2024. május 04. 11:37

KezdőlapF1Pilótái családjának távoltartásával előzné meg a belháborút az F1-es csapat

Pilótái családjának távoltartásával előzné meg a belháborút az F1-es csapat

-

Pierre Gasly váltig állítja, hogy nem lesz probléma abból, hogy jövőre Esteban Oconnal kell egy csapatban versenyeznie, de az Alpine már óvintézkedéseket is tett a viharos múltú pilótái közötti súrlódások elkerülésére.

Sokan szemöldökráncolva figyelték, ahogy az Alpine leigazolta Pierre Gasly-t Fernando Alonso megüresedett helyére. És nem azért, mert kételkednének az Alpha Tauri pilótájának képességeiben, hanem azért, mert köztudott, hogy finoman szólva sincs jóban azzal az Esteban Oconnal, aki a következő idénytől kezdve legalább két éven át a csapattársa lesz.

És nemcsak egyszerű ellenszenvről van szó, az egyaránt Normandiából származó két pilóta között ugyanis gyerekkorukban szoros barátság szövődött, majd később ez változott át ellenségeskedéssé. Hogy pontosan mi történt, és miért romlott meg a viszonyuk, arról nem sokat tudni, de azt igen, hogy ezután beszélőviszonyban sem voltak egymással.

A helyzet pedig nem változott azóta sem (egészen mostanáig), így joggal vetődik fel, hogy hatalmas kockázatot vállalt-e az Alpine Gasly szerződtetésével. Otmar Szafnauer csapatfőnök szerint nem.

Hivatalos: Elkelt az F1 legjobb fennmaradó ülése; világbajnok érkezett a mezőnybe

„Átgondolt döntést hoztunk, ami azt jelenti, hogy a teljes csapattal beszéltünk, beleértve Estebant is, hogy biztosra menjünk, ha meghozzuk a döntést, képesnek kell lennünk együtt dolgozni és optimalizálni a helyzetet, hiszen ez egy csapatsport. Esteban pedig nagyon támogató volt, de Pierre is. Profik, és nincs gondjuk azzal, hogy együtt kell dolgozniuk. És remélhetőleg a barátságuk is újjáéled, hiszen régen barátok voltak. A munkakapcsolat szempontjából mindketten nagyon boldogan dolgoznak együtt a másikkal. Hosszú ideje ismerik egymást, és versenyeztek is együtt. Egyformán tapasztaltak, és mindketten nagyon gyorsak, ambiciózusak, úgyhogy szerintem jól fognak együtt dolgozni” – nyilatkozta a román származású szakember az Autosportnak.

Hasonlóan gondolja Gasly is, aki szerint mindketten tisztában vannak vele, hogy jelenleg a csapat fejlődése a legfontosabb, és az egymással való acsarkodással csak ezt hátráltatnák, ami az ő eredményességüknek is rosszat tenne.

„Ez többről szól, mint a mi kapcsolatunk. Arról, hogy mekkora volt az esélye annak, hogy csapattársak leszünk, amikor hat évesen a szülővárosunk mellett gokartoztunk egy kis pályán. Amikor havazott, senki nem jött el, csak mi voltunk azok, akik köröztek. Akkoriban még csak álom volt az F1, és tudtuk, hogy már az is szinte lehetetlen, hogy az egyikünk eljusson ide. Úgyhogy elképesztő sztori, hogy most ugyanabban a csapatban, egy francia gyártónak versenyzünk.”

„A kapcsolatunknak megvoltak a hullámvölgyei és hullámhegyei, de hiszem, hogy ez egy lehetőség a számunkra tisztázni a múltban történteket, úgyhogy egyértelműen nem aggódom. Elég érettek és intelligensek vagyunk ahhoz, hogy tudjuk, mi a legjobb nekünk, és főként, hogy mi a legfontosabb a csapatnak.”

Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alpine
Gasly és Ocon egyelőre mosolyog Fotó: Alpine

„Végső soron közös a célunk, hogy az élmezőnyben legyünk. Mindketten a dobogón akarunk állni, nyerni akarunk, és tudjuk, hogy ezért együtt kell dolgoznunk a csapatért, és előre kell lendítenünk azt. Ezért nem aggódom, mert a saját érdekünk, hogy együtt dolgozzunk. Ezt mindketten nagyon jól tudjuk, és mindketten elég okosak és érettek vagyunk, hogy tudjuk” – ecsetelte Gasly., majd elárulta, az Alpine-szerződés aláírásig nem beszélt Oconnal, de aztán találkoztak, és a jövőben is lesz alkalmuk némi időt együtt tölteni.

Ezek ugyanakkor még csak szavak, a tettek ezután következnek, és meggyőzni alighanem csak az fogja az elhangzottakról a közvéleményt, ha tényleg nem lesz belháború az Alpine-nál. Az mindenesetre nem a legjobb előjel, hogy Joe Saward veterán F1-es újságíró szerint az istálló máris óvintézkedéseket tett annak érdekében, hogy ne legyen konfliktus a két pilóta között.

„Az idő majd eldönti, hogy bölcs dolog volt-e [Gasly-t leigazolni], de azt mondták nekem, hogy a két versenyző közötti súrlódás minimalizálásának érdekében mindkettejükkel közölték, hogy csak két versenyre utazhat el a családjuk egy évben, és a két család nem lehet jelen egyszerre ugyanazon a versenyen” – írta blogjában Saward.

Legalább abból biztosan nem lesz balhé, hogy melyik család lehet ott a Francia Nagydíjon.

Friss