2024. március 29. 15:56

KezdőlapF1Verstappen hamarabb visszavonulhat, mint a legtöbben gondolnák

Verstappen hamarabb visszavonulhat, mint a legtöbben gondolnák

-

Még csak 25 éves, és néhány napja nyerte meg zsinórban második világbajnoki címét, de már a visszavonulása a téma. A Red Bull tanácsadója szerint Verstappen hamarabb búcsúzhat a Forma-1-től, mint arra a legtöbben gondolnának.

Max Verstappen jó úton jár afelé, hogy minden idők legtöbb versenyét nyerje meg egy szezonban (ehhez a hátralevő négy versenyből kettőt kell behúznia), és átadja a múltnak a Michael Schumacher és Sebastian Vettel által közösen tartott rekordot. A friss kétszeres világbajnok és a Red Bull formáját elnézve pedig nem nehéz elképzelni, hogy a következő években Verstappen egy sor egyéb csúcsot is megdöntsön, és idővel akár minden idők legtöbb futamgyőzelemmel (most van neki 32, a csúcstartó Hamilton 103-al, legalábbis egyelőre) és világbajnoki címmel rendelkező pilótája váljon belőle.

Nem olyan biztosan azonban, hogy kivárja, hogy eljusson ilyen magasságokba. „Azt gondoltam, hogy Michael [Schumacher] rekordját soha senki nem fogja megdönteni, de aztán Lewis [Hamilton] megtette. Viszont nagyon sok tényezőnek kell összejönnie, hogy az ember ilyen sikereket érhessen el. Ami biztos, hogy ő nem az a fajta fickó, aki a rekordokra hajt. Egy napon azt fogja mondani, hogy ennyi elég volt, és el fog sétálni” – nyilatkozta Helmut Marko a Sky Sportsnak azután, hogy Verstappen Japánban bebiztosította az idei vb-címet.

Max Verstappen, Sergio Pérez, Helmut Marko, Red Bull, Japán Nagydíj
Marko nem biztos benne, hogy Verstappen minden idők legsikeresebb pilótája lehet Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Marko ráadásul nem először mondott ilyet, korábban a német Sport1-nek ugyanis kifejtette: „Több világbajnoki címet akarunk nyerni együtt, de kétlem, hogy látni fogjuk, amint Max minden rekordot megdönt. Megcsinálhatja, de ő az a fajta ember, aki összepakol és elmegy, amikor már nem érzi úgy, hogy ezt kell csinálnia. Mindegy, hogy mennyi pénzt ajánlunk neki, nem fog maradni. Ez pedig hamarabb megtörténhet, mint azt a legtöbben gondolnánk.”

Ezek a szavak pedig egybecsengenek azzal, amit Jos Verstappen, Max Verstappen apja nyilatkozott a szuzukai verseny után.

„Max nem csak elképesztően jó, de tudja is, hogy mit csinál – nyilatkozta Jos Verstappen a holland Formule 1-nek, majd egyetértett azzal, hogy fia az elkövetkező években Schumacherhez, Vettelhez, vagy Hamiltonhoz hasonlóan dominálhatja a sportágat. – Persze, ez attól függ, hogy mennyire jó az autója. Ha Maxnak versenyképes autó áll a rendelkezésére, minden alkalommal harcban lesz a világbajnoki címért, és, ha a pilóta erőssége dönt, akkor jók leszünk.”

Ami a 2028 utáni időszakot illeti: „Majd 2028-ban ismét számot vetünk. Nem arról van szó, hogy a rekordokat hajszolja – jelentette ki Jos, egyúttal figyelmeztetett, első kézből látja, hogy fia mennyire tudja élvezni az F1-től távoli életet. – Az embernek mindig szüksége van a pihenésre. Max teljesen ki tud kapcsolni egy szezon vagy a nyári szünet alatt, és olyankor egyáltalán nem akar a Forma-1-ről beszélni. Az én időmben legfeljebb 18 futam volt, most viszont 22 van, jövőre pedig 24 lesz. Az embernek ez már túl sok is lehet.”

Jos Verstappen, Max Verstappen, Magyar Nagydíj
Jos Verstappen tisztában van vele, hogy fiának nem csak az F1 tud örömet okozni Fotó: Dan Mullan/Getty Images/Red Bull Content Pool

És hogy mi erről a véleménye magának az érintettnek?

„Végső soron nem látom magam, amint 40 éves koromig az F1-ben versenyzem, mert mást is akarok csinálni. Nagyon jól szórakozom azzal, amit jelenleg csinálok, és még néhány évig itt leszek, hiszen 2028-ig írtam alá. Hogy mi lesz utána, az attól függ, hogy hogyan mennek majd a dolgok. Valószínűleg ki fogom próbálni magam néhány másik sorozatban, mert fontos, hogy az ember több mindent kipróbáljon” – közölte Verstappen, aki otthoni szimulátorában előszeretettel versenyez például GT-autókkal.

Amennyiben pedig 2028 után esetleg ebbe az irányba mozdul el, már úgy is 14 F1-es szezon lesz majd a háta mögött, hogy még akkor is csak 31 éves lesz.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss