2024. április 25. 20:58

KezdőlapF180 felett is odalépett a 2013-as McLarennek Mario Andretti (videó)

80 felett is odalépett a 2013-as McLarennek Mario Andretti (videó)

-

Nem okozott csalódást Mario Andretti, és 82 évesen is remekül elboldogult a 2013-as McLarennel Laguna Secában. Mindezt úgy, hogy nem látott rendesen a sisakjától, és az üléspozíciója sem volt az igazi.

Megtette első köreit egy modern Forma-1-es autóval az 1978-as világbajnok Mario Andretti. A 82 esztendős legenda Laguna Secában, utolsó IndyCar-futamának helyszínén vezethette a 2013-as McLaren MP4-28-ast, az autóból kiszállva pedig elárulta, némileg hátráltatta egy-két dolog vezetés közben.

„Jó érzés volt, de nyilván sokat benne hagytam, mert van még mit tanulnom erről a motorról. Fontos, hogy az ember a megfelelő sebességi fokozatban legyen, nekem pedig problémát jelentett, hogy a sisakom miatt nem láttam a sebességi fokozat kijelzőjét. Így aztán néhány kanyarban eltaláltam a fokozatot, míg máshol nem, és ha túl magas fokozatban vagy, a motorerő elképesztő mértékben elveszik. Csak össze kell raknom a teljes kört, és akkor sokkal jobb lesz” – nyilatkozta a RACER-nek, majd hozzátette, hogy az üléspozíciója is hagyott kívánnivalót maga után, ami miatt túlságosan közel ült a kormányhoz.

A 82 éves Andretti felkészült az F1-es tesztre (videó)

Noha egy kicsit izgult, ez egyáltalán nem látszott rajta, és ennyi idősen is végtelenül profin állt a vezetéshez. „Összességében azt kaptam, amit vártam, ami egy pilótának jó és kielégítő érzés. A kocsi pontosan azt csinálja, amit kell, ami nagyon más, mint amit a karrierem során tapasztaltam. Ezt akartam megérezni, ami sikerült” – nyilatkozta Andretti, majd hozzátette, hogy ezzel a bakancslistája végére ért, és minden, ami ezután jön, csak hab lesz a tortán.

Az F1-es autót először 1968-ban, 54 évvel ezelőtt vezető Andretti eleinte óvatosan kezdett, ám ahogy kezdte feltérképezni az autót, úgy lépett oda egyre jobban a gázra. A körözés egy pontján pedig az Alain Prost 1985-ös McLarenjében ülő Mika Häkkinennel is összetalálkozott, mire a kétszeres világbajnok előzékenyen maga elé engedte őt.

Andretti első körei:

Találkozás Häkkinennel:

Friss