2024. március 29. 14:25

KezdőlapF1Verstappen előbb-utóbb ott fogja hagyni a Red Bullt, és másik csapathoz igazol

Verstappen előbb-utóbb ott fogja hagyni a Red Bullt, és másik csapathoz igazol

-

A történelmi példák is azt mutatják, hogy Max Verstappen nem fogja a teljes Forma-1-es pályafutását a Red Bullnál tölteni. Erre alapoz Mika Häkkinen is, aki úgy véli, előbb-utóbb eljön a búcsú ideje, és a holland pilóta más csapat után néz.

Max Verstappen a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon, első világbajnoki címének megnyerése után azt mondta, legszívesebben örökre a Red Bull pilótája maradna. Azóta a holland 2028 végéig hosszabbított az energiaitalos csapattal, ami azt jelenti, hogy 31 éves koráig a Red Bull tagja lehet, amennyiben ő is úgy akarja. Mika Häkkinen szerint a teljes Forma-1-es pályafutását azonban nem fogja a bikásoknál tölteni.

Verstappent a Red Bull hozta a Forma-1-be és juttatta üléshez mindössze 17 évesen, majd már második teljes szezonjában előléptette az anyaistállóba. Végül velük ért fel a csúcsra tavaly, az idén pedig duplázott, de apja és Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója már most megpendítette, hogy nem fog olyan sokáig maradni az F1-ben, mint azt a legtöbben gondolnák, és korábban maga Verstappen is elmondta, hogy Lewis Hamiltonnal vagy Fernando Alonsóval ellentétben 40 éves korában már nem tervez a mezőny tagja lenni.

Viszont jópár évig még az lesz, hiszen természetesen úgy tervezi, hogy 2028 végéig szóló szerződését mindenképpen kitölti. A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy Verstappen akár még ennél korábban, de előbb-utóbb mindenképpen csapatot fog váltani.

Max Verstappen, Red Bull, Charles Leclerc, Ferrari, Japán Nagydíj
Előbb-utóbb elhagyhatja a Red Bullt? Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

A finn expilóta ezt azzal magyarázza, hogy az F1-ben dolgozókra óriási terhet ró az egész éven át tartó utazgatás és a feszített munkatempó, ezért a Red Bullnál előbb-utóbb visszavonulnak majd azok, akik miatt ennyire sikeres a csapat, a teljesítmény romlásával pedig Verstappen más istálló után fog nézni.

„Nagyszerű, hogy ennyire hosszú távú szerződést írt alá, de mindig ott van a kockázat, hogy amikor fontos emberek távoznak, a kocsi nem fog többé a pilóta elvárásainak megfelelően teljesíteni. Ilyenkor pedig egy versenyző eltűnődik azon, hogy ideje lenne-e csapatot váltani. Nem hiszem, hogy Max Verstappen a karrierje teljes hátralevő részét a Red Bullnál fogja tölteni.”

„Ez persze csak az én véleményem, de a történelem azt mutatja, hogy a versenyzők gyakran váltanak csapatot, különböző okokból kifolyólag, még akkor is, ha több vb-címet nyertek egy bizonyos csapattal. Ennek lehetnek pénzügyi okai, de az is közrejátszhat, hogy szimplán új környezetre vágytak.”

Häkkinen szavait alátámasztandó elég csak Lewis Hamiltonra gondolni, aki például egy gyengébb csapatot választott, és világbajnokként hagyta ott a futamgyőzelmekre képes McLarent az akkor még szenvedő Mercedesért. De ott van Fernando Alonso példája is, aki első vb-címe után írta alá a wokingiakhoz, és már úgy lett világbajnok másodszor a Renault-val, hogy tudta, az év végén mindenképpen elhagyja a csapatot. De ugyanígy tett Michael Schumacher is 1995-ben, amikor a Ferrarihoz szerződött.

Tehát nem is feltétlenül kell teljesítményromlás ahhoz, hogy valaki váltson, elég az is, ha új kihívásra vágyik, vagy szimplán csak környezetváltozásra van szüksége. Ki tudja, előbb-utóbb talán Verstappen karrierjében is eljön a pillanat, amikor úgy dönt, hogy egy másik csapattal is fel szeretne érni a csúcsra.

Egyelőre viszont semmi oka lelépni a Red Bulltól, amellyel a tavalyinál sokkal simábban nyert az idén. „Max idei tizenkettedik győzelme igazán megmutatja, hogy mennyire megérdemelte az idei világbajnoki címet. Dominált. Fantasztikus teljesítmény volt ez tőle, egy olyan verseny, amiről az ember álmodik, amikor a vb-cím a tét – utalt Häkkinen a Japán Nagydíjra. – A hétvége előtt azt mondta, azt akarja, hogy tökéletes legyen, majd külön ligában versenyzett.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss