2024. március 29. 11:06

KezdőlapF1A mezőny negyede kihagyja a következő versenyhétvége kezdetét

A mezőny negyede kihagyja a következő versenyhétvége kezdetét

-

Valódi újonckavalkád lesz az USA Nagydíj első szabadedzésén, miután négy olyan pilóta is autóba ül, aki először szerepel hivatalos Forma-1-es versenyhétvégén.

Théo Pourchaire, Robert Svarcman, Logan Sargeant, Alex Palou, Antonio Giovinazzi. Ez az az 5 versenyző, aki úgy lesz ott az USA Nagydíj első szabadedzésén, hogy a második gyakorlásra már vissza kell adnia az autóját az állandó „tulajdonosának”, lévén csak az FIA idei szezontól bevezetett új szabálya miatt gurulhat pályára.

A Nemzetközi Automobil Szövetség az idei évtől a fiatal pilóták lehetőségeinek növelésére kötelezővé tette, hogy minden csapat két alkalommal olyan versenyzőt ültessen autóba az első szabadedzésen, aki korábban legfeljebb két Forma-1-es futamon indult.

Sok istálló pedig a szezon végére hagyta ezt, ezért Austinban az Alfa Romeo (Pourchaire), a Ferrari (Svarcman), és a McLaren (Palou) is először szerepeltet az állandó versenyzőkön kívül mást az autójában. Érdekesség, hogy az Alfának elég ezt egyszer megtennie, mert Csou Kuan-jü-vel a szezonnyitón letudták az első alkalmat, még ha a kínai pilóta állandó versenyzőként is vett részt az ottani első szabadedzésen.

A hinwili gárda most a Sauber akadémiájához 2019-ben csatlakozó, jelenleg a Forma-2-es pontverseny második helyén álló Pourchaire-nek ad lehetőséget, aki korábban már tesztelt F1-es gépet, de versenyhétvégén most mutatkozik be. Az Alfa Romeo egyúttal azt is bejelentette, hogy 2023-tól a 19 esztendős versenyző lesz a tartalékpilótája, aki a hétvégén Austinban Valtteri Bottas helyét veszi át.

Théo Pourchaire
Pourchaire készülhet az F1-es bemutatkozásra Fotó: Florent Gooden / DPPI / Alfa Romeo

A franciához hasonlóan az izraeli színekben versenyző orosz, Robert Svarcman is most fog először pályára gurulni F1-es nagydíjhétvégén, méghozzá a Ferrari színeiben. A 2021-es Forma-2-es bajnokság ezüstérmese ráadásul még egy alkalommal részt vehet majd első szabadedzésen, hiszen a szezonzárón, Abu-Dzabiban is vezetheti majd az F1-75-öst. Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik alkalommal melyik állandó versenyzőnek kell majd átadnia az autóját.

A harmadik debütáns a 2021-es IndyCar-bajnok Alex Palou, aki nemrég privát teszten vezette a 2021-es McLarent, de az idei autóval most fog élesben megismerkedni. A Chip Ganassi Racing spanyol versenyzője Daniel Ricciardo autóját veszi át az első szabadedzésre, míg a McLaren IndyCar-csapatába tartozó Pato O’Ward majd Lando Norris helyén szerepelhet az abu-dzabi szezonzárón.

Robert Svarcman, Ferrari
Svarcman a Ferrarinál mutatkozhat be Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

A negyedik újonc pedig Logan Sargeant, a Williams F2-ben vitézkedő juniorja lesz, aki 2015 óta az első amerikai, aki Forma-1-es versenyhétvégén autóba ülhet. Sargeant az istállótól a szezon végén távozó Nicholas Latifi helyére is esélyes, de ahhoz, hogy a Williams előléptesse őt állandó versenyzővé 2023-ra, a 40 superlicenc-pont is szükséges. Hogy Sargeant-nak lesz-e ennyi pontja, az csak a Forma-2-es abu-dzabi szezonzárón derül ki.

A sok debütáns mellett pedig egy rutinos pilótát is köszönthetünk majd Austinban Antonio Giovinazzi személyében. A Ferrari olasz tartalékja az idén már másodszor vehet részt első szabadedzésen, miután Monzában is vezethette a VF-22-est. Ott Mick Schumacher autóját vette át, most Kevin Magnussenét fogja, szerepeltetésének célja a Haas közlése szerint pedig az, hogy a jövőben pontosabb visszajelzéseket adhasson a Ferrari szimulátorában.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss