2024. március 28. 18:40

KezdőlapF1Így küldte Mick Schumacher apja 19 évvel ezelőtti V10-es Ferrarijának (videó)

Így küldte Mick Schumacher apja 19 évvel ezelőtti V10-es Ferrarijának (videó)

-

Mick Schumacher a Ferrari fioranói tesztpályáján körözhetett apja egyik legsikeresebb Forma-1-es autójával, a Michael Schumachert 6. világbajnoki címéhez segítő F2003-GA-val. A 23 esztendős pilóta szerint ez az autó az F1 csúcskorszakát képviseli, és mind a hanghatások, mind a vezetési élmény terén egyedülálló.

November 9-én az RM Sotheby’s jóvoltából kalapács alá kerül a Schumacher-korszak egyik legsikeresebb Ferrarija. A 2003-as szezonban használt hat darab F2003-GA közül a 229-es sorszámú kilenc próbálkozásból öt versenyt nyert meg abban az évben, azaz Michael Schumacher egy híján az összes az évi győzelmét ezzel az autóval érte el, és a hatodikat is csak azért nem, mert a 2003-as modellt csak az ötödik futamon, Barcelonában vetették be.

A 229-es nyert a Spanyol, az Osztrák, a Kanadai, az Olasz és az USA Nagydíjon is, majd Szuzukában is szolgálatban volt, tehát Schumacher ezzel az autóval nyerte hatodik világbajnoki címét. Emellett szerzett vele három pole pozíciót, illetve két további dobogós helyezést a Monacói és a Francia Nagydíjon.

Az autó árát az RM Sotheby’s 7,5 és 9,5 millió dollár közé becsülte, ami jelenlegi árfolyamon 3,15 és 4 milliárd forint közötti összegnek felel meg.

Mick Schumacher kipróbálta apja 2003-as Ferrariját:

Lenyűgöző eredménysorának köszönhetően ez az egyik azon négy Schumacher-Ferrarinak, amely legalább öt győzelmet ért el egy bajnoki győzelemmel záruló évben. Az autót a Ferrari az idén teljeskörűen felújította, és mielőtt árverésre bocsátaná, még pályára gurult a vörösök fioranói tesztpályáján, ahol nem más, mint a hétszeres világbajnok fia, Mick Schumacher körözött vele.

„Lenyűgöző, hogy vezethetem ezt az autót, amely a Ferrari egyik legsikeresebb évéből való. Már vezettem a 2002-est és a 2004-est, és most a 2003-ast. Még van egy pár, de haladok. Minden alkalom öröm számomra, amikor ezeket az autókat vezethetem” – lelkendezett a 23 esztendős Schumacher, aki azt is elmondta, legszívesebben egy vérbeli versenypályán is próbára tette volna a 845 lóerős gépet.

„Az autó szuperkönnyű, nagyon mozgékony, rövid féktávokat lehet vele venni. A V10-es motor ott üvölt a hátuljában, úgyhogy egyszerűen csak öröm vezetni, nagyon szórakoztató. Kicsit még szomorú is vagyok, hogy csak itt mehetek vele, mert szívesen kipróbálnám egy nagyobb pályán, de ha ennyit kapok belőle, azt is elfogadom.”

Ilyen volt, amikor Michael Schumacher tesztelt az F2003-GA-val Fioranóban:

A Haas pilótája kérdésre össze is hasonlította jelenlegi munkaeszközét és apja 19 évvel ezelőtti autóját.

„Először is ott van a súly. Lenyűgöző érezni, hogy mennyire gyors a lassú kanyarokban. Nagy sebességnél nem igazán tudtam megnézni, hogy milyen, de az aerodinamikája nyilván nagyszerű. Nagyon más. Manapság számos eszköz áll a rendelkezésünkre az autóban, hogy stabilizáljuk vagy destabilizáljuk a kocsit, míg ebben a korszakban a versenyzőn múlt mindez. Igen, ott volt a kipörgésgátló és ezek az extrák, de még így is a pilóta jelentette a különbséget. Ez volt az igazán szép ebben a korszakban.”

„Emellett imádom a motorhangot, ennek az autónak pedig van belőle bőven. Annyira szép, hogy visszatér a hanghatás a pályára. Manapság viszont más utat járunk, és ez valószínűleg nem is fog változni, de a lelkem mélyén azért reménykedem benne, hogy igen. Remélhetőleg előbb-utóbb viszontláthatjuk a V10-est.”

Sokan emiatt szerettek bele az F1-be, de örökre vége a dobhártyaszaggató üvöltésnek

Mivel még csak 4 éves volt, amikor apja az F2003-GA-val világbajnoki címet nyert, Micknek értelemszerűen csak emlékfoszlányai vannak abból az időszakból, de úgy véli, „az az időszak volt a sportágunk csúcsa, amikor az autóknak a legjobb hangja volt, a legjobb élmény volt őket vezetni, valamint a csata és a rivalizálás is kivételes volt. Imádtam volna, ha abban a korszakban versenyezhetek.”

Így viszont maradt az, hogy olykor kipróbálhat a V10-es érából egy-egy gépet, amelyeket szerinte kár lenne múzeumban tárolni.

„Ezek az autók versenypályára, és nem múzeumba valók. Vezetni kell őket. Ez a kocsi közel 20 éves, és még mindig úgy megy, mintha vadonatúj lenne. Persze, vigyázni is kell rá, ezért finoman kell bánni vele, felismerve, hogy egy idős hölgyről van szó. Lazára kell venni, és élvezni a vezetést.”

GALÉRIA AZ F2003-GA-ról és Mick Schumacher fioranói köreiről:


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss