2024. április 26. 09:04

KezdőlapF1Katasztrofális következménye lehet, ha bejön Hamilton jóslata

Katasztrofális következménye lehet, ha bejön Hamilton jóslata

-

Lewis Hamilton figyelmeztet: meg kell büntetni a Red Bullt, mert, ha nem teszik, annak hosszú távon súlyos következményei lehetnek.

Miután Austinban, az USA Nagydíj helyszínén is a Red Bull költségplafon-átlépése a fő téma, természetesen a versenyzők sem kerülhették el az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Így aztán Lewis Hamilton, Max Verstappen és Sergio Pérez is megszólalt.

A hétszeres világbajnok úgy vélte, az FIA-nak a zéró tolerancia elvét kell alkalmaznia a túlköltekező Red Bull-lal szemben. „Úgy gondolom, hogy a sportágnak kezdenie kell valamit ezzel, mert ha megelégednek ezekkel a szabályokkal, akkor az összes csapat át fogja lépi a limitet. És, ha milliókkal többet fognak költeni, majd csak egy ejnye-bejnyét kapnak, az nyilvánvalóan nem lesz valami nagyszerű a sportnak. Ebben az esetben a jövőben talán megszűnik a költségplafon” – vetett fel egy olyan forgatókönyvet Hamilton, aminek megvalósulása esetén a sportág jövője is veszélybe kerülhetne.

A Mercedes korábbi embere közölte a Red Bull-lal, hogy megszegték a szabályokat

A Mercedes veteránja ugyanakkor megbízik az FIA-ban, hogy a helyes döntést hozzák, és megvédik az F1 becsületét. Ami pedig a Red Bullt illeti, szerinte az ártatlanság vélelme őket is megilleti, ám amennyiben bebizonyosodik a bűnösségük, büntetést érdemelnek. Az F1 vezetőiek ezért „hűnek kell maradniuk a sport értékeihez, és a szabályokhoz, amelyek azért vannak, hogy betartsák őket” – szögezte le Hamilton, aki szerinte a szurkolóknak sem tesz jót a költségplafon körüli huzavona. „Ez zavaros időszak lehet a szurkolóknak, nélkülük pedig a sport mit sem ér. Úgyhogy igen, szerintem ragaszkodnunk kell az értékeinkhez.”

Verstappen és Pérez szerint a többi csapat csak irigy

A Red Bull versenyzői, a Japánban második vb-címét bebiztosító Max Verstappen, illetve Sergio Pérez is elmondták a véleményüket a helyzetről.

„Semmit sem erősítettek meg eddig, de csapatként tudjuk, hogy mivel állunk szemben, és szerintem nagyon világosak voltunk azzal kapcsolatban, hogy mit gondolunk helyesnek. Még mindig tart az ügy, végső soron pedig nem az én dolgom ez, ez a csapat és az FIA ügye” – nyilatkozta a holland az olasz Sky-nak, majd kérdésre elmondta, szerinte a rivális csapatok miért követelik ennyire a súlyos büntetést.

Nagy leleplezésre készül a Red Bull és dühöng, miközben az FIA ajánlatot tett nekik

„Ez főként azért van, mert jól teljesítünk, ők pedig megpróbálnak minden lehetséges módon lelassítani minket. Végső soron azonban így működik az F1, és mindenki egy kicsit álszent. Nekem nincs bajom ezzel, egyszerűen csak a saját munkánkra kell koncentrálnunk.”

A mexikói versenyző is hasonló véleményen van: „Úgy gondoljuk, hogy megfelelünk a szabályoknak, és minden kedvezően fog alakulni. Természetesen a csapatra hagyom, hogy megoldja a helyzetet az FIA-val közösen, de végső soron mindig lesz egy csapat, amely rontani akar a teljesítményeden, különösen, ha nyersz. Ez a sport része, ami mindig így volt, és szerintem így is lesz. Ez egy normális helyzet. Végül azonban napvilágot látnak a tények, az emberek pedig meg fogják érteni a szituációt.”

Friss