2024. április 25. 08:07

KezdőlapF1Nagy leleplezésre készül a Red Bull és dühöng, miközben az FIA ajánlatot...

Nagy leleplezésre készül a Red Bull és dühöng, miközben az FIA ajánlatot tett nekik

-

Zajlanak az események a Red Bull szabályszegésének ügyében.

Mi más lehetett volna a slágertéma – a lóháton érkező Daniel Ricciardo mellett – az austini paddockban az USA Nagydíj csütörtöki sajtónapján, ha nem a Red Bull szabályszegése és az ezért várható büntetés. Mióta az FIA nyilvánosságra hozta, hogy szerintük az energiaitalos csapat tavaly túllépte a költségplafont, gyakorlatilag semmilyen hivatalos előrelépés nem történt az ügyben, mindössze sajtóhírek láttak napvilágot arról, hogy a csapat két millió dollár körüli összeggel csúszhatott ki a limitből, és hogy ez Adrian Newey foglalkoztatásának körülményeivel, a gyárban történő érkeztetéssel, a kulcsfigurák elbocsátásával és táppénzével, illetve a fel nem használt tartalék alkatrészekkel lehet összefüggésben.

Óriási előnybe kerülhetett a Red Bull a szabályszegéssel

Egyelőre tehát arra várunk, hogy az FIA mondjon valamit a hogyan továbbról. Ilyenkor ugyanis két út áll a szabályt szegő csapat előtt: vagy elfogadja az FIA vizsgálatának eredményét, és az ezért járó enyhébb büntetést, vagy megtámadja az ítéletet, és megpróbálja bizonyítani a saját igazát, azt kockáztatva, hogy amennyiben nem sikerül, súlyosabb büntetést kap.

Andrew Benson, a BBC újságírója Austinban úgy értesült, hogy az FIA ajánlatot tett a Red Bullnak, azaz előállt a lehetséges büntetésekkel arra az esetre, ha a Red Bull elfogadja a vizsgálati eredményeket. Benson hangsúlyozta, hogy mint minden egyéb az üggyel kapcsolatban, ez is bizalmas információ, mindenesetre az istálló most azt mérlegeli, hogy elfogadja-e a felkínált büntetést, vagy továbbvigye az ügyet, és megpróbálja elérni, hogy semmilyen büntetés ne kapjon.

Horner előállhat az igazsággal

Noha az austini hétvége csütörtöki napján mindenki arra várt, hogy a Red Bull mondjon valamit az ügyben, ezt a titoktartási kötelezettségük miatt jelenleg nem tehetik meg. Így egyelőre azt sem tudjuk, hogy mi miatt lehet az állítólagos 6 millió dolláros eltérés (szerintük 4 millióval a költségplafon alatt voltak, míg a sajtóhírek 2 milliós túllépésről szólnak) az ő és az FIA értelmezése között.

Sajtóhírek szerint azonban helyi idő szerint pénteken reggel a Red Bull sajtótájékoztatót fog tartani, amelyen Christian Horner csapatfőnök részleteket árul el arról, hogy pontosan milyen összegről zajlik a vita, és az FIA szerint mennyivel és miért léphették át a költségplafont.

„Szinte semmi esély rá, hogy az FIA elvegye a Red Bull bármelyik vb-címét”

Ezen a sajtótájékoztatón vélhetően pedig egy meglehetősen feszült Hornerrel fogunk találkozni, a GPblog.com szerint ugyanis a Red Bullnál úgy érzik, hogy az FIA „rájuk verte a balhét”, a De Telegraaf pedig arról ír, hogy a csapat tagadja, hogy Adrian Newey fizetése probléma lenne, és szerintük a sztártervező benne van a három legjobban fizetett alkalmazottban, azaz a bére kívül esik a költségplafon hatályán.

Emellett az energiaitalos csapatban komoly kételyek merültek fel Shaila-Ann Rao, a Mercedes jelenleg FIA-nak dolgozó korábbi alkalmazottja miatt, hiszen arra a szövetség továbbra sem adott választ, hogy miként szivároghatott ki a Red Bull és az Aston Martin szabályszegése már jóval a vizsgálati eredmények hivatalos bejelentése előtt.

A többi csapat a Red Bullra dühös

Miközben az energiaitalosok az FIA-n kérik számon, hogy ilyen helyzetbe hozta őket, addig Ted Kravitz, a Sky Sports riportere arról számolt be, hogy a riválisok „nevetségesnek tartják”, hogy a Red Bull a pénzügyi szabályok értelmezésén vitatkozik, és úgy vélik, hogy az FIA mindenkinek bőven elég időt hagyott arra, hogy tisztázza a nem világos részeket.

Verstappen vb-címeivel játszik a Red Bull, ha szembeszáll az FIA-val

„Nagy a nyugtalanság a többi csapat között a Red Bull irányába, és jelenleg nem túlzás kijelenteni, hogy nem a Red Bull a legnépszerűbb istálló a bokszutcában” – mondta Kravitz, majd hozzátette: „Sok csapat Zak Brown-ra utal, és úgy érzi, hogy a Red Bull nem volt fair, és nem azon szabályok szerint játszott, amelyek szerint ők.”

Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója volt az, aki levelet írt az FIA-nak, amelyben nem nevezte meg ugyan a Red Bullt, de egyértelműsítette, hogy aki nem tartotta be a költségplafont, az szerinte csalónak minősül. Emellett büntetési tételeket is javasolt a szabályszegőknek.

Friss