2024. április 26. 07:40

KezdőlapF1Kínos baki, újoncdömping és gumiteszt - erről szólt az USA Nagydíj pénteki...

Kínos baki, újoncdömping és gumiteszt – erről szólt az USA Nagydíj pénteki napja

-

Rendhagyó napot zárt a mezőny az USA Nagydíj péntekén.

Az USA Nagydíj mindkét pénteki szabadedzésén a Ferrari volt a leggyorsabb, ám ennek még a szokásosnál is kisebb volt a jelentősége, lévén Austinban a második gyakorlást szinte teljes egészében a Pirelli 2023-as prototípus gumijainak tesztelésére fordította a mezőny, amely emiatt 60 perc helyett másfél órán át körözhetett.

Az első tréningen viszont még az idei gumikat nyüstölhették a pilóták, és készülhettek az időmérőre, illetve a versenyre. Kivéve Charles Leclerc-t, Valtteri Bottast, Daniel Ricciardót, Nichola Latifit és Kevin Magnussent, az ő helyükön ugyanis egyaránt fiatal pilóta ült. Kivéve a dánt, akinek az autóját Antonio Giovinazzi, a Ferrari rutinos tartalékja foglalhatta el, és aki mindössze 4 kört tett meg, mielőtt a falhoz csapta a VF-22-est.

Giovinazzi kicsúszása

Szégyenszemre tehát nem valamelyik újonc hibázott, hanem a 62 F1-es versenyes tapasztalattal bíró olasz, aki 7 perccel az edzés kezdete után rontott a hatos kanyarban, és bár nem rongálta meg nagyon a kocsit, túlhevítette a kuplungot, ahogy próbált kikecmeregni a TecPro falból, aminek váltócsere lett a következménye. Ezért a Mick Schumacher ülésére is esélyesnek tartott pilótát többet nem láttunk az első gyakorláson.

Láttuk viszont Carlos Sainzot, aki 1:36.857-es idővel végzett az első helyen, Max Verstappen pedig hiába kapott friss lágy gumikat az edzés végére, több mint 2 tizedmásodperccel elmaradt tőle. A harmadik helyet a Mercedes idei utolsó nagy fejlesztési csomagjával felvértezett W13-ast vezető Lewis Hamilton ért oda a meglepően versenyképes Lance Stroll előtt. Mögöttük Pérez, Alonso, Russell, Gasly, Norris és Vettel tette teljessé az első tízet.

A mezőny negyede kihagyja a következő versenyhétvége kezdetét

Ami az F1-es hétvégén debütáló, az első szabadedzésre beültetett újoncokat illeti, közülük a Ferrarit vezető Robert Svarcman bizonyult a leggyorsabbnak, de így is csak a 16. helyen végzett, azaz Giovinazzit és a másik három debütánst tudta csak megelőzni.

Őt az IndyCarban vitézkedő Alex Palou követte a McLarennel úgy, hogy a spanyol versenyző csak közepes keverékű gumit használt, és végig megtankolt autós etapokat teljesített. Mögötte az Alfa Romeót vezető Théo Pourchaire, illetve a Williams 2023-as ülésének várományosa, az Alexander Rossi 2015-ös szereplése óta első amerikaiként F1-es hétvégén részt vevő Logan Sargeant zárt.

Az USA nagydíj első szabadedzésének végeredménye

Ami a második szabadedzést illeti, egy óra helyett másfél állt a versenyzők rendelkezésére, viszont az első tréninget kihagyó ötöst kivéve mindenkinek a Pirelli 2023-ra tesztelt prototípusait kellett próbára tennie, amelyekből két keveréket nyüstölhettek, de senki nem tudta, hogy éppen melyikkel megy.

A gumitesztnek köszönhetően Charles Leclerc volt a leggyorsabb 1:36.810-es körrel, ő ugyanis 2022-es gumival is mehetett, és végül a közepes keveréken érte el a legjobbját. Mögé az ugyanebbe a kategóriába tartozó Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo ért oda 7, illetve 8 tizedmásodperces hátránnyal, míg Magnussen és Latifi nem élt a lehetőséggel, és végig 2023-as prototípust tesztelt.

Az időeredményeket pedig csak tovább kuszálta, hogy a gumiteszthez eredetileg nem lehetett volna használni a DRS-t, de több csapat mégis megtette, és néhány istálló lobbizása után az FIA csak féltávnál tiltotta meg annak alkalmazását.

Vettel a Pirelli jelöletlen prototípus gumiján

A prototípusokra visszatérve: azokat 70 helyett csak 50 fokra melegítenek a gumipaplanokban, ezért kezdetben hidegebbek. Ez, illetve a Pirelli tájékoztatása szerint az alacsony sebességnél fellépő alulkormányzottságot orvosolni igyekvő karakterisztika egyaránt hozzájárulhatott, hogy a szokottnál több volt a hiba, de anyagi kárral járó kicsúszást senki nem követett el.

A prototípusokat tesztelők Kevin Magnussent kivéve egyaránt 26 kört tettek meg, mert ennél többet nem is tehettek, míg a dán csak 24-ig jutott. Az élen záró hármas viszont 37-37, illetve 40 kört ment.

Az USA Nagydíj második szabadedzésének végeredménye

Friss