2024. március 28. 23:24

KezdőlapF1Újabb hely kelt el a 2023-as mezőnyben - nyolc éves sorozatot tör...

Újabb hely kelt el a 2023-as mezőnyben – nyolc éves sorozatot tör meg a Williams

-

A mezőnyből utolsó előttiként a Williams istálló is véglegesítette 2023-as pilótapárosát, noha 100%-ig még nem lehet kijelenteni, hogy biztosan az Alex Albon–Logan Sargeant kettőssel versenyeznek jövőre. Utóbbi juniorból állandó pilótává történő előléptetése azonban már csakis rajta múlik, és ha minden kritériumnak megfelel, nyolc év óta ő lesz az első amerikai az F1-ben.

Ahogyan arra számítani lehetett, a Williams az USA Nagydíj szombati napján bejelentette, hogy amennyiben megszerzi a szuperlicence-hez szükséges 40 pontot, jövőre az amerikai Logan Sargeant lesz Alex Albon csapattársa. A grove-iak Forma-2-ben versenyző 21 esztendős juniorja az austini versenyhétvége pénteki napjának első szabadedzésén mutatkozhatott be élesben, amiért egy szuperlicenc-pontot kapott.

Logan Sargeant, Williams, USA Nagydíj
Logan Sargeant Fotó: Williams Racing

A Williams azt tervezi, hogy Mexikóban és Abu-Dzabiban is autóba ülteti a pénteki első gyakorláson, amivel – amennyiben mindkettőn megtesz legalább 100 km-t – 30 pontja lesz, így ha az abu-dzabi szezonzáró után legalább a 6. helyen fog állni az F2-es pontversenyben (jelenleg 3., de a 7. helyezett Liam Lawson csak 12 pontra van tőle) meglesz az F1-es szuperlicenc-hez szükséges 40 pontja, ebben az esetben pedig ő lesz jövőre Albon csapattársa.

„Úgy érezzük, hogy készen áll arra, hogy versenyezzen – nyilatkozta Jost Capito, a Williams csapatfőnöke az FIA szombati sajtótájékoztatóján. – Amennyiben lesz elég szuperlicenc-pontja, ő lesz a másik versenyzőnk jövőre.”

Ezzel Sargeant lenne az első, teljes szezonra szerződtetett amerikai pilóta azóta, hogy Scott Speed a Toro Rossóval állt rajthoz 2007-ben, és 2015 óta az első amerikai az F1-ben. Akkor az azóta az IndyCarban versenyző Alexander Rossi szerepelt a királykategóriában a Marussia színeiben.

Logan Sargeant, Williams, USA Nagydíj
Az austini első szabadedzésen Fotó: Williams Racing

„Logan nagyfokú hozzáértést mutatott az első szabadedzésen zajló debütálásakor, és hasznos visszajelzésekkel szolgált, hogy segítse a csapat felkészülését a hétvégére – nyilatkozta Sven Smeets, a Williams sportigazgatója. – További lehetőségeket biztosítunk neki Mexikóban és Abu-Dzabiban, hogy integrálja magát a csapatba mindkét szabadedzésen, illetve a fiatal pilóták tesztjén, miközben keményen dolgozunk, hogy segítsük őt az FIA szuperlicenc-ének megszerzéséért tett erőfeszítéseiben.”

„Nagyszerű, hogy csapatként felbecsülhetetlen időt tudunk biztosítani Logannak az FW44-es volánja mögött, hogy folytassa a fejlődését a Williams akadémia pilótájaként, és csiszolja a tehetségét. Kíváncsian várjuk, hogy miként fejezi be a szezonját a Forma-2-ben.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss