2024. április 20. 09:21

KezdőlapF1Verstappen megrázó vallomása: néhány hete még találkozott a tegnap elhunyt Red Bull-vezérrel

Verstappen megrázó vallomása: néhány hete még találkozott a tegnap elhunyt Red Bull-vezérrel

-

Christian Horner inspirálónak nevezte a szombaton elhunyt Red Bull-vezért, míg Max Verstappen a megrendült Max Verstappen elárulta, hogy nemrég lehetősége volt egy kis időt eltöltenie Dietrich Mateschitz-el.

Sajnos a korábbi hírek alapján aligha érte meglepetésként az F1-es paddockot és a Red Bull-család tagjait Dietrich Mateschitz halála. Az energiaital-gyártó társtulajdonosa és két F1-es csapatának tulajdonosa 78 évesen ment el, a bejelentés pedig nem sokkal az USA Nagydíj időmérő edzése előtt érkezett. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nem sokkal ezután nyilatkozott és „elkeserítően szomorúnak” nevezte a híreket.

„Figyelemre méltó ember, aki rengeteget tett értünk, nemcsak a Forma-1-ben, hanem a Red Bull-lal az üzleti életben, a Red Bull világában, mindenfajta sportban. Annyira sokakat inspirált. Ő az oka annak, hogy itt vagyunk. A Forma-1 iránti szenvedélye és a víziója az oka, hogy két csapata van a Forma-1-es bokszutcában. A jó és rossz napokon egyaránt lelkes, bátorító és támogató volt. Olyan sokan tartoznak oly sokkal neki. Kiváltságosnak érzem magam, hogy ismerhettem” – emlékezett az osztrák üzletemberre Horner.

Dietrich Mateschitz
Fotó: Red Bull Content Pool

Mateschitz szponzorként a 80-as évek vége óta volt jelen az F1-ben, majd 2004-ben megvásárolta a Jaguar istállót, hogy 2005-től Red Bull Racing néven, saját csapattal szálljon be a sportágba. Ezt követte a Minardi megvétele, amelyet Toro Rossóra nevezett át, és 2006-tól már két csapattal szerepelt. Christian Horner a kezdetektől a Red Bull csapatfőnöke, az ő irányításával lett a gárda az F1 élmezőnyének tagja, és nyert eddig négy konstruktőri és hat egyéni világbajnoki címet.

„Esélyt adott nekem fiatal srácként, támogatott, és olyan sokakat inspirált. Nagyon sok embernek adott lehetőséget. Arra bátorított, hogy semmi sem lehetetlen, semmi sem felülmúlhatatlan és követni kell az álmainkat. A Forma-1 rajongója volt. Nagyon büszke volt mindenre, amit elértünk. Most pedig azt akarná látni, hogy mindent beleadunk, és ezt is fogjuk tenni érte.”

Verstappenen látszott a megrendültség

Az időmérőn a harmadik időt autózó, Charles Leclerc büntetésével a második rajkockából induló Max Verstappen a kvalifikáció után emlékezett meg Mateschitzről. A kétszeres világbajnokon látszott, hogy megviselték a hírek.

„Nehéz volt így nekivágni az időmérőnek, és ilyenkor az eredmény sem érdekel. Nem számít. Fontosabb, hogy mi történt, és hogy mit jelentett ő mindenkinek a csapatban, mit épített fel az F1-ben és a céggel. És személy szerint mit jelentett nekem, mert nélküle nem ülnék ma itt, és nem értem volna el ezeket a sikereket. Elképesztően kemény ez mindenkinek a csapatban” – idézi őt a BBC.

Verstappen elárulta azt is, hogy néhány héttel ezelőtt találkozott a rivaldafénytől egész életében tartózkodó, birodalmát a háttérből irányító Mateschitz-el. Noha ezt nem részletezte, a holland pilóta szavaiból az tűnik ki, hogy már ekkor tudhatta, többet nem látja az osztrákot, akiről már szeptemberben elterjedt, hogy súlyos beteg, és nincs sok hátra az életéből.

Dietrich Mateschitz
Fotó: GEPA pictures / Red Bull Content Pool

„Szerencsére néhány hete láthattam őt, úgyhogy eltölthettünk egy kis időt együtt, de ez így is egy kemény nap. Örökké emlékezni fogok az utolsó találkozásra, és arra, hogy miről beszélgettünk, és az együtt töltött időre aznap. Már akkor is nagyon különleges volt, és most méginkább az” – mondta Verstappen, aki arról is beszélt, milyen volt Mateschitz a magánéletben, olyan közegben, amilyenben nagyon kevesen ismerhették őt.

„Dietrich mindig szuperkedves és gondoskodó volt. Nem szeretett előtérben lenni. Mindig ott volt, de nem akart a kamerák előtt lenni. Amikor az ember jobban megismerte, szuperkedves volt és nagy autóverseny-rajongó. Az elköteleződés, amit az F1 irányába mutatott, és az, hogy két csapata volt, elképesztő. És az is, hogy mennyi fiatal tehetséget támogatott az évek során.”

Dietrich Mateschitz, Max Verstappen, Red Bull Racing, Osztrák Nagydíj, 2018
Mateschitz és Verstappen a 2018-as Osztrák Nagydíj megnyerése után Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

A riválisok is megszólaltak

Mateschitz halálnak hírére természetesen elárasztották a közösségi médiát a részvétnyilvánítások. Stefano Domenicalitól, az F1 elnök-vezérigazgatójától kezdve a pilótákon és csapatokon át az újságírókig és bárkiig, aki bármilyen kapcsolatban van a sportággal, mindenki megemlékezett a Red Bull atyjáról.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke honfitársa F1-re gyakorolt „példanélküli” hatását emelte ki, „a világ egyik legnagyszerűbb vállalkozójának” nevezve őt, John Elkann, a Ferrari elnöke pedig azt mondta: „Hálás vagyok Dietrich Mateschitznek mindenért, amit a motorsportért tett, és emlékezni fogok a szenvedélyére és a bátorságára vállalkozóként és egy olyan emberként, aki mindig imádta az új kihívásokat.”

Toto Wolff a BBC-nek emellett még elmondta, hogy „A fickó egyszerűen nagyobb volt az életnél”. „Amit tett Ausztriában a labdarúgásért, a jégkorongért, a Lipcséért, a versenyprogramokért. Valószínűleg senki más nem tett annyit hozzá egyénként a Forma-1-hez” – nyilatkozta Wolff, majd hozzátette, rendre előfordult, elkezdtek egy kisebb megbeszélést Red Bull-Mercedes témában, majd órákon át beszélgettek személyes dolgokról, családról és miegymásról.

„Számomra a legnagyobb eredménye a [Red Bull] márka. Megjelent az 1990-es évek elején, azaz 32 éve, és nem tudom, hány milliárd eurót termel évente, de létrehozni egy új terméket, ami csak Thaiföldön létezett, másfajta csomagolásban, és globális játékossá tenni, mindent elhomályosít, ami a sporttal kapcsolatos. De, ami a mi mikrokozmoszunkat illeti, emlékszem, hogy egyszer azt mondta nekem: »Nincs problémám olyan sportot űzni, ami viszi a pénzt, amíg élvezem.« Nem sok vállalkozó mondana ilyet. A sport szeretetéért csinálta.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss