2024. április 26. 23:52

KezdőlapF1Nézői felvételen még brutálisabb Alonso austini repülése (videó)

Nézői felvételen még brutálisabb Alonso austini repülése (videó)

-

Egy pillanatig Fernando Alonso is azt hitte, hogy a kerítésbe fog csapódni, miután az austini pálya leggyorsabb részén nekiment Lance Strollnak.

Fernando Alonsónak hatalmas szerencséje volt, hogy ép bőrrel megúszta az USA Nagydíj első biztonsági autós újraindítása után történteket. A kétszeres világbajnok Lance Strollt próbálta előzni a pálya leggyorsabb részén, amikor ráfutott a hirtelen balra mozduló Aston Martinra, amitől az autójának első tengelye a levegőbe emelkedett, és néhány pillanatig az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy a spanyol pilóta a kerítésbe csapódik.

Előbb-utóbb ebbe bele fog halni valaki – videón Alonso ijesztő balesete

„Nem volt jó érzés, mert amikor a levegőben vagy, nem vagy tisztában vele, hogy hol vagy a pályán. Azt gondoltam, hogy sokkal inkább a bal oldalon vagyok, és nyilván, ha elkapom a fém kerítést, 360 fokos fordulatot teszek a levegőben. Az IndyCarban sokszor látni ilyen balesetet, és eléggé veszélyesek” – nyilatkozta utólag Alonso.

„Amikor az autó a pályán landolt, úgy éreztem, hogy minden rendben, minden biztonságos. Persze, biztos voltam benne, hogy a kocsi végérvényesen megsérült, ezért lassan visszamentem a bokszba, gondolván, hogy feladjuk a versenyt. Meglepődtem, amikor lecserélték a kerekeket és az első szárnyat, majd kiküldtek.”

„Úgy voltam vele, hogy »Rendben, ez csak egy teszt, de a következő körben be fognak hívni«, de nem, az autó rendben volt, miután vizuálisan leellenőrizték. Minden rendben volt, úgyhogy folytattuk” – ecsetelte a futamot végül a 7. helyen befejező, utólag 30 másodperces büntetést kapó, azzal a 15. helyre visszacsúszó spanyol.

Hogy mennyire nem tempónál történt Alonso és Stroll esése, azt az alábbi nézői felvétel érzékelteti a legjobban, ami pont ott készült, ahol az Alpine világbajnoka irányíthatatlanul „kétkerekezett”. Ha egy kicsit magasabbra emelkedik, akkor pont ebbe a kerítésbe csapódott volna bele.

Egy másik nézői felvételen messzebbről láthatjuk az esetet:

Hogy milyen balesetekre gondolt Alonso, amikor az IndyCarra utalt, arra álljon itt két példa. Az első Robert Wickens súlyos gerincsérüléssel járó bukása 2018-ból, a második pedig Dario Franchitti esése 2013-ból. Az ő gerince is sérült, és orvosai tanácsára felhagyott a versenyzéssel.

 

Friss