2024. április 26. 09:34

KezdőlapF1Halálos ütést is kaphatott volna a McLaren pilótája Austinban (videó)

Halálos ütést is kaphatott volna a McLaren pilótája Austinban (videó)

-

Lando Norris duplán szerencsésnek érezheti magát, amiért ép bőrrel megúszta az USA Nagydíjat, Fernando Alonso és Lance Stroll balesete után ugyanis centiken múlt, hogy nem történt komoly baja.

A Forma-1 az USA Nagydíj után is közzétette a legjobb fedélzeti kamerás felvételeket tartalmazó összeállítását, amelynek utolsó jelenetsorában az látható, amint Lando Norris a 11-es kanyart követő egyenesben száguld, majd hatalmas törmelékesőbe rohan.

A felvételek a 22. kör eseményeit mutatják, ekkor ment neki Fernando Alonso Lance Stroll Aston Martinjának. Az eset során pedig nemcsak a két összeütköző versenyzőnek volt nagy szerencséje (Alonsónak azért, hogy nem szállt bele a pálya melletti kerítésbe, Strollnak pedig azért, hogy szintén nem csapódott a falnak, és a hátulról érkezők közül senki nem trafálta telibe), hanem a mögöttük érkezőknek is.

Előbb-utóbb ebbe bele fog halni valaki – videón Alonso ijesztő balesete

Mivel Alonso autójáról leszakadt az első szárny, Strollnak pedig az ütközéstől defektet kapó bal hátsója azon nyomban ledarálta az Aston hátsó szárnyát, a mögöttük levő versenyzők óriási törmelékzáporba szaladtak bele. A szanaszét hulló karosszériaelemek megrongálták Mick Schumacher és Lando Norris autóját is, utóbbi azonban szerencsésnek érezheti magát, hogy ennyivel megúszta.

Hogy mekkora szerencséje volt Norrisnak, azt a Dr Obbs felhasználónéven tweetelő mérnök vezette le képernyőfotók segítségével. Az első két képen az látszik, ahogy Norris eltalál egy igen nagy törmelékdarabot, ami szerencsére a kerekét érte el, és nem a glóriának vagy a glória nyílásain átrepülve a fejének csapódott. A harmadik és a negyedik fotó pedig megmutatja, hogy Norris duplán szerencsés volt, a törmelék ugyanis leszakította az idei évtől bevezetett, kerekek melletti függőleges légterelő elemet, ami szintén fejen találhatta volna a fiatal britet, csakhogy a bal oldali tükör tartópillérén irányt változtatott, és elrepült a glória fölött.

 

A telemetriai adatok alapján azt is megtudhattuk, hogy az első, törmelékkel való találkozásnál Norris 274 km/h-val haladt, tehát nagyjából ekkora sebességgel találhatta volna el a fejét a karosszéria-elem. Az első kontakt után lassított, a telemetria szerint 217 km/h-ra, a saját leszakadó keréklégterelője tehát valahol 274 és 217 km/h közötti tempónál csapódhatott volna a sisakjának, de mivel a légterelő az ütéstől vele ellentétes irányba repült, a relatív becsapódási sebesség ennél nagyobb lett volna.

Persze, azt nem lehet kijelenteni, hogy Norris biztosan életveszélyes sérüléseket szerzett volna, vagy ne adj’ isten meghal, ha eltalálja a törmelék, hiszen a becsapódás szöge és pontos helye is sokat számít, de az biztos, hogy nagy ütést mért volna a fejére.

Videón az eset:

Jobb lenne a szélvédő?

Dr Obbs kikérte más F1-es szakértők véleményét is az esetről, és felvetette, hogy nem lenne-e jobb az IndyCarban használatos, Justin Wilson 2015-ös halálos balesetét követően bevezetett – a korábbi F1-es pilótát egy leszakadt orrkúp találta fejbe – aeroscreen F1-es megfelelőjét alkalmazni a királykategóriában, hiszen bármennyire is mentett már meg sok életet a glória, csak nagyobb tárgyak ellen véd, és előbb-utóbb valami óhatatlanul át fog repülni alatta, elég csak Felipe Massa 2009-es hungaroringi rugós esetére gondolni, amelybe a brazil pilóta kis híján belehalt.

Sam Collins, az F1 TV szakértője és szakkommentátora a Twitteren több korábbi fényképet is megosztott arról, hogy az FIA milyen megoldásokat tesztelt a glória bevezetése előtt. A Red Bull a 2016-os Orosz Nagydíjon, Sebastian Vettel pedig a 2017-es Brit Nagydíj szabadedzésén próbált ki szélvédőt, de a négyszeres világbajnok elmondása szerint szédült tőle, és a tükröződések is zavaróak voltak.

Sebastian Vettel, Ferrari, Brit Nagydíj, 2017
Vettel a szélvédővel a 2017-es Brit Nagydíj első szabadedzésén Fotó: STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA

Az F1 ezért végül elvetette ezt a megoldást, és a glória mellett tette le a voksát, amelynek korai változatainál szintén gondoltak a szemből érkező tárgyakra, és olyan verziókat is teszteltek (nem F1-es autón), amelyeknek több tartópillére a pilóta feje előtt volt, de ezek alighanem már túlságosan zavarták volna a kilátást. Úgyhogy maradt a ma ismert glória, amely eddig remekül vizsgázott, de Norris austini esete is mutatja, hogy mindig van hová javítani a biztonságon.

Friss