2024. április 26. 14:19

KezdőlapF1Alonso páros lábbal szállt bele Hamiltonba és Schumacherbe, aztán kikérte magának a...

Alonso páros lábbal szállt bele Hamiltonba és Schumacherbe, aztán kikérte magának a felhajtást

-

Ismét kertelés nélkül kimondta, amit gondol, majd a közösségi médiában magyarázkodott egy kicsit Fernando Alonso, aki Michael Schumachernek és Lewis Hamiltonak is odaszúrt, miközben Max Verstappen és a saját teljesítményét is magasztalta.

Fernando Alonso megnyilvánulásaival kapcsolatban olykor az az érzése lehet az embernek, hogy a spanyol veteránból a keserűség beszél, amiért a 21. század egyik legjobb pilótájaként „csak” két világbajnoki címet nyert a Forma-1-ben. Nem lenne nehéz azt mondani, hogy most is emiatt nyilatkozta azt, hogy Max Verstappen két világbajnoki címe többet ér mint Lewis Hamilton vagy Michael Schumacher legtöbb elsősége.

„Nagyon tisztelem Lewis-t, de továbbra is más úgy hét világbajnoki címet nyerni, hogy az egyetlen, akivel meg kell küzdened, az a saját csapattársad. Ilyen esetben a bajnoki címnek szerintem kisebb az értéke, mint akkor, ha kevesebb címed van, de más, azonos, vagy akár még jobb autóban ülő versenyzőkkel kell megküzdened” – nyilatkozta a 41 esztendős pilóta a holland De Telegraafnak.

Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Ferrari, Mercedes, Spanyol Nagydíj, 2017
Hamilton azért 2017-ben és 2018-ban elsősorban Vettellel meccselt Bottas helyett Fotó: STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA

 

„2005-ben és 2006-ban jól kezdtem az évet, és előnyt tudtam kiépíteni. Aztán másoknak talán jobb autója volt, de tudtam menedzselni a különbséget. Soha nem kellett a csapattársammal harcolnom, hogy megnyerjem azokat a címeket, miként Maxot sem láttam Pérezzel vagy Albonnal harcolni a futamgyőzelmekért. [Michael] Schumacher viszont zsinórban ötször is a csapattársával harcolt, hogy világbajnok legyen, Hamilton pedig Rosberggel és Bottasszal csatázott. Ez szerintem más.”

Alonso bocsánatot kért Hamiltontól, miközben a sajtót és az F1-et is kritizálta

Alonsónak vélhetően egy kicsit azért megkoptak az emlékei, hiszen míg Schumacher első ferraris vb-címét a Mika Häkkinennel és egy ideig David Coultharddal folytatott ádáz küzdelemben szerezte, addig 2003-ban Kimi Räikkönennel állt harcban az utolsó verseny utolsó köréig, és az utolsó előtti nagydíjon még Juan Pablo Montoyának is volt esélye az élen zárni az évet.

Hamilton pedig miután 2008-as világbajnoki címét a Ferrari és Felipe Massa ellen az utolsó futam utolsó kanyarjában nyerte meg, 2017-ben és 2018-ban sem csak csaját csapattársa ellen versenyzett, sőt, leginkább a Ferrari és Sebastian Vettel volt az ellenfele, akik az év utolsó harmadáig mindkétszer komoly kihívás elé állították őt és a Mercedest, hogy aztán mindkét alkalommal elfogyjanak a hajrára.

Michael Schumacher, Ferrari, Fernando Alonso, Renault, San Marinói Nagydíj, 2006
Alonso 2006-ban gratulál Schumachernek a San Marinói Nagydíj megnyeréséhez Fotó: Scuderia Ferrari

Alonso az interjúban egyébként arról is beszélt, hogy szeretne egyszer csatázni Verstappennel, miután ez eddig nem adatott meg neki.

„Ritkán csatáztunk egymással, ami nagyon sajnálatos. A legjobbakkal akarok versenyezni, Max pedig ezek egyike. Elég szerencsés voltam, hogy harcolhattam Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Michael Schumacher ellen, de Max ellen még nem volt lehetőségem. Remélhetőleg az elkövetkező években ez megtörténik, amikor az Aston Martinnál versenyzem.”

Alonso a közösségi médiában reagált

Látva, hogy szavai futótűzként terjedte el a sajtóban, Alonso a Mexikói Nagydíj szombati napjának délelőttjén a következőt posztolta a Twitterre:

„És újra… Kérem, minden világbajnoki cím elképesztő, jól megérdemelt és inspiráló. Nem lehet összehasonlítani őket, és élvezzük a jelen bajnokait és legendáit. Fárasztó a szalagcímek utáni folyamatos hajsza. Élvezzük őket!”

Az Alpine kétszeres világbajnokának tehát a jelek szerint nem tetszik, hogy szavait felkapta a sajtó, miközben több mint 20 évre visszanyúló F1-es pályafutása során alighanem nem most tapasztalja először, hogy a hasonló kijelentésekből bizony szalagcímek lesznek. Az az állítása pedig, hogy felesleges összehasonlítani az egyes világbajnoki címeket, csak azért sántít, mert pont ő volt az, aki összehasonlította azokat.

Forrás:De Telegraaf

Friss