2024. április 25. 17:54

KezdőlapF1Egy ideig szorosnak tűnt, de Verstappen simán megverte Hamiltont Mexikóban, és rekordot...

Egy ideig szorosnak tűnt, de Verstappen simán megverte Hamiltont Mexikóban, és rekordot döntött

-

Kezdetben úgy nézett ki, hogy nagy csatát hozhat a Mexikói Nagydíj Max Verstappen és Lewis Hamilton között, ám végül a holland pilóta 15 másodperces előnnyel nyert a hétszeres világbajnok előtt, aki a harmadik helyről indulva lett második. A dobogó legalsó fokára Sergio Pérez jött be George Russell előtt, míg a két Ferrari nem tudott hozzászólni a Red Bull és a Mercedes küzdelméhez. Verstappen idei 14. győzelmét aratta, amivel megelőzte Michael Schumachert és Sebastian Vettelt az egy szezonban szerzett futamgyőzelmek számában, és egyedüli csúcstartóvá vált.

Kedvező előjelekkel várhatta a második és harmadik rajtkockát megszerző Mercedes a Mexikói Nagydíjat, a pole pozícióból rajtoló Max Verstappen pedig nehéz feladat előtt állt, miután az utóbbi négy itteni versenyen egyszer sem tudott nyerni az a pilóta, aki az élről kezdett, de még a vezetést is csak egyszer tudta megtartani az első kanyar után.

A kétszeres világbajnoknak azonban sikerült kihasználnia a Red Bull jó egyenesbeli tempóját, és elöl maradt, miközben mögötte Lewis Hamilton a hármas kanyarban megelőzte George Russellt, aki lendületet veszített, és a négyes kanyarban Sergio Pérez is elment mellette. Az első kör végén így Verstappen, Hamilton, Pérez, Russell, Sainz, Leclerc, Alonso, Bottas, Ocon és Norris volt a sorrend az első tízben.

Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes, Mexikói Nagydíj
Hamilton csak a kerékcseréig volt közel Verstappenhez Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

A rajt után megmerevedtek a viszonyok és mindenki gumikímélő üzemmódba kapcsolt. Az első tízből a két Red Bull és a két Ferrari kezdett lágy gumin (ez is segített Verstappennek a rajtnál), míg a többiek közepes keveréket tettek fel. A mezőny második felében Cunoda Juki, Mick Schumacher, Sebastian Vettel és Nichola Latifi szavaztak a leglágyabb Pirellikre.

Verstappen az élen nem tudott ellépni Hamiltontól, aki a 10. körben 1,5 másodperces távolságból követte a Red Bullt, majd a 20. körre a holland erre rátett még egy másodpercet, de ahogy kezdtek fogyni a lágy gumik a Red Bullon, a hétszeres világbajnok úgy kezdte el apránként csökkenteni a különbséget.

Az élmezőnyből Pérez állt ki elsőként kerékcserére közepes gumikért a 23. körben, és 5 teljes másodpercet vesztegelt a szerelői gyűrűjében, mert a bal hátsó kerekét nem tudták elég gyorsan levenni. Verstappen a 26. körben látogatta meg a szerelőket – ő is közepest kapott –, az ő kiállása pedig már problémamentes volt, ami nagyon kellett a hollandnak, hiszen éppen, hogy Carlos Sainz elé tudott visszaállni a harmadik helyre.

Péreznek elrontották a kerékcseréjét

Hamilton ekkor 5,6 másodperccel vezetett Russell előtt, miközben Pérez a 27. körben megelőzte a még kiállás előtt álló Charles Leclerc-t, és olyan jó tempót autózott, hogy a Mercedes a 30. körben kénytelen volt kihívni Hamiltont, hogy a mexikói előtt tartsa.

Meglepetésre a hétszeres világbajnok kemény gumit kapott (előzetesen ezzel senki nem igazán számolt, de végül nemcsak a Mercedes, hanem az Alpine, a McLaren és az Alfa Romeo is bevetette), miként 5 körrel később Russell is.

Féltávnál Verstappen 7 másodperccel vezetett Hamilton előtt, a különbség azonban folyamatosan nőtt, és végül 12 másodperc körül kezdett el stagnálni. Eközben Hamiltont utolérte Pérez, de támadást nem tudott indítani a 44-es rajtszámú Mercedes ellen.

A hátralevő körök az élmezőnyben arról szóltak, hogy a Mercedes nyugtatgatta Hamiltont, aki többször is megjegyezte, hogy nem a jó gumin vannak. Hiába vártak azonban rá, hogy Verstappen közepes abroncsai elkezdjenek elfogyni, ez végül nem történt meg, és a holland 15 másodperces előnnyel nyert, idei 14. győzelmével pedig egyedüli csúcstartóvá vált az egy szezonban szerzett győzelmek számában. Emellett azt is elmondhatja magáról, hogy 2016 óta ő az első pilóta, aki pole pozícióból rajtolva tudott nyerni Mexikóban. Ez előtte hat éve, Lewis Hamiltonnak sikerült itt legutóbb.

Verstappen Michael Schumachert és Sebastian Vettelt előzte meg idei 14. győzelmével

Hátrébb Russell ugyancsak hiába várta Pérez gumijainak elfogyását, úgyhogy a Mercedes az utolsó előtti körben kihívta őt lágy abroncsokért, így a leggyorsabb körért járó extra pont az övé lett. Bőven belefért a plusz kiállás, miután a két Ferrari az egész futamon a senki földjén autózott, és hozzászagolni sem tudott az élen zajló csatához. Carlos Sainz 58 másodperces hátrányban lett ötödik, Leclerc pedig tőle is további tíz másodperccel lemaradva hatodik.

A hetedik helyet a lágy gumis utolsó etapjában hatalmas hajrát és számos előzést bemutató Daniel Ricciardo kaparintotta meg, aki menet közben kiütötte Cunoda Jukit (az Alpha Taurin akkora sérülések keletkeztek, hogy a japánnak fel kellett adnia a küzdelmet), amiért tíz másodperces időbüntetést kapott, de végül sikerült akkora előnyt kiautóznia az üldözői előtt, hogy így sem veszített helyet.

Ricciardo kiüti Cunodát

A nyolcadik Esteban Ocon lett, aki csak egy hellyel hátrébb zárt volna, ha a középmezőnyt sokáig vezető Fernando Alonso öt körrel a vége előtt nem esik ki motorhiba miatt (rövid ideig VSC-fázis lépett életbe). A spanyolnak a hetedik hely is kinézhetett volna, hiszen a problémái jelentkezése előtt 6 másodperccel vezetett a csapattársa előtt, így ha Ricciardo el is kapja, őt valószínűleg már nem tudta volna tíz másodpercnél jobban leszakítani.

Az utolsó két pontszerző hely Lando Norrisé és Valtteri Bottasé lett.

A Mexikói Nagydíj végeredménye

Friss