2024. május 03. 18:28

KezdőlapF1Jön a botrányos abu-dzabi finálé visszavágója Hamilton és Verstappen között?

Jön a botrányos abu-dzabi finálé visszavágója Hamilton és Verstappen között?

-

Minden előjel arra utal, hogy a két Mercedesnek bőven lehet esélye harcba szállni a győzelemért a Mexikói Nagydíjon.

Könnyen lehet, hogy a magyar idő szerint este kilenc órakor rajtoló Mexikói Nagydíjon ismét összecsap Lewis Hamilton és Max Verstappen. A két világbajnok a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj óta nem vívott rendes, kerék a kerék elleni csatát (múlt héten Austinban Verstappen megelőzte a britet, de Hamilton gyakorlatilag tehetetlenül szemlélte az egészet), de Mexikóban a Mercedes tempója elegendő lehet ahhoz, hogy erőből vegye fel a versenyt a Red Bull-lal.

Azok után, hogy Austinban még Verstappen elrontott kerékcseréje sem volt elég a végül második helyen célba érő Hamiltonnak a győzelemhez, a Mercedes már a Mexikóba érkezés előtt érezhetően optimistán állt az idei 20. versenyhétvégéhez. Már a pénteki szabadedzéseken láthattunk arra utaló jeleket, hogy a 2240 méteres tengerszint feletti magasság jót tett a W13-asnak, amely az egész szezonban küszködik az egyenesekben, a 22%-al ritkább levegőben azonban kevésbé jönnek ki a rosszabb légellenállási mutatói. Emellett a jelek szerint a Mercedes-motor is jól teljesít ilyen körülmények között, míg például a Ferrari bevallottan szenved, illetve a csapat alacsonyan tudja tartani az autó hasmagasságát a viszonylag magas leszorítóerő-szint eléréséhez.

Verstappent megkergette a Mercedes, de a végén simán nyerte az időmérőt a holland

Sokat elmondott, hogy miután az időmérőn nem jött össze a pole pozíció, George Russell magát ostorozta emiatt, mert úgy érezte, hogy az autója lehetővé tette volna az első rajtkocka megszerzését. „Úgy hiszem, hogy ezen a hétvégén a miénk a leggyorsabb autó, és ha ez így van, nincs oka, hogy miért ne nyerhetnénk meg a versenyt” – nyilatkozta a második rajtkockát megszerző brit.

Russell ugyanakkor azt is elmondta, szerinte nehéz lesz a pályán elkapni Verstappent, mert a Red Bull – bárt egyértelműen verhető – továbbra is nagyon gyors az egyenesekben, így a stratégiával kell majd elkapniuk az energiaitalos csapatot. Ami pedig ebből a szempontból a kezükre játszhat, hogy a Mercedes jobb pozícióból kezdheti a versenyt, hiszen van egy versenyzője a második és egy a harmadik helyen, míg a másik Red Bullt vezető Sergio Pérez csak a negyedik helyről rajtol.

George Russell, Mercedes, Mexikói Nagydíj
Russell mosolya nem volt őszinte Fotó: LAT Images

Mexikóban ráadásul az első kanyarig vezető hosszú egyenes (811 méter, ami a szezon leghosszabbja) rendszerint hatalmas szélárnyékcsatákat eredményez, és minél hátrébbról jön valaki, annál jobban begyorsulhat, míg a pole pozícióból kezdő versenyző csak reménykedhet benne, hogy jól kapja el a rajtot, és kitart a lendülete az első kanyarig. Nem véletlen, hogy az utóbbi négy Mexikói Nagydíjból egyszer sem tudott nyerni az, aki az első helyről rajtolt, de az elő kör végén is csak egy alkalommal vezetett, dobogóra pedig egyszer sem állt.

Tavaly Verstappen a harmadik helyről ugrott az élre, az időmérőn a motor kigyorsítás alatti oszcillációjával küzdő, anélkül minden bizonnyal Russell, de lehet hogy Verstappen előtt végző Hamilton tehát bőven bizakodhat, főleg, ha a holland Russellre fog figyelni. Az a helyzet állt tehát elő, hogy hiába a Red Bull a leggyorsabb az egyenesben, Verstappenre nézve a lehető legrosszabb, hogy az élről kezd.

Bejöhet, amire számítottak

Toto Wolff elárulta, hogy már az előzetes szimulációik során is arra számítottak, hogy Mexikóban lehet a legnagyobb esélyük megszerezni az idei első győzelmüket. Persze ez az idei évre nézve legfeljebb a konstruktőri második helyhez lehet elég, a csapatfőnök viszont már 2023-ra tekint előre. „A legfontosabb, hogy meg kell legyen a tempónk, lassan és biztosan pedig lépdelünk előre és megtanuljuk a leckéket a következő évre.”

Lewis Hamilton, Mercedes, Mexikói Nagydíj
Mexikóban kevésbé hátrány a lassúságuk az egyenesekben Fotó: Wolfgang Wilhelm

Abban ugyanakkor csak óvatosa bízik, hogy megverhetik Verstappent, és ezzel elkerülhetik azt a blamát, hogy 2011 óta először győzelem nélkül zárják az évet „Egész életemben mindössze néhány alkalommal voltam magabiztos, de sosem a Forma-1-ben. Idegesít, hogy nem szereztük meg a pole-t, mert azzal kipipáltunk volna egy rubrikát. Ugyanakkor gondban lettünk volna, ha Max az egyenesbeli tempóelőnyével mögülünk rajtol. Előnyös lehet a második és harmadik helyről indulni, és remélem, hogy mindkét autónkkal megelőzhetjük őt az egyes kanyarban, aztán pedig eltűnhetünk a távolban. De az biztos, hogy nehéz lesz.”

Friss