2024. április 25. 10:41

KezdőlapF1Ez még senkinek nem jött össze: Alonso utódja eltiltással kezdheti a következő...

Ez még senkinek nem jött össze: Alonso utódja eltiltással kezdheti a következő évet

-

Nem nagyon látni, hogy a büntetőpontokat kettesével gyűjtögető Pierre Gasly miként teljesíthet még kilenc versenyt úgy, hogy nem éri el a 12 pontos limitet. Amennyiben a jövőre már az Alpine-nál versenyző francia még két büntetőpontot kap jövő májusig, automatikusan ki kell hagynia egy versenyt.

Pierre Gasly öt másodperces büntetést és két büntetőpontot kapott a Mexikói Nagydíjon, amiért a verseny korai szakaszában lekényszerítette Lance Strollt a pályáról. A francia versenyzőnek ezzel már összesen 10 büntetőpont áll a neve mellett, azaz két pontra került attól, hogy eltiltsák. Mióta a jelenlegi büntetőpontrendszer van érvényben, még senki nem gyűjtött össze 12 pontot.

„Egyetlen kérdést sem akarok a büntetésről, mert belefáradtam ebbe” – füstölgött Gasly, miután a 11. helyen ért célba, csupán 6 tizedmásodperccel Valtteri Bottas, és 4 másodperccel Lando Norris mögött.

„Autóversenyző vagyok, és ha látok egy rést, abba bemegyek – idézte Ayrton Senna ars poeticáját a 26 esztendős pilóta. – Ha ez valakinek nem tetszik, csak szóljon, és visszaadom a pozíciót, aztán újra megpróbálom. Nem kaptam semmilyen üzenetet [a pozíció visszaadásáról], ami sajnálatos. A múltban ezt tették, most viszont valamilyen oknál fogva nem.”

Az incidens:

Ha ilyen ütemben gyűjtögeti a pontjait, Gasly-t akár már a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjról eltilthatják, hiszen az utóbbi két versenyen egyaránt kapott 2-2 büntetőpontot. Austinban azért büntették, mert több mint tíz autónyival lemaradt az előtte autózótól a biztonsági autós fázis alatt.

Ami pedig a leginkább aggodalomra adhat okot, hogy Gasly pontjaiból jövő májusig egyetlen darab sem évül el, így a következő szezon első hét versenyén – immár az Alpine színeiben – is úgy kell majd rajthoz állnia (ha addig nem tiltják el), hogy a legapróbb szabályszegés is eltiltást vonhat maga után. Ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy nem lenne-e értelme a soron következő versenyhétvégén, Brazíliában kicsikarnia az eltiltást, és kihagynia a szezonzárót, amelyen az Alpha Tauri így beültethetné Nyck de Vries-t, Gasly pedig tiszta lappal kezdhetne jövőre az Alpine-nál.

„Sajnálatos ez az egész, és az, hogy belekeveredek ezekbe az incidensekbe. Változtatnom kell a megközelítésemen, mert úgy tűnik, minden hétvégén ugyanaz van, úgyhogy változtatnom kell valamin. Ez a hétvége eléggé szoros volt, és nem tudom, miért nem kaptam üzenetet, hogy adjam vissza a helyemet. Végső soron próbálom a legjobbamat nyújtani az autóban, és a legkevésbé azt szeretném, hogy hülye büntetőpontokat gyűjtsek be, és versenyidőt veszítsek. Jelenleg [az FIA-nál] nem örülnek annak, amit csinálok, ezért beszélnem kell velük, hogy megértsem, pontosan min kell változtatnom” – nyilatkozta a pontverseny 14. helyezettje.

Friss