2024. április 27. 07:10

KezdőlapF1Újabb világbajnok érkezése árulta el, hogy Mick Schumachert kirúgta a Haas?

Újabb világbajnok érkezése árulta el, hogy Mick Schumachert kirúgta a Haas?

-

Az Aston Martin Forma-1-es istállója bejelentette, hogy leigazolta teszt- és tartalékpilótának a 2021/2022-es szezon Formula E-világbajnokát. Stoffel Vandoorne érkezése pedig sokakban felvetheti, hogy Mick Schumacher jövője eldőlt a Haasnál.

A Forma-1-ben 2016 és 2018 között a McLarennel versenyző Stoffel Vandoorne lesz az Aston Martin F1-es csapatának teszt- és tartalékpilótája. Az eddig a Mercedes tartalékjaként tevékenykedő 2021/2022-es Formula E-világbajnok továbbra is versenyez majd az elektromos szériában, de emellett intenzív F1-es programot is teljesít. Feladatait az idei Forma-2-es bajnok Felipe Drugovich-al közösen látja el, miután a brazil versenyző a silverstone-i gárda másik jövő évi tartalékja.

Mindez pedig felveti a kérdést, hogy mi lesz az idei szezonban ezt a szerepkört betöltő Nico Hülkenberggel. A 35 esztendős veteránt hónapok óta Mick Schumacher helyén látják a Haasban, Günther Steiner pedig nemrég elismerte, hogy egyeztetett az F1-ben legutóbb az idei szezon elején versenyző, a koronavírusos Sebastian Vettelt Bahreinben és Szaúd-Arábiában helyettesítő versenyzővel.

Hülkenbergről nem tesz említést az Aston Martin közleménye, de nem tűnik valószínűnek, hogy a silverstone-i gárda három tartalékkal kezdi a 2023-as szezont, így Vandoorne érkezése az eddigi legkomolyabb utalás arra, hogy a hat különböző csapat (technikailag négy, mert a Force India, a Racing Point és az Aston Martin gyakorlatilag ugyanaz) színeiben összesen 182 versenyen elrajtoló, ezek során még csak dobogós helyezést sem szerző német jövőre a Haasnál folytatja.

Günther Steiner, az amerikai istálló csapatfőnöke a Daily Mirrornak nemrég azt nyilatkozta, hogy „remélhetőleg hamarosan döntésre fogunk jutni” a még nem véglegesített 2023-as üléssel kapcsolatban, „de még semmi sincs 100%-ban eldöntve.”

„Most vesszük végig az utolsó részleteket azzal kapcsolatban, amit rendeznünk kell, aztán döntést fogunk hozni. Ezt a munkát nekem kell elvégeznem, és amikor meglesz, jó lesz kipipálni ezt is a listán. Amikor az ember elvégez valamit, koncentrálhat a következő dologra. Ez egy fontos döntés a csapatnak, mert elég a többi dologra koncentrálni ahhoz, hogy jobbá váljunk.”

Mick Schumacher, Haas, Mexikói Nagydíj
Schumachernek távoznia kell a Haastól? Fotó: Andy Hone / LAT Images

Schumacher a Mexikói Nagydíjat a 16. helyen, közvetlenül csapattársa, a jövőre is szerződéssel rendelkező Kevin Magnussen előtt fejezte be, pontot tehát ismét nem szerzett. Nem mintha erre a Haas alkalmas lett volna, Gene Haas csapattulajdonos az USA Nagydíj előtt ugyanakkor ezt a feladatot jelölte meg Schumachernek, mint olyan tettet, amit végre kell hajtania az ülése megtartásához.

A 23 esztendős versenyző Austinban jó után haladt efelé, ám egy törmelékdarab megrongálta az autóját, ami miatt a verseny második felében nem tudta hozni az addigi tempóját. Mexikóban pedig hiába volt sokkal gyorsabb az időmérőn Magnussennél, hibázott, és már a Q1-be kiesett. A Haas versenytempóját elnézve azonban előrébbről rajtolva sem lett volna esélye a pontszerzésre.

Amennyiben a Haas nem hosszabbítja meg az idei év végén lejáró szerződését, jövőre szinte biztosan nem láthatjuk őt az F1-ben. Halvány reménye még a Williamshez szerződéshez lehet, de ez is csak inkább elméleti lehetőség, az Alex Albon mellé leigazolt Logan Sargeant ugyanis minden bizonnyal a Forma-2-es szezonzárón megszerzi az F1-es szerepléshez szükséges superlicenc-pontokat.

Bombaigazolással érkezik az Audi az F1-be?

Vandoorne újra együtt dolgozhat Alonsóval

Ami a 30 esztendős belgát illeti, az Aston Martinnál ismét az Alpine-tól a brit istállóhoz csatlakozó Fernando Alonsóval dolgozhat majd együtt, amit már nagyon vár. „Elképesztően izgalmas tartalékpilótai szerepet vállalni az F1-ben, és örülök, hogy ezt az Aston Martinnál tehetem meg. Nagy érdeklődéssel figyeltem, hogy a csapat miként fejlődött és vált nagyobbá, és tudom, hogy mennyire elképesztően elszánt, hogy minden területen javuljon” – olvashatók Vandoorne szavai az Aston Martin közleményében.

„Csatlakozni Fernandóhoz, akit már ismerek a korábbi F1-es karrieremből, és Lance-hez, hogy segítsek nekik fejleszteni a következő évi autót, elképesztő munka lesz, és igazán várom a kihívást – és a jutalmat –, hogy az egész szervezettel együtt dolgozhatok Silverstone-ban” – tekintett előre a belga, aki a vélhetően azért nem túl gyakori tesztelési lehetőségek mellett intenzív szimulátoros és fejlesztői munkát fog végezni a csapat silverstone-i bázisán.

A belga versenyző lépése egyben azt is jelenti, hogy a Mercedesnek is új tartalék után kell néznie, hiszen Vandoorne mellett Nyck de Vries sem lesz többé bevethető ebben a szerepben, hiszen jövőre az Alpha Taurival fog versenyezni. A McLarentől távozó Daniel Ricciardo neve egy ideje sűrűn felmerül a Mercedes tartalékpilótai szerepkörével kapcsolatban, de ő és a csapat is ragaszkodik ahhoz, hogy egyelőre semmilyen döntés nem született.

Friss