2024. április 20. 00:39

KezdőlapF1Vállalhatatlan kijelentés: ennél aligha süllyedhetne mélyebbre a háromszoros F1-es világbajnok

Vállalhatatlan kijelentés: ennél aligha süllyedhetne mélyebbre a háromszoros F1-es világbajnok

-

Ismét felháborító kijelentést tett Nelson Piquet. A köztudottan a jelenlegi brazil elnököt támogató háromszoros F1-es világbajnok vállalhatatlan módon beszélt a vasárnapi választást megnyerő politikusról.

Újra a figyelem központjába került Nelson Piquet, aki nem éppen visszafogott kijelentéseiről híres. 1981, 1983, illetve 1987 világbajnoka most sem türtőztette magát, sőt, ezúttal talán minden eddiginél mélyebbre ment, amikor egy rövid videóban hazája régi-új elnökéről beszélt.

Az ügy apropója, hogy vasárnap tartották a brazíliai elnökválasztás második fordulóját, ahol a regnáló elnök, Jair Bolsonaro, valamint kihívója, Luiz Inácio Lula da Silva csapott össze. Végül utóbbi minimális különbséggel győzött, így január 1-től megkezdheti harmadik ciklusát.

Ennek kapcsán az elmúlt napokban felmerült, hogy a zavargások miatt esetleg törölhetik a jövő héten esedékes Sao Pauló-i Nagydíjat, ám az F1 cáfolta ezeket a híreszteléseket. Később újabb F1-es vonatkozású hír, pontosabban egy videó látott napvilágot, amelyben a köztudottan Bolsonarót támogató Piquet vállalhatatlan módon beszélt a mostani elnök politikai ellenfeléről.

Tényleg törölhetik a jövő heti Brazil Nagydíjat?

Az 1986-os és az 1987-es Magyar Nagydíj győztese előbb szemétládának nevezte Lulát, majd odáig ment, hogy kijelentette, a 77 éves politikusnak „a temetőben lenne a helye”. A videót készítő társa pedig hozzátette, „Brazília mindenek felett, Isten mindenek felett”, ami Bolsonaro egyik ismert szlogenje.

A videó nemzetközi elterjedése elsősorban Matt Bishopnak, az Aston Martin kommunikációs főnökének köszönhető, aki saját Twitter-oldalán osztotta meg a tartalmat. A brit szakember annyit fűzött hozzá az angol fordításhoz, hogy mindez „szégyenletes, szánalmas és szomorú az F1 számára”.

Az elsősorban az F1-es statisztikákra specializálódott Sean Kelly hozzászólt az eredeti bejegyzéshez: a brit újságíró igyekezett kideríteni, hogy mi hangzott el, majd azt is megkérdezte, hogy Piquet sértően beszélt, vagy esetleg humorizálni próbált. Később ő maga is posztolt, és elmondta, hogy rengeteg dühös felhasználó jelölte meg. Kelly ironikusan azzal zárta a bejegyzést, hogy „elnézést, hogy betartottam az újságírói normákat, az én hibám”.

Piquet nem először verte ki a biztosítékot kijelentésével, korábban számos riválisába vagy későbbi versenyzőbe páros lábbal beleszállt. Legutóbb júliusban került a figyelem középpontjába, amikor elterjedt egy videó, amelyben rasszista megjegyzésekkel illette Lewis Hamiltont, miután Silverstone-ban kiütötte a lányával egy párt alkotó Max verstappent. Bár utána elnézést kért és próbált magyarázatot adni a szavaira, megbízható források szerint az F1 kitiltotta őt a paddockból.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss