2024. március 29. 07:09

KezdőlapF1Eddig nem látott felvétel került elő az abu-dzabi botrányról és Todt, illetve...

Eddig nem látott felvétel került elő az abu-dzabi botrányról és Todt, illetve Wolff telefonjáról

-

Miután Lewis Hamilton vitatott körülmények között elbukta a 2021-es világbajnoki címet, Toto Wolff rögtön az Abu-dzabi Nagydíjat követően felhívta Jean Todt FIA-elnököt. A Canal+ nemsokára bemutatásra kerülő dokumentumfilmjében ez a beszélgetés is benne lesz.

A Canal+ francia televíziós csatorna november 13-án „Jean Todt, la méthode” címmel 95 perces dokumentumfilmet sugároz Jean Todtról, az FIA tavaly év végén leköszönt elnökéről. A filmből egy rövid részletet pedig már közzé is tettek, amelyben eddig nem látott jeleneteket láthatunk a 2021-es, botrányos véget ért szezonzáróról, illetve egészen pontosan arról, ahogy Jean Todt Párizsból figyelte az eseményeket, majd Toto Wolff-al telefonált.

A futamot saját moziterméből, kivetítőn, live timinnggal figyelő FIA-elnökről egy összevágott jelenetsort nézhetünk meg arról, ahogy a verseny záró szakaszát nézi. Ekkor még úgy tűnt, Lewis Hamilton simán nyerni fog, és megszerzi nyolcadik világbajnoki címét, ám aztán Nicholas Latifi balesete miatt beküldték a biztonsági autót, és minden a feje tetejére állt.

„Hamilton körönként 5 tizeddel gyorsabb, nem lehet utolérni… – kommentálta Todt a látottakat. – Hacsak nem történik műszaki hiba, nem jön be a biztonsági autó, vagy valami ilyesmi… az lesz az eredmény, amire számítottam… Bumm, biztonsági autó…”

Lewis Hamilton, Mercedes, Max Verstappen, Red Bull, Abu-dzabi Nagydíj
Sokáig úgy tűnt, Hamilton simán nyeri a versenyt Fotó: LAT Images/Mercedes

Ezután összevágva megmutatják nekünk, amint az újraindítás után Verstappen megelőzi a Mercedest, majd világbajnok lesz. „Hihetetlen!.. Hihetetlen!…” – nézi a képernyőt a francia sportvezető.

Hogy Todt az elkapkodott biztonsági autós újraindításra és a sebtében elengedett lekörözöttekre miként reagált, az nem derül ki (lehet, hogy a teljes dokumentumfilmben ezt is megmutatják majd), az viszont igen, hogy mit mondott Toto Wolffnak. Michael Masi, az azóta kirúgott versenyigazgató önkényes szabályértelmezésén hüledező és dühöngő Mercedes-csapatfőnök ugyanis rögtön a verseny után felhívta Todtot, aki ott, a Canal+ kamerái előtt fogadta a hívást.

„Halló, igen? Toto…a felügyelőkkel kell beszélned…Őszintén, mindent követtem…Párizsból néztem…Meg kell érteni, hogy mi történt…” – hallatszanak a 75 esztendős francia szavai.

Hogy ezután beszéltek-e még, illetve Todt milyen mértékben vett részt a napokon át tartó huzavonában – amelynek végén a Mercedes elállt a fellebbezéstől, és nem támadta meg a felügyelők abu-dzabi végeredményt helybenhagyó ítéletét – lehet, hogy sosem tudjuk meg.

Toto Wolff és Hamilton tiltakozásuk jeléül mindenesetre nem vettek részt az FIA év végi díjátadóján, ahol nem mellesleg elbúcsúztatták az FIA elnöki pozíciójából leköszönő franciát, hónapokon át pedig az is kérdéses volt, hogy a hétszeres világbajnok folytatja-e a Forma-1-es pályafutását.

A Todtról készült dokumentumfilmben megszólal többek között Corinna Schumacher, Michael Schumacher felesége; Mattia Binotto, a Ferrari csapafőnöke; Charles Leclerc; Stefano Domenicali; Ross Brawn; Rubens Barrichello; Ari Vatanen; Luca di Montezemolo; Gerhard Berger; Jacky Ickx; Alain Prost; Flavio Briatore és Michéle Mouton is.

Michael Masi visszatért a paddockba az abu-dzabi botrány után


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Canal+

Friss