2024. április 27. 00:44

KezdőlapF1„Sebezhetőnek tűnt" - Senna könyörgött Prostnak, hogy változtassa meg a döntését

„Sebezhetőnek tűnt” – Senna könyörgött Prostnak, hogy változtassa meg a döntését

-

1993. november 7-én ezen a napon Ayrton Senna és Alain Prost utoljára vettek részt közösen Forma-1-es versenyen, és utoljára álltak dobogón egyszerre. Az 1993-as Ausztrál Nagydíj azonban nemcsak a statisztikákban, hanem kettejük kapcsolatában is kiemelt szerepet tölt be.

A szokás szerint a szezon utolsó futamaként szolgáló 1993-as ausztrál versenyre Alain Prost és a Williams is világbajnokként érkezett, így tétje már nem volt az Adelaide-ben rendezett összecsapásnak, ám így is több szempontból fontos mérföldkőnek számított.

Egyrészt ez volt a visszavonulását már korábban bejelentő négyszeres világbajnok utolsó Forma-1-es versenye, másrészt Ayrton Senna is búcsúzott, csak ő az F1 helyett a McLarentől tette ezt. Méghozzá igen stílusosan, a pole pozíció megszerzése után ugyanis a kerékcseréket kivéve végig vezette a 79 körös futamot. Akkor senki sem gondolta, hogy ez egyben nemcsak Senna utolsó mclarenes győzelme, hanem pályafutása utolsó sikere, sőt, utolsó F1-es célbaérése is egyben…

Azt viszont már többen is biztosra vették, hogy utoljára láthattuk őt a dobogón ádáz ellenfelével, a versenyt második helyen befejező Alain Prosttal.

Senna utoljára ünnepelhetett győzelmet

Miután az 1989-es és 1990-es idényben is botrányba fulladt kettejük vb-harca, a korábbi csapattársak között akkor is fagyos maradt a viszony, amikor Prost kihagyta az 1992-es évet, és egészen a francia visszavonulásáig az is maradt.

Akkor azonban történt valami. Az 1993-as Ausztrál Nagydíj dobogóján, mielőtt átadhatták volna Sennának a győzelemért járó trófeát, Prost kezet nyújtott neki, a brazil pedig felhúzta őt maga mellé a dobogó tetejére, majd ugyanígy tett a harmadik helyen végző Damon Hill-lel is. Miként az később kiderült, Prost visszavonulásával Sennában megváltozott valami.

Embed from Getty Images

Prosttal a dobogón

„Megérttettem Ayrton fő motivációját, szinte az egyetlen motivációját, amellyel az én legyőzésemre koncentrált. Ezért volt már az ausztráliai dobogón más ember” – nyilatkozta Prost 2021-ben, Nico Rosberg YouTube-csatornáján pedig a következőket mondta a 2016-os világbajnoknak: „Ayrton 110%-ban kettőnkre koncentrált. Szinte kizárólag az motiválta, hogy legyőzzön engem, még ha én nem is koncentráltam ennyire rá. Emiatt, miután 93-ban visszavonultam, Senna soha többé nem volt ugyanaz. A páncélja, amit a rivalizálásunkra épített, eltűnt, ő pedig sebezhetőnek tűnt.”

Eleinte nem akart békét kötni

Mire Senna 1994 májusában életét veszítette Imolában, ő és Prost már baráti viszonyt ápolt, ám mindez nem ment egyik napról a másikra. Olyannyira nem, hogy bár az Ausztrál Nagydíj utáni sajtótájékoztatón már nevettek is együtt, Prost azért jelezte, nem tudja csak úgy elfelejteni a múltat.

„Ha a jövőről akarunk beszélni, a múltról is beszélnünk kell, de ezt nem akarjuk. Jobb, ha csak a jó dolgokra emlékezünk – mondta, majd rámutatott, hogy ő már korábban is akart békülni, de hiába. – Nem hiszem, hogy ez a megfelelő időpont arra, hogy a békéről beszéljünk. Fontos a békesség, amíg az ember versenyez, de amikor legutóbb megpróbáltam békét kötni, egy hónappal azután 270-nel szándékosan belerohant az autómba. Nem vagyok álszent, nekem ez már túl késő.”

Prost természetesen az 1990-es Japán Nagydíjra utalt, amelyen Senna az első kanyarban kiütötte őt és világbajnok lett.

Ugyanakkor már érezni lehetett, hogy a brazil teljesen máshogy tekint a riválisára. Például egy Prost visszavonulás után életével kapcsolatos kérdésnél közbeszólt, és rávágta, hogy „Kövér leszel és lusta!”. Ezután elárulta, hogy Ron Dennis, a McLaren csapatfőnöke azt mondta neki az Ausztrál Nagydíj után, hogy „Soha nem túl késő megváltoztatni a döntésed”, mire Prost közölte: „Nekem is ezt mondta!”. Erre a két ősi rivális együtt nevetett.

Senna ekkor látszólag elfogadta, hogy nem fog többé Prosttal csatázni: „Alain egy másik élet mellett döntött, hogy több időt töltsön a családjával, nekünk pedig tiszteletben kell tartanuk a döntését. A legjobbakat kívántam neki, és komolyan is gondolom.”

A bosszú napja: Prost meg akarta ütni, de undorodott a védhetetlent húzó Sennától

Könyörgött, hogy jöjjön vissza

Azonban Prost Rosbergnek elárulta, hogy mindössze két nappal az 1993-as szezonzáró után Senna felhívta őt. „1994-re kaptam egy ajánlatot a McLarentől, amely Peugeot-motorokra váltott. Két nappal az 1993-as szezonzáró után Senna felhívott, és könyörgött, hogy fogadjam el. »Alain, a Forma-1-ben kell maradnod. Senki sem motivál úgy a többi pilóta közül, ahogyan te.« Igazán szenzációs volt.”

Embed from Getty Images

Prost később többször tesztelt a McLarennek (a képen az 1995-ös autóban látható), de többé nem tért vissza az F1-be

Prost azonban nem változtatta meg a döntését, így a francia TF1 szakkommentátoraként nézte végig, ahogy Senna 1994. május 1-jén halálos balesetet szenved. A tragédia ugyanakkor végérvényesen összekötötte kettejüket.

„Az életem Ayrtonhoz kapcsolódott. Ma már Brazília a második otthonom, rengetegen követnek onnan a közösségi médiában, és továbbra is kapcsoltban vagyok Senna nővérével, Viviane-nal. Olyan, mintha a rivalizálásunk alatt meglévő szakadékok eltűntek volna, és átvette a helyüket az emberi oldal. Talán ez ennek az izgalmas történetek a legszebb öröksége.”

29 éve történt Senna és Prost elfeledett utolsó csatája (videó)

Friss