2024. április 25. 22:41

KezdőlapF1A nap, amelyen Prost és Senna utolsó párharcát vívta (videó)

A nap, amelyen Prost és Senna utolsó párharcát vívta (videó)

-

1993. december 19-én versenyzett utoljára egymással Ayrton Senna és Alain Prost. A Forma-1-ben éveken át rivalizáló háromszoros és négyszeres világbajnok rendhagyó gokartversenyen mérkőzött meg, és bár a Professzor egy hónappal korábban visszavonult, ekkor még egyikük sem sejthette, hogy ez lesz az utolsó csatájuk versenypályán.

Egyfajta gokartos bajnokok tornájaként hívta életre 1993-ban a Forma-1-ben 1984 és 1988 között versenyző, az 1989-es szezon előtt tesztbaleset következtében tolószékbe kényszerülő, tavaly decemberben elhunyt francia Philippe Streiff a Masters Karting Paris Bercy-t, egy fedett pályás gokartversenyt a motorsport különböző vállfajainak legjobbjai számára.

A Párizs-Bercy Sportpalotában rendezett kétnapos torna 1993 és 2001 között létezett, és ez idő alatt olyan nevek indultak rajta, mint Ayrton Senna, Alain Prost, Michael Schumacher, Mario Andretti, Jody Scheckter, Mick Doohan, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Robert Kubica, vagy Jacques Villeneuve, hogy csak a legismertebbeket említsük (Alonso, Hamilton és Kubica természetesen még gokartversenyzőként vett részt, így ők akkor még nem számítottak akkora sztárnak, mint manapság), de számtalan egyéb F1-es és IndyCar-versenyző is feltűnt a mezőnyben.

„Sebezhetőnek tűnt” – Senna könyörgött Prostnak, hogy változtassa meg a döntését

Az első Elf Masters-t 1993-ban rendezték, és már rögtön az első esemény óriási érdeklődésre tartott számot, lévén részt vett rajta a Forma-1-ből bő egy hónappal korábban visszavonult négyszeres világbajnok Alain Prost, valamint a Professzor ősi riválisa, a háromszoros világbajnok Ayrton Senna is. Az egykori csapattársak pedig olyannyira komolyan vették az egyfajta év végi levezetésnek szánt megméretést, hogy mindketten annyit teszteltek a verseny előtt, amennyit csak tudtak (Senna egy, a kétnapos tornán használt gokartot szállíttatott Brazíliába, hogy gyakorolhasson.)

De nemcsak Prost és Senna képviselte a Forma-1-et, Streiff-nek ugyanis több mint egy tucat F1-es pilótát sikerült elcsábítania Párizsba a december 18-án és 19-én rendezett versenyre. Ott volt Philippe Alliot, Paul Belmondo, Eric Bernard, Andrea de Cesaris, Yannick Dalmas, Bertrand Gachot, Jean-Marc Gounon, Olivier Grouillard, Damon Hill, Johnny Herbert, Pierluigi Martini és Olivier Panis is.

A programot a gokartos elit feltörekvő fiataljai színesítették, de természetesen mindenki a profik összecsapására volt kíváncsi. Utóbbiaknál minden csapatot három fő alkotott, akik menet közben, a bokszba hajtva váltották egymást, és összesen két versenyben mérkőztek meg.

Az első versenyben Prost és Senna nem találkozott egymással a pályán, miközben mindkettejük csapatát műszaki problémák sújtották. A francia egysége végül 21 másodperces lemaradással a harmadik, Senna triója 2 körös hátrányban a hatodik lett. A futamot a minardis Pierluigi Martini nevével fémjelzett trió nyerte.

Sennáékat a második futamon sem kerülte el a balszerencse, de így is megtörtént a csata a két világbajnok között, amikor az utolsó váltásnál Senna közvetlenül Prost elé hajtott ki a bokszból, majd kőkemény védekezésbe kezdett a franciával szemben. Prost nem tudott előzni, őt viszont megelőzte a már lekörözött Panis, aki egyfajta hátvédként szolgált a futamot vezető De Cesarist támadó Sennának.

De csak addig, amíg a brazil pilóta gokartja hirtelen be nem mondta az unalmast, és Senna kénytelen volt feladni a küzdelmet, amelyet végül Prost csapata nyert meg, mivel De Cesaris alatt is elszállt a technika, az olasz helyére gyorsan pályára zavart Gounont pedig a Professzor pillanatok alatt megelőzte.

„Csúszkálva kell vezetni, mert a gokartok kicsik, rövid a tengelytávjuk és nagyon gyorsan reagálnak. Az ember a kanyar egy bizonyos pontján mindig megcsúsztatja a gokartot, hogy jobban pozícionálhassa magát és megérezze a tapadást. Ebből a szempontból ez nagyon más egy versenyautóhoz képest.”

„Egy versenyautóban, ha az ember ilyesmivel próbálkozik, csak kicsúszik, egy gokartban viszont agresszívnak, de közben precíznek is kell lenni. Használni kell egy kicsit a testet, az embernek pedig kissé megfájdul a háta, ha egy ideje már nem gokartozott” – ecsetelte a gokartozás fortélyait az eseményen Senna, aki vélhetően 1994-ben is visszatért volna Párizsba, ha Imolában nem szenved halálos balesetet.

A tragédia miatt azonban 1993. december 19-e lett az a dátum, amely úgy vonult be a történelembe, mint a nap, amikor utoljára csatázott egymással versenypályán a 80-as évek végének és a 90-es évek elejének két legkiemelkedőbb Forma-1-es pilótája.

A verseny teljes második napi programja alább tekinthető meg. A Senna és Prost részvételével zajló edzés az első videóban 36:44-től, a másodikban 40:00-tól látható (a brazil 45:55-nél a falhoz is csapta a gokartját). Az első futam az első videóban 50:20-tól, a második a második videóban 1:27:00-tól nézhető meg.

Friss