2024. április 24. 21:03

KezdőlapF1Élcsapatban folytathatja Ricciardo – Hamiltonhoz vagy Verstappenhez csatlakozhat

Élcsapatban folytathatja Ricciardo – Hamiltonhoz vagy Verstappenhez csatlakozhat

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint Daniel Ricciardo náluk és a Red Bullnál is kiköthet tesztpilótaként. Az ausztrál pilóta elárulta, nem játszik Lewis Hamilton esetleges visszavonulására.

Az már biztos, hogy Daniel Ricciardónak nem lesz állandó ülése a 2023-as F1-es rajtrácson. A McLaren év végén felbontja a 33 éves versenyző szerződését, és helyére honfitársát, Oscar Piastrit igazolja le. Bár a nyolcszoros futamgyőztesnek a Haas állítólag szívesen dobott volna mentőövet, ő inkább úgy döntött, hogy kihagy egy évet, utána pedig bízik a visszatérésben.

Szomorú bejelentést tett a nyolcszoros futamgyőztes

Persze ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben távozik a sportágból, sőt, jó esély van rá, hogy valahol teszt- és tartalékpilótai szerepet kap. Az elmúlt időszakban leginkább a Mercedes került szóba, de az is felmerült, hogy visszatér egykori sikereinek helyszínére, és ismét egy csapatban lesz Max Verstappennel. Ez utóbbit Toto Wolff is megerősítette.

„Azt hiszem, Daniel tárgyal néhány csapattal a lehetséges szerepvállalásról, [többek között] a Red Bull-lal is – nyilatkozta a brackley-i istálló csapatfőnöke. – Ami minket illet, nagyon kedveljük őt, de még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy [megmondjuk] ki lesz a harmadik számú versenyzőnk.”

Felmerül a kérdés, hogy mi szüksége van az F1 egyik élcsapatának egy olyan pilótára, aki nagyon kevés kivételtől eltekintve csak szenvedett, amióta elhagyta a Red Bullt, és előbb a Renault-hoz, majd a McLarenhez szerződött. Az osztrák üzletembernek azonban megvan a válasza.

„Ő egy egyéniség, és már régóta itt van – felelte az erre vonatkozó kérdésre. – Töviről hegyire ismeri ezeket az autókat, ami nagy előny lehet. Ugyanakkor nem akarok pletykákat terjeszteni, mert még nem döntöttünk.”

Ami Ricciardót illeti, a legutóbbi, Mexikóvárosi Nagydíj pont a jobb teljesítményei közé tartozott, de ez már nagyon késő ahhoz, hogy jövőre is legyen állandó ülése. Egy évvel később azonban mindenképpen szeretne visszatérni, bár az erősen kétséges, hogy akár a Mercedesnél, akár a Red Bullnál lesz-e erre lehetősége.

Cunodát sokkolta Ricciardo „lehetetlen manővere” (videó)

„Nyugodtan mondhatom, hogy nem leszek ott a rajtrácson – ismételte meg korábbi kijelentését a Sky Sportsnak. – Azonban továbbra is a sportágban akarok maradni, és olyan csapattal szeretnék dolgozni, amelynek az az ambíciója, hogy 2024-ben újra ott legyek a mezőnyben. Úgy érzem, jót fog tenni, hogy egy ideig nem lesz ülésem, utána pedig megpróbálom újjáépíteni magam. Még nem végeztem, de egy kicsit más lesz.”

Nem Hamilton visszavonulására játszik

A Mercedesszel kapcsolatos pletykák hallatán többekben felmerült, hogy Ricciardo Lewis Hamilton korai visszavonulásával számolhat. Ez esetben ugyanis logikus lépés lenne a Mercedestől, hogy legalább rövid távon a tartalékpilótának adjanak lehetőséget, és így egy élcsapat színeiben lenne ott ismét a mezőnyben. A McLaren versenyzője azonban hangsúlyozta, annak örülne a legjobban, ha még lenne olyan időszak, amikor mindketten F1-es pilótának mondhatják magukat.

„Igazság szerint azt akarom, hogy a sportágban maradjon – utalt Hamiltonra, aki a hírek szerint valóban meghosszabbíthatja 2023-ban lejáró szerződését. – Ő a valaha volt egyik legnagyobb, és szerintem fantasztikus vele versenyezni, kerék a kerék ellen csatázni. Általában nagyon kiélezett a helyzet, szóval szeretném, ha lenne még ilyenben részem a jövőben.

Hamilton “soha” nem vonul vissza? – eddig maradhat még a hétszeres világbajnok az F1-ben

Ricciardo hozzátette, senki nem befolyásolja az ő cselekedeteit, hanem igyekszik a saját maga útját járni. „Nem hiszem, hogy azon múlik, hogy mások mit tesznek – szögezte le. – Szerintem ez úgy működik, hogy a lehetőségek jönnek, amikor jönnek, de én nem arra építek, hogy valaki csinál valamit, így megtalálom a saját utamat.”

Friss