2024. április 27. 01:41

KezdőlapF1„Idióta" döntése 50 millió dollárba kerül a Red Bullnak

„Idióta” döntése 50 millió dollárba kerül a Red Bullnak

-

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója kritizálta csapata azon döntését, miszerint új szélcsatornát építenek, mivel szerinte szembemegy a fejlesztési trendekkel. A Red Bull helyzetét egy második világháborúhoz köthető fejlemény is nehezíti.

Több más F1-es csapathoz hasonlóan a Red Bull is új szélcsatornát fog építeni a közeljövőben. A bikások 2004, vagyis a Jaguar istállójának felvásárlása óta ugyanazt a létesítményt használják, de elérkezettnek látták az időt a váltásra.

Embed from Getty Images

A Red Bull jelenlegi szélcsatornája távol van a gyártól

A mostani épülettel több gond is akad: egyrészt több mint 30 kilométerre található a Red Bull Milton Keynes-i gyárától, másrészt sok szempontból elavult. Ez utóbbi nem is meglepő, hiszen már a második világháború alatt is használták repülőgépek fejlesztésére. Ennek következményeként műemlékvédelem alatt áll, így nem lehet megsemmisíteni.

„Az a probléma a szélcsatornánkkal, hogy a háború terméke, amelyet a brit védelmi minisztérium állított fel, és nem lehet lebontani, mert műemlék épület – panaszkodott Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az Auto Motor und Sportnak adott interjújában. – Elképesztően hosszú és nem jól szigetelt, sokáig tart felmelegíteni. Ha hideg van, még tovább tart.”

Adrian Newey, a jelenleg a Red Bull technikai főigazgatójaként tevékenykedő sztármérnök már régóta panaszkodott a régi szélcsatornára. Az ő vágya így teljesülni fog, Marko viszont nem ért egyet a döntéssel, mivel szerinte feleslegesen hajtanak végre óriási beruházást.

„Ezért építünk egy új szélcsatornát a központunknál, ami idióta dolog, mert ami a fejlesztéseket illeti, a trend a CFD-szimulációk felé halad – magyarázta a 79 éves szakember. – Ez újabb ötvenmillió [dollár, átszámítva több mint 20 milliárd forint – a szerk.], mert nem sikerült megállapodásra jutni.”

Hivatalos: az FIA közölte, mekkora büntetést kapott a Red Bull a költségplafon túllépéséért

Nemrég eldőlt, hogy a Red Bull kevesebb időt tölthet szélcsatornás teszteléssel, mint amennyit a bajnoki szerpelése indokolna, miután tavaly átlépték a költségplafont. Ebből a szempontból azonban a büntetésnek nincs jelentősége, hiszen magát az eszközt csak évek múlva fogják használni. „Az épület már kész van, a szélcsatorna pedig oda fog kerülni – jelentette ki Marko. – Azonban valószínűleg még két-három évbe telik, mire minden elkészül.”

Friss