2024. április 20. 14:16

KezdőlapF1Kirúghatja Binottót a Ferrari a sorozatos hibák miatt - már az utódjáról...

Kirúghatja Binottót a Ferrari a sorozatos hibák miatt – már az utódjáról beszélnek

-

Olasz sajtóhírek szerint kezd kicsúszni a talaj a Ferrari csapatfőnökének lába alól azok után, hogy már a Mercedes is felzárkózott rájuk.

Futballnyelven szólva inog a kispad a Ferrari csapatfőnöki pozícióját 2019 óta betöltő Mattia Binotto alatt Leo Turrini, a maranellóiakkal kapcsolatban jól értesültnek számító veterán újságíró szerint. Turrini az olasz Resto del Carlino hasábjain fejtette ki, hogy „zajlanak egyeztetések” a svájci olasz esetleges lecseréléséről, és hogy Binottótól a Ferrari elnöke, John Elkann válaszokat vár a megbízhatósági problémákra és sorozatos stratégiai baklövésekre, amelyek az istálló „összeomlásához”, illetve ahhoz vezettek, hogy a csapatnak nem mindig felhőtlen a kapcsolata Charles Leclerc-rel.

Turrini a Calciomercato.com-nak emellett elmondta: „Elkann egyértelműen kérdőre fogja vonni Binottót a Mercedes kettős győzelme miatt”, hiszen a maranellóiak akkor sem tudtak nyerni, amikor a Red Bullnak rossz hétvégéje volt.

A Mercedes egyébként interlagosi kettős sikerével 19 pontra közelítette meg a Ferrarit az összetettben, amit egy verseny alatt nehéz ledolgozni, de nem lehetetlen, és ha Hamiltonék Abu-Dzabiban is jól szerepelnek, akár elcsíphetik a néhány hónapja elérhetetlennek tűnő konstruktőri második helyet.

Mattia Binotto, John Elkann, Ferrari, Toszkán Nagydíj, 2020
Elkann megelégelte a sorozatos hibákat? Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

„Rengeteg az egyeztetés, ami elkerülhetetlen, hiszen a Ferrari túl régóta nem nyert világbajnoki címet” – mondta Turrini, egyúttal figyelmeztetett, hogy csak azért hiba lenne leváltani Binottót, hogy más vezesse a csapatot, hiszen ez önmagában nem oldaná meg a problémákat, mivel 2008 óta Binotto a negyedik csapatfőnöke a Scuderiának, világbajnoki címet pedig egyik sem nyert. Viszont hozzátette, hogy „Mattia Binotto csak akkor maradhat a Ferrari csapatfőnöke, ha a vezetőség teljes támogatását élvezi.”

Az olasz újságíró két lehetséges utódot is megnevezett. Az egyikük a Ferrari GT-részlegét vezető Antonello Coletta, akinek az elmozdítása nem biztos, hogy bölcs húzás lenne a maranellóiak Le Mans-i visszatérése miatt. A másik pedig a Ferrarihoz szintén több szálon kötődő, jelenleg az Alfa Romeo csapatfőnöki székében ülő Frédéric Vasseur. A francia szakember jó barátságot ápol Nicola Todt-tal, Charles Leclerc menedzserével, és ne feledjük, ő volt a monacói pilóta főnöke annak bemutatkozó idényében. Emellett paddock-szerte kiváló szakembernek tartják.

Hogy Binotto végül maradhat-e, azt majd meglátjuk, de az biztos, hogy eddigi négy szezonja során egyszer sem érte el vele a csapat a kitűzött célt. Jóllehet, csak 2019-ben és 2022-ben kezdett tiszta lappal, hiszen 2020-ban hatalmas csapást mért rá a 2019-es motorja körül kirobbant botrány, ami nem mellesleg szintén Binotto felelőssége volt. Az emiatt bekövetkezett visszaesést a szabályok Covid-járvány gazdasági hatásai miatt történő befagyasztása két évre bebetonozta, a csapat 2020-ban pedig 40 éves mélypontra süllyedt.

Innen végül az idei szezonban sikerült kilábalni, a Scuderia pedig ismét a győzelmekért harcolhatott, a sorozatos megbízhatósági, stratégiai és operációs hibák azonban viszonylag hamar eldöntötték a világbajnoki címet. Ráadásul a szezon előrehaladtával egyre jobban visszaestek, miközben a szezont katasztrofálisan kezdő Mercedes tör fel, így mostanra oda jutottak, hogy már nem csak a Red Bull, hanem a brackley-iek ellen is harcolniuk kell. És hol vagyunk már attól a Ferraritól, amelynek csapatfőnöke tíz futammal a szezon vége előtt kijelentette, hogy nem lát okot arra, hogy miért ne nyerhetnék meg mind a tíz hátralevő versenyt. Nos, azóta kilenc telt el, és egyet sem nyertek.

Itt az újabb érthetetlen döntés – óriási bajok vannak a Ferrarinál

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss