2024. április 25. 10:38

KezdőlapF1Verstappen nem akart nekimenni Hamiltonnak, de újra megtenné

Verstappen nem akart nekimenni Hamiltonnak, de újra megtenné

-

Max Verstappennek esze ágában sem volt összeütközni Lewis Hamiltonnal a Brazil Nagydíjon. A kétszeres világbajnok úgy véli, riválisa sokkal többet veszített azzal, hogy nem hagyott neki helyet, és ha újra ilyen szituációba kerülnének, ő ugyanígy versenyezne.

Ahogyan arra számítani lehetett a verseny közbeni rádióüzenetekből – meg úgy egyébként is –, Lewis Hamilton és Max Verstappen más véleményen van a kettejük Brazil Nagydíj 7. körében történt ütközéséről. A felügyelők a holland pilótát büntették meg 5 másodpercre, ő azonban úgy érzi, pont ő volt az, aki nem akart ütközni, és Hamilton nem hagyott neki helyet.

„A külső íven próbálkoztam, és azonnal éreztem, hogy nem fog helyet hagyni. Rámentem az előzésre, nem hagyott helyet, tudtam, hogy össze fogunk ütközni. Ez neki a győzelmébe került, nekem meg öt másodperces büntetésbe. Az én versenyem szempontjából nem volt jelentősége, mert túl lassúak voltunk. Sajnálatos. Azt gondoltam, hogy elég jól tudunk egymással versenyezni, de világos, hogy nem volt meg a szándék a versenyzésre” – értékelte a történteket a kétszeres világbajnok a Sky Sports-nak.

Verstappen később elmondta azt is, hogy esze ágában sem volt ott folytatni a kettejük párviadalát, ahol tavaly abbahagyták, Hamilton pedig lehetett volna előzékeny, mert szerinte valószínűleg akkor sem veszített volna pozíciót. Ja, és ha újra ugyanilyen szituációba kerülnénk, ugyanígy cselekedne.

„Amint mellé értem, éreztem, hogy nem áll szándékában helyet hagyni. Úgy voltam vele, hogy »oké, ha nem hagysz nekem helyet, csak össze fogunk ütközni?« Azt gondoltam, hogy a tavalyi év után talán elfelejthetjük ezt, és végre versenyezhetünk. Mert mindenek előtt arra gondoltam, amikor egymás mellett voltunk, hogy »rendben, versenyezzünk egy jót!« Érzed egy pilótánál, hogy fog-e helyet hagyni vagy sem. Neki nulla szándéka volt helyet hagyni nekem.”  

„Meglepett, amikor megkaptam az öt másodperces büntetést. Nem voltam dühös, és ha azt kérdezné tőlem, hogy újra megtenném-e, akkor a válaszom az, hogy »Abszolút!.«”

„Úgy 85%-ban mellette voltam, és egyáltalán nem állt szándékomban ütközni. De egyszerűen éreztem, hogy nem fog helyet hagyni nekem abban a kanyarban. Aztán pedig összeütköztünk. Ha csak egy kicsit arrébb ment volna, valószínűleg úgy is elöl marad, úgyhogy sajnálatos ez. Én versenyezni akarok és jót csatázni, de ha a másik nem akar együttműködni veled…”

Ami a büntetést illeti, az Christian Horner szerint túlzó volt. „Úgy éreztem, hogy kemény volt a büntetés. Max előrébb volt a balosban, és szerintem Lewis hagyhatott volna neki egy kicsit több helyet. Kemény volt Maxot 5 másodpercre büntetni, miközben legrosszabb esetben is versenybaleset volt” – nyilatkozta a Sky Sports-nak a Red Bull csapatfőnöke.

Hamilton nem is nagyon akart foglalkozni az ütközéssel

Miután visszakapaszkodott a nyolcadikról a második helyre, és végül csapattársát, George Russellt is megkergette a győzelemért, az autóból kiszállva Lewis Hamilton csak úgy reagált a Verstappennel történt balesetére, hogy „Mit mondhatnék? Tudjuk, hogy megy ez Max-al.”

Az FIA sajtótájékoztatóján aztán kérdésre sem akart belemenni abba, hogy mi a véleménye Verstappe manőveréről, helyette arról beszélt, hogy azt hitte, ki fog esni.

Lewis Hamilton, Mercedes, Brazil Nagydíj
Hamilton örült a második helynek Fotó: LAT Images

„Nem igazán van véleményem róla, hogy őszinte legyek. Abban a pillanatban csak arra tudtam gondolni, hogy fel kell adnom a versenyt, mert éreztem valamit, és az autó hátulja onnantól fogva már nem volt ugyanolyan. Arra gondoltam, hogy el fogom veszíteni a csapatnak a kettős győzelmet. Csak erre tudtam gondolni. Átvágtam a füvön, vissza a pályára, és csak arra tudtam gondolni, hogy miként szerezhetem vissza a csapatnak ezt az elképesztő eredményt. Nem arra koncentráltam, hogy hogyan estem el, hanem arra, hogy miként állhatok fel. Büszke vagyok a mindannyiunk által elvégzett munkára és hatalmas gratuláció George-nak.”

Hamiltontól végül megkérdezték, hogy szerinte Verstappennek van-e valami problémája vele, és ha igen ez aggasztja-e őt biztonsági szempontból. „Nem aggódom emiatt szerintem. Úgy gondolom, hogy természetes, hogy amikor ennyire sikeres vagy, akkor kissé célponttá válsz. De ez rendben van, nincs semmi, amivel ne kellett volna már ezelőtt megbirkóznom” – jelentette ki a hétszeres világbajnok.

Friss