2024. március 28. 10:49

KezdőlapF1Új részletek a Verstappen–Pérez botrányról - ekkor ismerhette be a mexikói a...

Új részletek a Verstappen–Pérez botrányról – ekkor ismerhette be a mexikói a szándékosságot

-

Erik van Haren, a holland De Telegraaf újságírója újabb részleteket árult el Sergio Pérez monacói balesetével kapcsolatban, és többször is hangsúlyozta, hogy teljes bizonyossággal tudja, hogy a mexikói pilóta direkt törte össze az autóját az időmérőn.

Max Verstappen a Brazil Nagydíj végén megtagadta Sergio Pérez elengedését, amivel kiszabadította a szellemet a palackból, hiszen mindenki elkezdte találgatni, hogy miért nem segített a csapattársának, hogy több pontot szerezzen a Charles Leclerc-rel az összetett második helyéért zajló csatában.

Erik van Haren, a holland De Telegraaf elismert újságírója a Twitteren megerősítette, hogy Verstappen a Monacói Nagydíj időmérő edzésén történtek miatt nem engedelmeskedett a csapatutasításnak, mivel Pérez szándékosan csapta a falhoz az autóját a Q3-ban, hogy így biztosan csapattársa előtt végezzen.

Kiderült, amiről eddig mindenki mélyen hallgatott – ezért szegült ellen Verstappen

Miközben minden jel arra utal, hogy van Haren igazat mond (a sajtó egy emberként ugrott rá az információra, többször is rákérdezve annak valóságtartalmára Verstappennél, aki egyszer sem tagadta azt, illetve a Red Bull sem sietett közleményben van bármilyen más módon cáfolni az egyébként igen súlyos vádat, miközben a költségplafon-botránnyal kapcsolatos vádaskodásokat követően azonnal ellentámadásba lendült), Pérez monacói belső kamerás felvételei és telemetriája is igencsak árulkodó a mostani fejlemények tükrében.

Az újságíró a holland Telesportban pedig most újabb részleteket árult el. „Ahogy hallottam az üzenetet Max rádiójában, hogy »amennyiben nem tudod megelőzni Alonsót, vissza tudod engedni Pérezt?«, biztos voltam benne, hogy nem teszi meg, és az egésznek ahhoz van köze, ami Monacóban történt” – idézte fel a Brazil Nagydíj végét van Haren, majd elmondta, amit Verstappen is többször megjegyzett, hogy a holland pilóta már korábban is a Red Bull tudtára adta, nem fog félreállni Pérez elől a monacói incidens miatt.

„Úgy hiszem, a csapat néhány héttel ezelőtt, Mexikóban is megkérdezte Maxot, hogy »amennyiben ez a forgatókönyv valósul meg, elengeded Pérezt?«. Max pedig még egyszer közölte velük, hogy »Nem fogom megtenni, és tudjátok, miért nem.« Az ilyen problémákat zárt ajtók mögött kellenne megoldani. Már eddig is tudták, hogy nem tenné meg, és a pillanat hevében nem fogja meggondolni magát. A végeredmény elképesztően rosszul fest mind Verstappennek, mind a Red Bullnak. PR-szempontból ez rossz, és [Verstappen] rengeteg kritikát kap, de ez nem érdekli őt, mert ragaszkodik az elveihez, és talán ez az, amitől ennyire jó. Nem felejtette el, hogy mi történt Monacóban.”

Itt a bizonyíték, hogy Pérez szándékosan törhette össze a Red Bullt Monacóban

Van Haren kitért arra is, hogy Jos Verstappen, Max apja a Monacói Nagydíj után saját honlapján élesen kritizálta a csapatot, amiért szerinte nem neki kedveztek a taktikával a verseny során. Az újságíró szerint ebben a kritikában inkább az időmérőn történtek voltak benne, Jos pedig nemrég a De Telegraafnak fia második világbajnoki címének megnyerése után azt mondta, hogy Monaco volt a fordulópont. Most már tudjuk, hogy miért.

Van Haren azt is elárulta, hogy Pérezt a monacói futam után következő bakui hétvégén állította a szőnyeg szélére a csapata. „Bakuban a Red Bullnál voltam, Helmut Marko [a Red Bull tanácsadója] pedig megkérdezett, hogy »hol van Checo Pérez?« Még a sajtóval beszélt, és amikor visszajött, azonnal felvitték az emeletre, hogy magyarázatot adjon [a Monacóban történtekre]. Pérez ekkor ismerte be a csapatnak, hogy szándékosan pördült meg az időmérő edzés utolsó szakaszában. Harmadik volt, szóval nem a pole pozícióért csinálta, de látta, hogy nem fog javítani, ezért azt gondolta, »leparkolom az autót«, hogy Verstappen, aki gyorsabb volt, ne tudja megelőzni.”

Mi lehetett az indíték?

„Jó kérdés, hogy miért csinálta. Szerintem azért, mert az azt megelőző héten hosszabbított szerződést a Red Bull-lal, és Pérez és Verstappen akkor még egyaránt versenyben voltak a bajnoki címért. Verstappennek volt két kiesése a szezon elején, Péreznek egy. Talán úgy gondolta, hogy »Most megmutatom nekik, hogy vagyok olyan jó, mint Verstappen.« Ezután vasárnap megnyerte a versenyt, és ezután kezdődött ez az egész, Verstappen pedig sosem felejtette el” – ecsetelte van Haren, aki arra is reagált, hogy sokak szerint csak kitaláció az egész, és Pérez nem szándékosan forgott meg.

Max Verstappen, Sergio Pérez, Red Bull, Brazil Nagydíj
Verstappen Pérez előtt maradt Fotó: Chris Graythen/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Az emberek mondhatják ezt, de mi hónapok óta tudtunk erről és a csapat is tudta. Ez az előnye a közösségi médiának, hogy az emberek hamar összerakják a képet. Vasárnap este már keringtek a felvételek Pérez fedélzeti kamerájával és telemetriájával. Látszik, hogy abban a pillanatban hirtelen rálép a gázra a kanyar közepén. Teljesen szándékos volt, nem spekuláció, hanem tény, és elismerte azt a csapatnak.”

„Persze, mondhatjuk, hogy [Verstappen] már megnyerte a bajnokságot, és a Red Bull is a konstruktőri címet. A költségplafon-balhé nem tett jót a Red Bull imidzsének, és most itt van ez. De Max Verstappen nem így gondolkodik. Nem azért van az F1-ben, hogy barátkozzon. Kitart az elvei mellett, ő egy győztes. Még ha csupán a hatodik helyről van is szó, már korábban világossá tette az álláspontját a csapatnak, és nem fogja Interlagosban, az utolsó körben meggondolni magát.”

Van Haren egy dolgot azonban furcsáll. Nevezetesen azt, hogy a Red Bull az előzmények ismeretében miért kérte mégis Pérez elengedésére a hollandot, azt kockáztatva ezzel, ami végül történt. „Ez az, amit nem értek. Attól függetlenül, hogy miként érzünk ezzel kapcsolatban, nem értem, hogy ha már korábban megmondta néhányszor a csapatnak [hogy nem fog segíteni], akkor miért [kérik erre]? Mire számítottak, hogy amikor a csapatrádióban kérdezik, akkor igent mond? Azt is tudták, hogy ebben az esetben mindenki hallani fogja, és beszélni kezdenek róla.”

Sergio Perez, Red Bull, Holland Nagydíj
Pérez nem kerülheti el a Monacóval kapcsolatos kérdéseket Fotó: Mark Thompson/Getty Images / Red Bull Content Pool

Ahogy kezdtek is, most pedig a csapat a költségplafon-botrány után újabb PR-rémálommal néz szembe, hiszen ismét a csalás vádja vetül rá, amiről az Abu-dzabi Nagydíjon kérdések hada fog rájuk zúdulni. Kérdés, hogy Pérez, Horner és Verstappen akkor is úgy fog-e reagálni, ahogyan a holland Brazíliában tette.

„Szerintem Verstappen jól kezelte a helyzetet, mert a verseny után nem azt mondta, hogy Monaco miatt csinálta. Amikor a Sky rákérdezett, valami olyasmit válaszolt, hogy »Nem fogom elárulni, döntsétek el ti«. 100%-os bizonyossággal tudom, hogy ez történt, de ő nem fogja kimondani, úgyhogy a mi dolgunk az, hogy az emberek tudtára adjuk” – szögezte le van Haren.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Telesport

Friss