2024. április 25. 21:48

KezdőlapF1Schumacher maradhatott volna, ha Magnussen helyett ő szerez pole-t Brazíliában?

Schumacher maradhatott volna, ha Magnussen helyett ő szerez pole-t Brazíliában?

-

Megindokolta Mick Schumacher leváltását a Haas csapatfőnöke.

Noha eddig úgy tűnt, főképp a szezon elején bemutatott nagy balesetei vezettek ahhoz, hogy a Haas nem hosszabbított szerződést Mick Schumacherrel, Günther Steiner, az istálló csapatfőnöke elárulta, hogy ennél jóval összetettebb dologról van szó, és elmondta, nagy szükségük volt egy tapasztalt pilótára.

„[A balesetek is a döntés] része, mert nem lehet csak azt mondani, hogy »ó, összetörte«, ami nyilvánvalóan nem tett jót – utalt Steiner Schumacher dzsiddai és monacói totálkárjára. – Nem próbálom meg most jobb színben feltüntetni, de látszik, hogy mekkora hatással voltak a nagyon jó eredményei. Meg kell találni az egyensúlyt. Ami nagyon jó volt, az az Ausztriában és Silverstone-ban elért nagyon jó eredmények. Emellett pedig ott voltak a rossz dolgok, a balesetek. De bármennyire is úgy tűnik, nem egyetlen dolog vezetett ide, hanem a dolgok kombinációja, a legnagyobb dolog pedig, hogy újra fel akarjuk építeni a csapatot.”

Mick Schumacher, Günther Steiner, Haas, Brazil Nagydíj
Steiner és Schumacher Fotó: Andy Hone / LAT Images / Haas

„Mick sokat fejlődött a szezon során, de ezt mindannyian látják, úgyhogy ezt nem kell mondanom. Ezért tartott ilyen sokáig meghozni a döntést, és nem úgy volt ez, ahogy az emberek gondolják, hogy már a nyár előtt döntöttünk. Ilyen sokáig tartott eldönteni, hogy mi a legjobb a csapatnak” – mondta a csapatfőnök, aki azt is elárulta, hogy Schumacherrel tegnap, azaz szerdán közölték a hírt, mint ahogyan Hülkenberg is aznap írta alá a szerződését.

Amikor Steinertől megkérdezték, hogy mi hiányzott Schumachernek az ülése megtartásához, a csapatfőnök érdekes választ adott. „Szerintem a több éves Forma-1-es tapasztalat, és az, hogy soha nem volt másik csapatban a miénknek kívül. Amit Nico hoz, az az, hogy ő már három-négy csapatnál versenyzett korábban, úgyhogy megvan a tapasztalata, tapasztalatot szerezni pedig időbe telik, jelenleg pedig nincs időnk, mert előre akarunk lépni. Nem akarunk ott lenni, ahol most vagyunk, jobbá akarunk válni.”

Ennélfogva Steiner nem jelentette ki egyértelműen, hogy Schumacher pályán nyújtott teljesítménye nem felelt meg az elvártaknak. „Ezt nehéz megválaszolni, mert mik a várakozások? Talán olyan, kijavítandó dolgokat látunk most a csapatban, amelyek esetében jobban járunk valaki mással, a teljesítménytől függetlenül. Arról van szó, hogy a csapatot is fel kell emelnünk, nem csak a pilótát. Nem Mick hibája, hogy ott vagyunk, ahol. Csak magunkat hibáztathatjuk, de ismét előrébb kell jutnunk, és van erre egy rövidebb út azzal, hogy egy olyan fickót választunk, akinek rengeteg tapasztalata van olyan csapatokkal, akik hozzánk hasonló helyzetben voltak” – utalt Hülkenbergre.

Schumacher először szólalt meg a kirúgása után

A Haas tehát úgy érezte, hogy nincs ideje pátyolgatni a tapasztalatlan Schumachert, aki szerintük még nem tart ott, hogy segítsen úgy előrevinni egy csapatot, amire az amerikai istállónak szüksége van. Ennélfogva az sem mentette volna meg az ülését, ha elér egy-két kiugró eredményt – noha Gene Haas az USA Nagydíj előtt azt mondta, ha valami csoda folytán nyer Austinban, akkor maradhat 2023-ra –, és például a Brazil Nagydíj időmérőjén ő szerzi meg a pole pozíciót. „Semmin sem változtatott volna, mert egy ilyen döntést nem lehet érzelmi alapon meghozni egy verseny vagy egy időmérő után. Ez mindkét irányba helytelen lett volna” – felelte Steiner arra a konkrét kérdésre, hogy mi lett volna, ha Schumacher indulhat az élről az interlagosi sprinten.

A 23 esztendős pilóta a közösségi médiában azt mondta, szerinte egyértelműen helye van a Forma-1-ben, Steiner azonban nem akart belemenni ebbe, „Nem tudom megítélni, hogy megérdemel-e egy ülést vagy sem. Mindannyiunknak meg kell dolgoznia valamiért, senki nem kap ingyen semmit. Nekem nincsenek üléseim. Nem szeretek javaslatokat tenni a kollégáimnak, a többi csapatfőnöknek, hogy ki és mit érdemel meg. Nem akarok ebben a pozícióban lenni.”

Forrás:Autosport

Friss