2024. április 18. 06:16

KezdőlapF1Megvan az ítélet: nem büntették meg a piros zászló alatt előző Hamiltont

Megvan az ítélet: nem büntették meg a piros zászló alatt előző Hamiltont

-

Noha a felügyelők megállapították, hogy Lewis Hamilton egyértelműen piros zászló alatt előzött az Abu-dzabi Nagydíj harmadik szabadedzésén, nem büntették meg a Mercedes világbajnokát.

Megúszta a büntetést az Abu-dzabi Nagydíj harmadik szabadedzésén Kevin Magnussent piros zászló alatt megelőző Lewis Hamilton. A hétszeres világbajnok a Pierre Gasly defektje után életbe léptetett piros zászlós fázis alatt látszólag Lando Norrist és Kevin Magnussent is megelőzte, ami tilos.

A felügyelők azonban a pilóta és a csapat képviselőjének meghallgatása, valamint a versenybírói rendszer adatai, a telemetria, a csapatrádió és a fedélzeti kamerás felvételek vizsgálata után úgy döntöttek, hogy nem szabnak ki büntetést Hamiltonra.

Indoklásukba azt írták, hogy Hamilton „kétségtelenül” közvetlenül azután előzte meg Magnussen Haas-Ferrarijét, hogy a piros zászló érvénybe lépett. Hamilton elmondta, hogy gyorskörön volt, de amint meglátta a piros jelzést, azonnal elvette a gázt és a fékre lépett, miközben a tükörbe nézett, hogy van-e mögötte valaki. Eközben pedig elhaladt Magnussen mellett.

A felügyelők a 2021-es Holland Nagydíjon Max Verstappennel történt „hasonló, de nem megegyező” esetet vették alapul precedensként, az FIA számára elérhető (és nem a csapat által biztosított) telemetriai adatok pedig egyértelműen megmutatták, hogy „a piros zászló megjelenésekor a versenyző azonnal elvette teljes mértékben a gázt, majd azonnal határozottan fékezett.” Továbbá Hamilton sebessége „ezen a ponton 288 km/h volt, míg Magnussené 126 km/h, azaz a két autó között 162 km/h-s sebességkülönbség állt fenn.”

A felügyelők ezért arra jutottak, hogy Hamilton „azzal, hogy azonnal és biztonságos módon csökkentette a sebességét a piros zászló megjelenése utáni legkorábbi pillanatban, minden ésszerű tettet végrehajtott annak érdekében, hogy megfeleljen a szabályoknak.”

A felügyelők hangsúlyozták, hogy technikai értelemben Hamilton a Nemzetközi Sportkódex ide vonatkozó pontját, de mivel em tudta elkerülni Magnussen megelőzését, nem részesül büntetésben.

Pérez volt a leggyorsabb, Hamiltont megbüntethetik az időmérő előtt

Hamarosan jövünk a részletekkel….


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss