2024. április 25. 10:35

KezdőlapF1Döbbenetes éve volt Verstappennek és a Red Bullnak, ennyi rekordot döntöttek meg

Döbbenetes éve volt Verstappennek és a Red Bullnak, ennyi rekordot döntöttek meg

-

A Red Bull és Max Verstappen hat rekordot is megdöntött az idei Forma-1-es szezonban, további kettőhöz pedig nagyon közel került. 

Max Verstappen és a Red Bull Racing ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel nyerte meg az idei F1-es világbajnoki címeket, és ahogyan az ilyen dominancia esetén általában lenni szokott, menet közben átadták a múltnak a sportág több rekordját is. Alább megnézzük, milyen rekordokat ért el Verstappen, és milyeneket a csapat, illetve, mi az a három rekord, amiről nem sokkal csúsztak le

Verstappen rekordjai

1. Legtöbb győzelem egy szezonban

Verstappent Abu-dzabiban 15. alkalommal intette le a kockás zászló az első helyen, amivel még tovább növelte előnyét a rekordtáblázaton az egy szezonban aratott győzelmek terén, hiszen Michael Schumacher és Sebastian Vettel 13-13 győzelemmel közösen tartott csúcsát már a Mexikói Nagydíjon elért sikerével átadta a múltnak. Érdekesség, hogy Schumacher 2004-ben felállított csúcsát Vettel 9 évvel később állította be, most pedig Verstappen volt az, aki újabb 9 évvel később ilyen magasságokba ért.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a győzelmi arányt tekintve még mindig Schumacher áll a legjobban hármójuk közül 72,22%-al, hiszen ő 18 futamból nyert meg 13-at (és már a 17. versenyre elérte ezt a számot), míg Vettel 19-ből (a 19. futamon szerezve a 13. győzelmét), ami 68,42%, és csak ezután jön a 22-ből 15-öt nyerő Verstappen 68,18%-al. A holland pilóta Vettelhez hasonlóan a 19. futamon szerezte 13. sikerét, és ha csak 18 verseny lett volna, mint 2004-ben, akkor 12 győzelemmel zárt volna, azaz még mindig Schumacher és Vettel lennének a csúcstartók.

Schumacher 2004-es szezonja a győzelmi arányt tekintve egyébként minden idők második legjobbja ezen a téren. Az első helyen az 1952-ben 8-ból 6 versenyt megnyerő Alberto Ascari áll 75%-al. Utána jön Schumacher, majd Jim Clark (1963, 10/7, 70%), utána pedig Vettel és Verstappen.

Max Verstappen, Red Bull Racing, Abu-dzabi Nagydíj
Verstappen, amint idei 15., egyben utolsó győzelmét ünnepli Abu-Dzabiban Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

2. Legtöbb pont egy szezonban

Verstappen 454 ponttal zárta az idei évet, ami szintén új rekord. A holland Lewis Hamilton 2019-es csúcsát adta át a múltnak (413 pont 21 verseny alatt), amit abban az esetben is megtett volna, ha az idén 22 helyett „csak” 21 futamot rendeznek. Korábban Hamilton volt az egyetlen, aki 400 fölé jutott (2019 előtt 2018-ban 408 ponttal zárt, amivel Vettel 2013-as, 397 pontos rekordját döntötte meg), ami természetesen a 2010-ben bevezetett jelenlegi pontversenynek is köszönhető.

Ám még mielőtt azt gondolnánk, hogy Verstappen csak emiatt áll az élen, érdemes megnézni, hogy az előző pontrendszerben 148 pontjával csúcstartó Michael Schumacher mennyi pontot szerzet volna a jelenlegi szisztémában 2004-ben. Nos, 367-et, és a leggyorsabb köröket beleszámolva is „csak” 377-et, de utóbbival nem érdemes számolni, hiszen akkoriban ezért még nem járt pont, így nem is hajszolták annak megszerzését a versenyzők. Persze azért itt is közrejátszik, hogy 2004-ben az ideinél négy versennyel kevesebbet rendeztek, de Schumachernek 22 futam alatt sem lett volna sétagalopp annyit gyűjteni, hogy a mostani szisztémában elérje a 454-et.

3. A legnagyobb ponthátrányból nyert világbajnoki cím

Bár igen messze volt, talán még többen emlékeznek rá, hogy Verstappen az idei második kiesését hozó Ausztrál Nagydíj után lényegében lemondott a vb-címről, és úgy vélte, nem lesz elég verseny az idén ahhoz, hogy be tudja hozni 46 pontos hátrányát Charles Leclerc-rel szemben. Nos, nemhogy elég volt, de három futammal később, az idei hatodik állomásként szereplő Spanyol Nagydíj után már ő állt az élen, és többet vissza sem nézett.

Korábban Sebastian Vettel tartotta ezt a rekordot, miután 2012-ben 44 pontos hátrányt fordított meg Fernando Alonso ellen, és lett harmadszor is világbajnok.

4. A legtöbb különböző rajtkockából elért győzelem egy szezonban

Ez a rekord leginkább azt mutatja meg, hogy menyire erős is volt az idén a Red Bull-Verstappen páros a versenyeken. A holland ugyanis hét különböző rajthelyről nyert az idén. Ezt a szezont megelőzően egyetlen egyszer sem végzett az élen úgy, hogy az első négy helynél hátrébbról indult. A Magyar Nagydíjon viszont a 10. helyről nyert (úgy, hogy közben egyszer meg is pördült), ezt követően Spában pedig a 14. rajtkockából kapaszkodott fel az élre, amivel Bruce McLaren 62 éves rekordját állította be.

Verstappen új rekordot állított fel a mindenkit demoralizáló győzelmével

Két futammal később, Monzában aztán sikerült a hetedik helyről is nyernie, azaz az első négy rajtkockán kívül az idén győzött a 10., a 14. és a 7. helyről rajtolva is. Ezt a csúcsot korábban Alan Jones (1980), Alain Prost (1990) és Kimi Räikkönen (2005) megosztva tartotta. Ők mindannyian öt különböző helyről rajtolva nyertek az adott évben.

5. A legtöbb nem pole pozícióból elért győzelem egy szezonban

Az idei 22 versenyből tízszer valamelyik Ferrari indulhatott az élről, míg egyszer Sergio Pérez, kétszer pedig George Russell kezdte a versenyt az első rajtkockából. Verstappen hét pole-t ért el, amelyekből hatot váltott győzelemre, azaz kilenc alkalommal úgy nyert, hogy nem az övé volt az első rajtkocka. A kilencedik ilyen alkalom az idei USA Nagydíj volt, azaz ekkor döntötte meg Lewis Hamilton 2019-ben felállított rekordját. A Mercedes világbajnoka előtt Michael Schumacheré volt ez a csúcs 1995-ből, amikor a Benettonnal versenyző német hétszer nyert az elsőnél rosszabb rajtkockából.

A Red Bull rekordja

1. Legtöbb célbaérés zsinórban az első két hely valamelyikén

A Red Bull csapatként egyetlen rekordot adott át a múltnak az idén, ez azonban jól mutatja, hogy mennyire következetesek voltak. A Szaúd-arábiai Nagydíjtól a Mexikói Nagydíjig ugyanis az összes versenyen legalább az egyik pilótájuk az első két hely valamelyikén végzett, ami zsinórban 19 futamot jelent. Korábban 17 volt a csúcs, amelyet a Williams (1993/1994) és a Mercedes (2014/2015) tartott, ők viszont nem egy szezonon belül érték el ezt.

Max Verstappen, Sergio Pérez, Red Bull Racing, Abu-dzabi Nagydíj
Pérez is hozzátette a magáét Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Rekordok, amelyek karnyújtásnyira voltak

1. A legnagyobb pontelőnnyel megnyert bajnoki cím

Verstappen közel állt hozzá, hogy egy újabb Vettel-rekordot is megdöntsön, ám végül 10 ponttal lecsúszott róla. A német pilóta 2013-ban 155 pontos előnnyel lett negyedszer is világbajnok Fernando Alonso előtt, Verstappen az idén pedig 146 ponttal előzte meg Charles Leclerc-t.

2. Legtöbb győzelem egy szezonban egy konstruktőrtől

A Red Bull az idei 22-ből 17 futamot nyert meg, ami kettővel kevesebb, mint a Mercedes 2016-ban, 21 futam során elért 19 győzelme.

3. Legtöbb konstruktőri pont egy szezonban

Ez is igen közel volt, a Red Bull ugyanis 759 ponttal zárta ezt az évet, ami csak hattal kevesebb a Mercedes 2016-ban begyűjtött 765 pontjánál. Még hét pont, és ez a rekord is az energiaitalosok neve mellé került volna.

Forrás:Autosport

Friss