2024. április 19. 07:02

KezdőlapF1Megrázó vallomás: óriási balesete után súlyos agyvérzése volt Fittipaldi F1-be igyekvő unokájának

Megrázó vallomás: óriási balesete után súlyos agyvérzése volt Fittipaldi F1-be igyekvő unokájának

-

Döbbenetes dolgot árult el bátyja a kétszeres Forma-1-es világbajnok Emerson Fittpaldi 21 esztendős, Forma-2-ben versenyző unokájáról. A Haas tartalékjaként tevékenykedő Pietro Fittipaldi felfedte, hogy a nemrég a Red Bull által a bikások juniorprogramjába szerződtetett öccsének tavaly súlyos agyvérzése volt a szaúd-arábiai rajtbaleset után.

Nem úszta meg „csak” egy sarokcsonttöréssel a tavalyi szaúd-arábiai Forma-2-es hétvége főfutamán történt brutális rajtbalesetet Enzo Fittipaldi, a kétszeres Forma-1-es világbajnok Emerson Fittipaldi 21 esztendős unokája. A Charouz versenyzője a rajtnál belerohant az állva maradt Théo Pourchaire autójába, ami azonnal véget vetett a tavalyi évének, ám nem sokon múlt, hogy ennél sokkal nagyobb baj történjen. Hogy micsoda, arról a Haasszal a fiatal pilóták abu-dzabi tesztjén résztvevő Pietro Fittipaldi árult el részleteket.

Pietro Fittipaldi, Haas, abu-dzabi teszt
Pietro Fittipaldi az abu-dzabi teszten Fotó: Haas F1 Team

„Elképesztő munkát végzett az idén – mondta az öccséről. – Tavaly volt egy nagy balesete, amelyben eltörte a sarkát. Sok ember nem tudja, de amikor tavaly itt teszteltem [az abu-dzabi fiatal pilóták tesztjén], majd elkaptam a COVID-ot és 14 napra karanténba kerültem, ő akkor repült haza, és kiderült, hogy agyvérzése van. Amikor rájöttek, ment a sürgősségire. Nagyon súlyos agyvérzése volt, úgyhogy agyműtétet kellett végrehajtani rajta meg minden.”

„Azt gondoltuk, hogy nem lesz képes visszatérni a [2022-es] szezon elejére. Nyilván rendbejött a műtét után, de nagyon kevésen múlt, és úgy tért vissza, hogy a csont nem forrt teljesen össze. Küszködött az első két versenyhétvégén, utána viszont hatalmas idényt futott, hat dobogós helyezést ért el és az utolsó hétvégén is harcban volt a legjobb háromba kerülésért. A fináléban nem neki kedvezően alakultak a dolgok, de így is elég jól teljesített, és nagyon boldog vagyok amiatt, hogy aláírt a Red Bullhoz. Tudom, hogy mennyire jó Enzo, és az álma az, hogy ő is versenyezhessen a Forma-1-ben” – nyilatkozta a 26 éves Fittipaldi, aki elmondta, annyit segít majd öccsének, amennyit csak tud, és „kiba..ottul csodálatos lenne”, ha egy napon együtt versenyezhetnének a Forma-1-ben.

Legendás pilóta unokája csatlakozott a Red Bullhoz

Ami öt évvel fiatalabb öccsét illeti, az idei szezonjával új életet lehelt a karrierjébe, ami megbicsaklani látszott, amikor az őt 2016 óta támogató Ferrari az FIA F3-as sorozatában gyengén sikerült (dobogóra sem állhatott és 15. lett az összetettben) 2020-as bemutatkozó idényt követően megvált tőle.

Ezután Enzo inkább az Egyesült Államokban próbált szerencsét, de az Indy Pro 2000-ben mindössze egy versenyen vett részt, mielőtt visszatért Európába, hogy újra az F3-ban versenyezzen. De nem vitte végig az évet, ugyanis váratlan lehetőséget kapott a Charouz-tól az F2-ben, amellyel elég jól élt is a balesetéig.

Az áttörés azonban az idén jött el, amikor a visszafogottabb szezonkezdet – most már tudjuk miért – után elkezdtek jönni az eredmények, köztük az említett hat darab dobogós helyezéssel. Ennek köszönhetően az utolsó versenyhétvégének a bajnoki tabella hatodik helyén vágott neki úgy, hogy akár dobogós is lehet, de a sprintfutamon Jehan Daruvala kiütötte őt, így végül csak az összetett 8. helyén zárt.

Hatalmas baleset történt az F2-es szezonzárón (videó)

Eközben a Red Bull érdeklődését is felkeltette, és az energiaitalos csapat leigazolta őt a junior programjába, így jövőre már az F2-ben élcsapatnak számító Carlinnál versenyez a japán Super Formulába átigazoló, szintén Red Bull-junior Liam Lawson helyén. Amennyiben pedig szeretne az F1 közelébe kerülni, 2023-ban mindenképpen a bajnoki címért kell majd harcolnia.

Abu-Dzabiban már a Carlinnal tesztelt:


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:The-Race.com

Friss