2024. március 28. 14:41

KezdőlapF1Torkig van és utálja – Hamiltonnak emiatt nem fog hiányozni az idei...

Torkig van és utálja – Hamiltonnak emiatt nem fog hiányozni az idei év

-

Lewis Hamilton elárulta, az év elején utálta az autóját a pattogás miatt. A hétszeres világbajnok csapattársával, George Russell-lel közösen idézte fel az idei évet, melynek során a Mercedes hatalmas utat járt be.

A Forma-1 tíz csapata közül talán a Mercedes tette meg a legnagyobb utat az autó teljesítményét illetően az idei év során. A csillagos istálló a szezon elején csak küszködött, aminek elsődleges oka az autó nagy mértékű pattogása volt, ám aztán folyamatosan fejlődtek, és Brazíliában kettős győzelmet arattak.

A két pilóta, Lewis Hamilton és George Russell közösen idézték fel az emlékeket a Mercedes YouTube-csatornáján található videóban. A két versenyző előtt néhány fotó volt, és ezekről mondták el az emlékeiket. A sorrend tetszőleges volt, és a hétszeres világbajnok rögtön a szó szerint legfájdalmasabbat vette a kezébe: a képen éppen az Azeri Nagydíj leintése után szállt ki az autójából, de ezt csak nagy nehézségek árán tudta megtenni, ugyanis a pattogás miatt óriási sajgott a háta.

„Erre emlékszem a legjobban, egyszerűen a fájdalom miatt, amely ért – magyarázta. – Azon a hétvégén alacsonyabb [hasmagassággal] mentem, mint te, az én autómon sokkal rosszabb volt [a pattogás]. Úgy vélem, mindkettőnknek fájdalmas volt.”

Russell ugyancsak nem egy kellemes emlékkel kezdett: azt a fotót vette fel, amelyen az ausztriai Q3-as kiesésüket örökítette meg. Az idény során akkor lehetett volna először reális esély a Mercedes pole pozíciójára, de előbb Hamilton, aztán ő is eldobta az autót. A 24 éves versenyző szerint nem véletlen, hogy pont ekkor hibáztak mindketten.

„Nagyon nehéz volt vezetni a kocsit, különösen az év elején a pattogás miatt – jelentette ki. – Nem ott volt, ahol szerettük volna hogy legyen. Amikor pedig nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy a pole pozícióért harcoljunk, mindent megpróbáltunk kihozni belőle.”

Ezt követően nem időrendi sorrendben, de lényegében végigmentek az idényen, vagy legalábbis a fontos eseményeken. Felidézték, hogy a tesztek előtt még azt hitték, hogy „rakétát” kapnak, de aztán a pattogás formájában szembejött velük a valóság. Bahreinben aztán Hamilton, míg Ausztráliában Russell állhatott fel a dobogóra, de mindkét esetben csak ketten fejezték be a versenyt a Red Bull és a Ferrari pilótái közül.

Barcelonában először mutattak életjeleket, ám a hétszeres világbajnoknak a mezőny végéről kellett visszakapaszkodnia, miután a Kevin Magnussennel történt ütközés következtében defektet kapott. Honfitársának ellenben jó futama volt, és az idény során először harcolhatott a vezetésért Max Verstappennel.

Silverstone-ban Hamiltonnak először volt reális esélye a győzelemre a futam egy pontján, míg Le Castellet-ben együtt ünnepelhettek a dobogón, ami az idény korábbi versenyein nem fordult elő. A Hungaroringen Russell megszerezte élete első F1-es pole pozícióját, Monzában viszont ismét nagy volt a lemaradás, ráadásul Hamiltonnak büntetés miatt a mezőny végéről kellett felzárkóznia.

Russell életében először nyert, Verstappen és Hamilton ütközött a Brazil Nagydíjon

Kronológiailag a Sao Pauló-i Nagydíjon aratott kettős győzelem volt az utolsó esemény a képek közül. Itt felidézték, hogy az év elejétől mekkora utat tettek meg idáig, és Hamilton bevallotta, hogy volt olyan pont, amikor finoman szólva sem szerette a munkaeszközét. „Tapasztaltál olyat az év során, hogy utálod az autót? – kérdezte Russelltől. – Voltak olyan pillanatok, amikor az ember egyszerűen gyűlölte azt az átkozottat, mert nem azt csinálta, amit akart, és elege lett belőle.”

Russell csatlakozott csapattársához. „Volt idő, amikor nem is emlékeztem, milyen érzés olyan kocsit vezetni, amely nem pattog – válaszolta. – Azt hiszem, talán Barcelonában volt az első futam, amikor nem volt pattogás. Arra gondoltam, hogy »mi ez?«.”

A videó végén Hamilton a csapattagokat is méltatta. A 37 éves versenyző köszönetet mondott az idei szezon során tett erőfeszítéseikért, és kifejezte háláját az alkalmazottak felé. Hozzátette, hogy optimistán várja a 2023-as idényt, amikor reményeik szerint már közelebb lesznek a konstruktőri címvédő Red Bullhoz, mint most. „Tudjuk, hogy rengeteget tanultunk ebben az évben, és sokat fejlődtünk – szögezte le. – Azzal is tisztában vagyunk, hogy jövőre egy csodálatos autót fogtok nekünk építeni, és bármi is vár ránk, le fogjuk küzdeni.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss