2024. április 26. 13:58

KezdőlapF1Hivatalos: Lemondott a Ferrari csapatfőnöke

Hivatalos: Lemondott a Ferrari csapatfőnöke

-

Közel négy évvel azután, hogy kinevezték ebbe a pozícióba, lemondott Mattia Binotto, a Ferrari F1-es istállójának csapatfőnöke.

Hosszú napok huzavonája és találgatásai után a Ferrari végül elfogadta Mattia Binotto lemondását, így 2022 december 31-től nem ő irányíja az olaszok Forma-1-es csapatát. A 2019-es szezon előtt kinevezett 53 esztendős szakember a teljes pályafutását Maranellóban töltötte, 1995-ben a motorrészlegen kezdett mint a tesztcsapat mérnöke, majd onnan lépdelt egyre feljebb a ranglétrán, mígnem 2016-ban James Allison távozását követően technikai igazgató lett. Innen már csak egy szinttel volt feljebb, ahová három évvel később jutott el, amikor a menesztett Maurizio Arrivabene helyén az istálló csapatfőnöke, és a Ferrari sportrészlegének igazgatója lett.

Hatalmas dráma zajlik a Ferrarinál – már a Red Bull csapatfőnökét is megkörnyékezték

Irányítása alatt a Ferrari az utóbbi évek egyik legnagyobb technikai botrányába szaladt bele szabálytalannak minősített 2019-es motorjával, ami után a csapat 40 éves mélypontra süllyedt. A 2022-ben bevezetett új technikai szabályoknak köszönhetően azonban visszakapaszkodtak az élmezőnybe, és ismét a futamgyőzelmekért harcoltak. Az idei év elején úgy tűnt, hogy a világbajnoki címre is lehet esélyük, ám a szezon előrehaladtával folyamatosan estek vissza, és a 22 versenyből végül csak négyet nyertek meg, miközben a Red Bull 17-szer ünnepelhetett.

Az első figyelmeztető jel a szintén elbukott hazai futam, a monzai Olasz Nagydíj után érkezett Binotto irányába azzal, hogy John Elkann elnök nyíltan a támogatásáról biztosította, de közben hangsúlyozta, hogy a csapatnak minden területen fejlődnie kell.

A Ferrari elnöke nem elégedett, de kitart Binotto mellett

Miután Ferrari a nyári szünet után egyetlen futamot sem nyert, és végérvényesen lemaradt a Red Bulltól az idei fejlesztési versenyben, a Brazil Nagydíj után az olasz sajtó tényként közölte, hogy Binottónak az év végén mennie kell, és a jelenleg az Alfa Romeót irányító Frédéric Vasseur lesz az utódja. Sajtóhírek szerint ezen hírek után Binotto biztosítékot kért Elkanntól arra, hogy ez nem igaz, ezért adta ki a Ferrari a hivatalos cáfolatot, Binotto számára azonban világossá vált, hogy nem élvezi az elnök és Benedetto Vigna teljes támogatását, ezért inkább beadta a lemondását.

Az elmúlt napokban a Ferrari teljes csöndbe burkolózott, miközben olyan hírek szivárogtak ki, hogy Elkann hezitál a lemondás elfogadását illetően, illetve nincs megfelelő utód a láthatáron, miután az olasz gyártó szinte minden rivális csapatfőnöknek, még a Red Bullt irányító Christian Hornernek is felajánlotta Binotto helyét.

Egyelőre nincs új csapatfőnök

A Ferrari megerősítette, hogy Mattia Binotto december 31-ig még a pozíciójában marad, az utódlásáról pedig 2023 elején döntenek.

„Szeretném megköszönni Mattiának az elmúlt 28 év során nyújtott nagyszerű hozzájárulását a Ferrarival, és különösen azt, hogy az elmúlt évben visszavezette a csapatot a versenyképesség útjára – olvashatók a Ferrari közleményében Benedetto Vigna, a Ferrari vezérigazgatójának szavai. – Ennek eredményeként erős pozícióban vagyunk ahhoz, hogy ismét kihívók legyünk, mindenekelőtt a világszerte található csodálatos szurkolóinkért, ahhoz, hogy megnyerjük a motorsport legnagyobb díját. Mindenki a Scuderiánál és a tágabb Ferrari-közösségben minden jót kíván Mattiának a jövőre nézve.”

Michael Schumacherrel is dolgozott együtt

Binotto sajnálja, úgy érzi, mindent megtett

Természetesen a távozó csapatfőnök is megszólalt, és nagyon diplomatikusan búcsúzott.
„Sajnálattal úgy döntöttem, hogy befejezem az együttműködést a Ferrarival – nyilatkozta. – Egy általam szeretett vállalatot hagyok el, amelynek 28 éve vagyok a tagja, az abból a meggyőződésből fakadó nyugalommal, hogy mindent megtettem a kitűzött célok elérésének érdekében. Egy egységes és fejlődő csapatot hagyok hátra, egy erős istállót, amely biztos vagyok benne, hogy készen áll a legmagasabb célok elérésére, és amelynek minden jót kívánok a jövőre nézve. Úgy gondolom, hogy bármennyire is nehéz volt számomra a döntés, ez a helyes lépés. Szeretnék köszönetet mondani a Gestione Sportiva (a Ferrari versenyrészlege – a szerk.) minden emberének, akik osztoztak velem ezen a nehézségekkel, de nagy elégedettséggel is teli úton.”

Friss