2024. március 29. 00:20

KezdőlapF1Hatalmas dráma zajlik a Ferrarinál - már a Red Bull csapatfőnökét is...

Hatalmas dráma zajlik a Ferrarinál – már a Red Bull csapatfőnökét is megkörnyékezték

-

Egészen új színezetet kapott Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnökének távozása körüli dráma a legújabb hírekkel, amelyek szerint nem Frédéric Vasseur nem lesz a svájci olasz utódja.

Az F1-es paddock egyik elismert és jól értesült újságírója, Dieter Rencken is beszállt a Mattia Binotto távozása körüli információmorzsák taglalásába, és a RacingNews365.com hasábjain egészen szürreális (bár, ha a Ferrariról van szó, akkor annyira lehet nem is az) képet festett arról, hogy mi zajlik Maranellóban.

Rencken azt állítja, hogy a Scuderiánál amiatt kezdtek el dőlni a dominók, hogy John Elkann elnök és Benedetto Vigna vezérigazgató nem biztosította 100%-os támogatásáról Mattia Binotto csapatfőnököt azok után, hogy az olasz sajtó a Brazil Nagydíj után kész tényként írt a távozásáról, és csak egy igen kurta, az említett vezetők szavait nélkülöző közleményt adtak ki arról, hogy ezek a pletykák – amelyek Rencken szerint a Binotto helyére pályázó, az Audi érkezése miatt a helyét veszélyben érző Frédéric Vasseur Alfa Romeo-csapatfőnöktől, pontosabban az általa információval ellátott újságíróktól származnak, és nincs alapjuk – teljesen légből kapottak.

Még ki sem rúgta Binottót, de máris elkövet egy újabb hibát a Ferrari?

Miután a Ferrari cáfolt, úgy tűnt, hogy Binotto helye nincs veszélyben, hiszen Elkann erre az évre azt tűzte ki célul, hogy az istálló térjen vissza az élmezőnybe, és ismét a győzelmekért harcoljon, ezt pedig maradéktalanul teljesítették is. Ezért aztán a svájci olasz úgy vágott neki a holtszezonnak, hogy gőzerővel elkezd dolgozni a 2023-as autó fejlesztésén és igyekszik biztosítani, hogy jövőre, a Red Bull aerodinamikai tesztelési korlátozásaiból is előnyt kovácsolva már világbajnokok legyenek.

Mattia Binotto, John Elkann, Ferrari, Toszkán Nagydíj, 2020
Mattia Binotto és John Elkann Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Ám amikor világossá vált számára, hogy Elkann és Vigna nem áll mögötte teljes mellszélességgel, úgy döntött, hogy beadja a felmondását, és a saját feltételei mellett távozik. És Rencken szerint a napok óta húzódó hivatalos bejelentés mögött is ez áll, azaz Binotto meglephette a feletteseit, akik igen furcsa módon az erről szóló hírek megjelenése óta eltelt három napban semmilyen közleményt nem adtak ki.

Binotto távozása tehát biztos, az utódjával kapcsolatban pedig óriásiak a kérdőjelek, mivel Vasseurt a jelek szerint a korábban általunk is taglalt aggályok miatt nem tartják megfelelő embernek a csapatfőnöki székbe. Mint megírtuk, már Ross Brawn, a Ferrari egykori technikai igazgatójának érkezése is felmerült, de az, hogy Andreas Seidl, Franz Tost és még Gerhard Berger neve is felbukkant a sajtóban, leginkább azt jelzi, amiről Rencken is ír, azaz, hogy a Ferrari vezetése óriási kapkodásba kezdett, és az összes elérhető szakembernél bepróbálkozott. Rencken információi szerint még Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét is megkeresték, és olyan csomagot ajánlottak neki, amivel a 49 esztendős szakembernek nem sok mindenre lett volna gondja hátralevő életében (na nem mintha így lenne), de mindenki máshoz hasonlóan így is visszautasította az olaszokat, ami igen sokatmondó.

Benedetto Vigna
Benedetto Vigna Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Rencken szerint ezért jelen állás szerint az fog történni, hogy az Elkann által a Ferrarihoz hozott Vigna veszi majd át a csapatfőnök széket úgy, hogy fizikusi és feltalálói múltja mellé semmilyen motorsportos tapasztalat nem társul, de legalább a hírek szerint folyamatosan beleavatkozott a stratégiai döntésekbe. Legalábbis azon öt versenyen, amelyre az idén ellátogatott….

Neki kellene tehát legalább addig sikerre vezetnie a Ferrarit, amíg nem találnak mást, miközben John Elkannt leginkább a család egyéb, a Stellantisszal és a Juventus futballcsapatával kapcsolatos ügyek kötik le, és nem igazán az F1-es csapat az első számú prioritása.

Hogy ezek után mennyi esélye lesz a Ferrarinak 2008 óta ismét világbajnoki címet nyerni a 2026-ig tartó jelenlegi motorformula alatt, azt még korai megtippelni, de az már most kijelenthető, hogy az erre adott oddsok folyamatosan nőnek.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss