2024. április 23. 19:18

KezdőlapF1Még ki sem rúgta Binottót, de máris elkövet egy újabb hibát a...

Még ki sem rúgta Binottót, de máris elkövet egy újabb hibát a Ferrari?

-

Több aggasztó jel is feltűnt Mattia Binotto várható távozása körül. A Ferrari csapatfőnöke szinte biztosan elhagyja a Scuderiát, de kérdés, hogy megfelelő utódja lesz-e.

A Mattia Binotto pénteki menesztéséről elsőként hírt adó Corriere della Sera ma megjelent újabb cikkében azt írja, hogy valóban a csapafőnök távozása körüli ügyek rendezése miatt húzódik a vártnál tovább a két fél különválása, de hamarosan meg fog történni a bejelentés. Ami viszont a lap szerint aggasztó, hogy továbbra sincs meg Binotto utódja (korábban azt írták, hogy a vezérigazgató Benedetto Vigna veheti át ideiglenesen a helyét), és bár Frédéric Vasseur, az Alffa Romeo francia csapatfőnöke már elkezdte az olasz leckéket, nem ő volt a maranellóiak első számú választása.

Miért nem rúgták ki/mondott le még Binotto? – A virtuális selyemzsinórt már megkapta

A Corriere szerint Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke, valamint Franz Tost, az Alpha Tauri első embere, sőt, még a korábban a Toro Rossót irányító, azelőtt pedig a BMW motorsport-főnökeként az F1-ben vezetői beosztásban jelen levő DTM-főnök Gerhard Berger is kosarat adott a Scuderiának. Mindez azt jelenti, hogy Vasseur a jelek szerint csak az ötödik volt a sorban.

A francia szakember tehát nem az optimális, hanem az egyetlen elérhető választás, akivel kapcsolatban az is aggasztó lehet, hogy a Renault csapatfőnökeként már megbukott, az Alfa Romeónál pedig összehasonlíthatatlanul kisebb nyomás és elvárás alatt dolgozott, mit ami a Ferrarinál vár rá. Persze mondhatjuk, hogy ez bármelyik jelöltre igaz, de Seidl például nyert a Porschéval a WEC-ben, Berger pedig a BMW-s időkből tudja, milyen az F1 élmezőnyéhez tartozni és győztes csapat tagjának lenni.

Ami pedig még Vasseur kinevezése ellen szól, hogy remek kapcsolatot ápol Toto Wolff-al, a Mercedes csapatfőnökével, akivel közös érdekeltségei is vannak a motorsportban.

Most érkezett: Binotto órákon belül távozhat a Ferraritól, de nem úgy, ahogy gondoltuk

Mindezt figyelembe véve joggal vetődik fel, hogy vajon a Ferrari nem kerül-e csöbörből vödörbe Binotto távozásával, és a 2014 óta kinevezett ötödik csapatfőnökkel (miközben a Mercedest 2014, a Red Bullt 2005 óta irányítja ugyanaz az ember) csak tüneti kezelést alkalmaz. Természetesen bőven szólnak érvek Binotto távozása mellett, hiszen a svájci olasz hiába honosította meg a csapatban a korábban nyomokban sem fellelhető kulturát, amely szerint nem felelősöket, hanem megoldásokat keresnek, talán kissé átesett a ló túloldalára, amikor semmilyen személyi változást nem volt hajlandó végrehajtani az újra és újra visszatérő problémák láttán.

Lehet, hogy egy új csapatfőnök ezt nem fél majd megtenni, viszont megtörheti a folytonosságot, amire szintén nagy szüksége lenne a csapatnak most, hogy visszatért a győztesek közé. Ezekre a kérdésekre azonban egy ideig még nem kapunk választ.

Friss