2024. április 23. 19:47

KezdőlapF1Hiába honfitásak, Ecclestone nem Hamiltonnak szurkol

Hiába honfitásak, Ecclestone nem Hamiltonnak szurkol

-

Bernie Ecclestone szerint a Forma-1 sokat köszönhet Max Verstappennek, többek között a Holland Nagydíj visszatérése miatt. Az F1 egykori vezérigazgatója bízik benne, hogy a címvédő megdönti Lewis Hamilton és Michael Schumacher legfontosabb rekordját.

Az elmúlt két Forma-1-es szezon egyértelműen Max Verstappen felemelkedéséről szólt. A holland pilóta kétszeres világbajnokká vált, miután előbb egy végletekig kiélezett idényben legyőzte Lewis Hamiltont, majd idén lényegében letarolta az F1-et, főleg az idény második felében. A futamgyőzelmek számában ráadásul már csak öten vannak előtte, miközben csupán a 25. életévét töltötte be nemrég.

Verstappen 2015-ben debütált, amikor még Bernie Ecclestone volt a Forma-1 vezérigazgatója. A brit üzletember már nem láthatta testközelből a felemelkedését, ugyanakkor nyilvánvalóan figyelemmel követte az eseményeket, és ahogyan sok mindenről, erről is megvan a véleménye. Úgy gondolja, hogy a sportág hálás lehet a holland versenyző megjelenésének.

„A Forma-1 köszönetet mondhat Max Verstappennek – nyilatkozta a holland De Telegraafnak. – Max egy pilóta, és csak azt teszi, amit kell: versenyez. A szurkolók már régóta vágytak egy ilyen emberre.” Verstappen jelenlétének azonban nemcsak az eredmények és a rajongók szórakoztatásának szempontjából van jelentősége, hanem üzletileg is. Ecclestone például nem gondolta volna, hogy a mezőny valaha is visszatér Zandvoortba, amikor 1985-ben az elavult pálya végleges elhagyása mellett döntött.

„Hollandia nagyon büszke rá, és mindenki mögötte áll – utalt Verstappenre a 92 esztendős üzletember. – Ez az egyetlen oka annak, hogy [a Forma-1] visszatért Zandvoortba. Nem voltam az előző két futamon, de remélhetőleg egy kicsit minden javult, különben nem lenne jó.”

Az elmúlt két évben nyújtott teljesítménye alapján sokakban felmerült, hogy Verstappen esetleg átírhatja az F1 legfontosabb rekordjait. Ecclestone szerint ez nem a címvédő teljesítményén fog múlni, és bízik benne, hogy megdönti Hamilton és Michael Schumacher csúcsát. „Ez az autójától függ, de ha a Red Bull összeszedi magát, nem látom, miért ne nyerhetne továbbra is – magyarázta. – Hogy Max megdönti-e valaha a hét bajnoki cím rekordját? Ki tudja, reméljük, hogy így lesz.”

Ennek kapcsán korábban Ralf Schumacher, a társrekorder Michael öccse is megszólalt. A hatszoros futamgyőztes azonban óvatosságra intett mindenkit ezzel kapcsolatban, hiszen alig lépte át Hamilton győzelemszámának egyharmadát, míg a vb-címek tekintetében még ezt sem érte el.

„Bár még csak huszonöt éves, úgy vélem, kicsit korai lenne Lewis Hamilton és Michael rekordjainak megdöntésén gondolkodnia – jelentette ki a Jordan, a Williams és a Toyota egykori versenyzője. – Azt feltételezem, hogy Verstappen még nem áll készen erre, az még nagyon messze van. Ami a vezetési tudását illeti, természetesen mindenképpen képes lehet rá, ehhez kétség sem férhet. Azonban azt is tudjuk, hogy az F1-ben ez olyan tényezőktől is függ, amelyeket a versenyző nem mindig tud befolyásolni.”

Ráadásul könnyen lehet, hogy Verstappen nagyon hamar elhagyja a Forma-1-et, és ez esetben csak úgy jöhet össze a rekorddöntés, ha minden hátralévő idényében ő lesz a végső győztes. Az elmúlt időszakban ő maga, édesapja, Jos, valamint Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is elmondta, benne van a pakliban, hogy 2028-ban, szerződése lejártakor befejezi F1-es karrierjét, mindössze 31 évesen.

Friss