2024. április 26. 09:51

KezdőlapF1A Mercedes szép gesztussal tette a csapat mindennapjainak részévé Laudát

A Mercedes szép gesztussal tette a csapat mindennapjainak részévé Laudát

-

Utat neveztek el Niki Laudáról a Mercedes brackley-i gyárán belül, ezzel is tisztelegve a néhai háromszoros világbajnok előtt. Toto Wolff csapatfőnök megható szavakkal emlékezett egykori kollégájára.

A Mercedes úgy döntött, hogy utat nevez el Niki Laudáról, a 2019-ben elhunyt háromszoros világbajnokról, aki nem mellesleg része volt a csapat vezetésének, többek között a sikerkorszak nagy részében is. A csapat a Brackley-ben található gyárában lévő útnak adott új nevet: ezt a szakaszt mostantól kezdve Lauda Drive-nak hívják.

A szakasz eddig a Reynard Park nevet viselte, a terület előző tulajdonosa, Adrian Reynard után, aki egy időben a Reynard Motorsport elnevezésű versenycsapatot működtette, egészen a 2002-es csődbemenetelig. A Mercedes tavaly vette meg a területet a brit üzletembertől, most pedig a hatóságok és a család beleegyezésével átnevezték azt. A táblát Toto Wolff csapatfőnök leplezte le a jelen lévő alkalmazottak előtt.

„A Lauda Drive felavatása igazi megtiszteltetés, és nagyszerű volt látni, hogy ennyi csapattag összegyűlt, hogy megnézze a leleplezést – jelentette ki az osztrák üzletember. – Bár kedves barátunk és kollégánk, Niki nem szerette volna, hogy nagy felhajtást csapjunk, ő is büszke lenne rá, hogy róla nevezték el ezt az utat.”

Lauda 2012-ben lett a Mercedes F1-es istállójának ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnöke, és egyben 10 százalékos részesedése volt csapatban. Fontos szerepet vállalt a Mercedes felemelkedésében, majd a 2014-ben kezdődött sikerkorszakában. Egészen 2018-ig aktívan részt vett a brackley-i alakulat irányításában, akkor azonban kórházba került, majd 2019 májusában életét vesztette.

„Mindannyiunk számára kiváltság volt mellette dolgozni, nekem pedig volt szerencsém az egyik legjobb barátomnak nevezni – emlékezett Laudára Wolff. – Hatalmas mértékben hozzájárult a sikerünkhöz, remek vitapartner volt számomra, és egy erős, ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnök, aki nagyon hiányzik nekünk. Bárcsak még mindig itt lenne mint barátom és mint elnök, mert sok kérdést szerettem volna feltenni neki idén. Az öröksége sokféle módon és formában él tovább, de nagyon különleges annak a tudata, hogy a következő években mennyi ember fog végigmenni a Lauda Drive-on.”

A Mercedes csapatfőnöke az utolsó előtti mondatban arra utalt, hogy a Mercedes az előző nyolc évnél sokkal gyengébben szerepelt idén, és csupán egy-egy pole pozíciót, valamint futamgyőzelmet szereztek, így mindössze a harmadik helyen zárták a konstruktőri bajnokságot. A csapat közleménye kitér arra, hogy ebben a helyzetben nagyon is adekváttá válik Lauda egyik leghíresebb mondása, miszerint az ember a sikereiből semmit nem tanul, a kudarcaiból viszont nagyon is sokat.

Friss