2024. március 29. 09:48

KezdőlapF1Erdély egyik leggyönyörűbb vidékén száguldozott és „fánkozott” egy F1-es Red Bull (videó)

Erdély egyik leggyönyörűbb vidékén száguldozott és „fánkozott” egy F1-es Red Bull (videó)

-

A Red Bull egy részben Erdélyben található panorámaúton forgatott a 2011-es autójával. A kocsit vezető Patrick Friesacher amellett, hogy élvezte a gyönyörű tájat, a helyi hagyományokkal is megismerkedett.

A Red Bull rendszeresen elviszi valamelyik korábbi autóját a világ különböző pontjaira, hogy ott látványos videót forgasson. Ezúttal igencsak közel voltak hazánkhoz, ugyanis a Transzalpina, vagy hivatalosan DN67C elnevezésű panorámaúton forgattak. A 148 km hosszúságú szerpentines szakasz a Déli-Kárpátokban, azon belül is a Páring-hegységben található, északi része pedig Erdély területén fekszik.

Ez Románia leghosszabb ilyen jellegű útszakasza, és amint arról az autót vezető Patrick Friesacher is megbizonyosodhatott, csodálatos kilátást nyújt. A 2005-ben a Minardinál versenyző pilóta az RB7-est, azaz a Red Bull 2011-es, világbajnoki címet nyerő autóját vezette, és ő maga is úgy fogalmazott, hogy 140 kilométernyi tömör gyönyörűség vár rá.

Az ehhez hasonló videókban a bikások mindig igyekeznek némi betekintést nyújtani a helyi kultúrába. Ez most sem történt másképp, és útja során Friesacher több kalandba is „belekeveredett”. Elsőként egy vámpírnak öltözött ember állta útját, utalva ezzel Drakula grófra, akinek mítosza Romániából ered.

Ezt követően egy pásztor mellett állt meg, aki adott neki egy gyapjúdarabot. A helyi tradíciók szerint ugyanis szerencsét hoz, ha valaki megérint egy juhot. Az angolul értők itt különösen nagy előnyben vannak, ugyanis Friesacher egy humoros szójátékot süt el, amit magyarul nem igazán lehet visszaadni.

Az osztrák versenyző ezt követően egy hamisítatlan erdélyi esküvőbe csöppent bele, a résztvevők éppen az út közepén táncolnak. „Versenymérnöke” szólt neki, hogy ha már ott van, akkor valamivel dobja fel az eseményeket, Friesachernek pedig nem kellett kétszer mondani: a 42 éves versenyző látványos „fánkozásba”, vagyis gumiégetésbe kezdett.

Utána beiktattak egy kerékcserét, mindezt persze csak azért, hogy elmondják, a Pirelli abroncsait (részben) Romániában gyártják. Még előtte megjelent egy siklóernyős, a videó végén pedig a litván freestyle motoros, Arūnas Gibieža is felbukkant, aki szakmájához hűen nem szokványos módon motorozott. A videó története szerint egyébként Bukarest a célállomás, de ezt az utat aligha tették meg a valóságban, tekintve, hogy a román főváros azért nincs közel ehhez a szakaszhoz.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss