2024. április 26. 21:44

KezdőlapF1Hivatalos: törölték az egyik futamot a 2023-as F1-es versenynaptárból

Hivatalos: törölték az egyik futamot a 2023-as F1-es versenynaptárból

-

Az F1 bejelentette, hogy hogy jövőre sem rendezik meg a Kínai Nagydíjat, így már zsinórban negyedik alkalommal marad ki a versenynaptárból. A sportág vezetése egyelőre nem mondott le a 24 futamról.

Ahogyan arra számítani lehetett, törölték a Kínai Nagydíjat a 2023-as menetrendből. A sanghaji futamot a szezon negyedik fordulójaként rendezték volna meg április 16-án az ausztráliai és az azerbajdzsáni versenyek között, ám most eldőlt, hogy a mezőny jövőre sem tér vissza a legnagyobb népességű országba.

A Kínai Nagydíjat így már zsinórban negyedszer nem fogják megtartani. A koronavírus-járvány kitörése után ez volt az első helyszín, amelyiket törölték a menetrendből, majd tavaly sem tudták megrendezni. Az idei naptárba már be sem tették, így már 2022-ben is ez volt az egyetlen futam, amely a COVID miatt maradt el, és vélhetően jövőre is ez lesz a helyzet.

A bejelentésre már egy ideje lehetett számítani, hiszen Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója nemrég kijelentette, hogy kétséges a Kínai Nagydíj megrendezése. Ennek oka, hogy az országban még mindig rendkívül szigorú COVID-intézkedések vannak érvényben, és egyrészt nem úgy tűnik, hogy ezen a közeljövőben változtatni akarnának, másrészt Kína vélhetően akkor sem kerülne a mezőny fogadására alkalmas helyzetbe, ha most megkezdődnének az enyhítések.

A jelenlegi előírások értelmében a helyieknek negatív tesztet kellene produkálniuk, hogy részt vehessenek a hétvégén, ami a hírek szerint aggasztotta a szervezőket az esetleges bevételkiesés miatt. Mindez ráadásul messze a legkisebb probléma, hiszen a külföldről érkezőknek előbb két különböző helyszínen készített tesztet kell csináltatniuk, majd 10 napos karanténra kötelezik őket, ami nyilvánvalóan teljesen irreális az F1-ben. Arról nem is beszélve, hogy az országba tartó repülőjáratok is jelentősen megritkultak.

Mindez azt jelenti, hogy Csou Kuan-jünek, a Forma-1 első kínai pilótájának még várnia kell, hogy bemutatkozhasson hazai pályán. A sanghaji helyszínt gyakran érte kritika amiatt, hogy meglehetősen foghíjasak a lelátók, amin a 23 éves versenyző jelenléte minden bizonnyal tudna változtatni. Persze ahhoz előbb meg kellene rendezni a futamot.

Ami a pótlást illeti, az F1 rövid közleménye szerint keresik az alternatívákat. Az Auto Motor und Sport korábbi értesülései szerint azonban a sportág vezetése nem tervezi pótolni a kiesett futamot, és csak annyi változás lesz, hogy a jelen állás szerint április 30-án megrendezendő Azeri Nagydíjat előbbre hozzák, így két hét szünet lesz a bakui és a miami verseny között. Amennyiben valóban nem lesz beugró, úgy az F1-nek zsinórban negyedszer sem fog összejönni az eredeti terve, ami a futamok számát illeti, de a 23 még mindig rekorddöntést jelentene.

Friss