2024. április 25. 09:12

KezdőlapF1Binotto a Mercedeshez mehet? - Wolff elárulta, mekkora ennek az esélye

Binotto a Mercedeshez mehet? – Wolff elárulta, mekkora ennek az esélye

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke őszintén beszélt arról, hogy felmerülhet-e az istállójában Mattia Binotto, a Ferrari távozó csapatfőnökének leigazolása.

Mattia Binotto, a Ferrari felmondó csapatfőnöke december végén távozik attól a csapattól, amelynél eddigi pályafutását töltötte. Noha minimum fél éven át szinte biztosan nem vállalhat majd munkát másik istállónál, jó esély van rá, hogy az 53 esztendős szakember a kényszerszabadságát követően a Ferrari valamelyik riválisánál köthet ki. Hogy mik a lehetséges opciók, arról ITT írtunk bővebben.

Az viszont most biztossá vált, hogy a felsorolt lehetőségek közül a korábban több, a Ferrarinál vezető beosztásban dolgozó szakembert is leigazoló Mercedes nem fog állást ajánlani a svájci olasznak, Toto Wolff ugyanis kategorikusan kizárta ezt. „Nincs – felelte Wolff a Beyond the Grid podcastban arra a kérdésre, hogy van-e esély Binotto Mercedeshez szerződésére. – Szerintem túl sok minden történt közöttünk az elmúlt néhány évben ahhoz, hogy ez lehetséges legyen. Mattiának és nekem megvoltak a pillanataink ez alatt a sok év alatt, ez nem titok, de bizonyos módon konszolidáltuk ezt 2022-ben, és most sokkal-sokkal jobb a helyzet.”

Wolff és Binotto között azután romlott meg a viszony, hogy a Ferrari lebukott a 2019-es motorjával. Az osztrák üzletember többször hangsúlyozta, hogy a brixworth-i motorrészlegükön dolgozó szakemberei a végkimerülés határáig hajszolták magukat, hogy megpróbáljanak kitalálni valamit a Ferrari motorfölényére, amit, mint azóta világossá vált, a maranellóiak szabálytalan eszközökkel értek el.

Ezért kellett távoznia Binottónak az F1 elnök-vezérigazgatója szerint

Wolff elismerte, hogy a Ferrari mindenkori csapatfőnökén „egyértelműen” nagyobb a nyomás, mint a több istálló vezetőjén, és azt is elmondta, hogy korábban úgy vélte, Binotto nem húzza négy éven át a Scuderia élén. „Mindig is világos volt, hogy elképesztő nyomás alatt van. Ha a Ferrari csapatfőnöke vagy, jobb, ha jó szerződéssel rendelkezel távozás esetére. Most valószínűleg az elkerülhetetlen történt meg, de tovább tartott ki, mint gondoltam.”

„A Ferrarit képviselve az ember egy egész országot képvisel. Brutális módon magasztalnak az egekig, majd írnak le. Olaszként talán még inkább így van ez, mert külföldiként az ember nem olvassa a híreket. Olaszként viszont a tűzvonalban vagy.”

Wolff egyúttal reagált arra a felvetésre, hogy mi lett volna, ha 2013-ban a Mercedes helyett a Ferrari keresi őt meg, hogy legyen az istálló csapatfőnöke. „Nos, mindenki, aki azt mondja, hogy nem érdekli a Ferrari csapatfőnöki széke, egyszerűen nem mond igazat. A mai napig meg kell csípnem magam, hogy a Daimler megadta a lehetőséget, hogy ügyvezető partner és társtulajdonos legyek, erre pedig elképesztően büszke vagyok. Ugyanakkor, ha a Ferrari keresett volna meg, és valami csoda folytán felajánlott volna egy ilyen pozíciót, ugyanígy éreznék.”

Eközben több olasz újság is arról számolt be, hogy az eredeti tervekkel ellentétbe a Ferrari már az idén, karácsony előtt bejelentheti Binotto utódját, és már a döntés is megszületett. Ezek a riportok azt állítják, hogy végül Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo 54 esztendős csapatfőnöke lett a befutó.

Friss