2024. április 25. 00:15

KezdőlapF1Ezzel a nézőket megosztó döntéssel tenné izgalmasabbá az F1 a következő szezon...

Ezzel a nézőket megosztó döntéssel tenné izgalmasabbá az F1 a következő szezon hajráját

-

Eldőlt, hogy jövőre hat sprintfutamot rendeznek, és az is kiderült, hogy erre mely helyszíneken kerül sor. Az idény vége felé többször is bevetik ezt a formátumot, vélhetően azért, hogy fokozzák az izgalmakat.

Hivatalossá vált, hogy jövőre hat sprintfutamot rendeznek, miután nem sokkal korábban Ross Brawn, az F1 leköszönő sportigazgatója informálisan megerősítette mindezt. Ráadásul arra is fény derült, hogy mely helyszíneken fogják ebben a formátumban megrendezni a hétvégét.

Azok után, hogy tavaly három sprintfutamot tartottak, már az idei szezonra szerették volna ezt megduplázni. A csapatok azonban nem tudtak megegyezni a feltételekről, főleg a nagyok próbálták elérni, hogy ebben az esetben jelentősen növeljék meg a költségplafon mértékét. Ebbe a többiek nem mentek bele, így 2022-ben maradt a három nem hagyományos módon megrendezett hétvége.

A 2023-as szezonra viszont már minden akadály elhárult, így a hétvégéknek minimum az egynegyedén ezt a formátumot láthatjuk, függően attól, hogy a Kínai Nagydíjat pótolni fogják-e. Maga a lebonyolítás nem változik, vagyis az időmérőt péntekre fogják tolni, szombaton pedig a sprintfutamot fogják megtartani. A győztes továbbra is 8 ponttal fog gazdagodni, a többiek rendre eggyel kevesebbet kapnak, mint az előttük végző versenyző, egészen a nyolcadik helyezettel bezárólag.

Embed from Getty Images

Ami a konkrét helyszíneket illeti, a jelenleg tervben lévő 23 versenyt figyelembe véve a következő pályákat választották ki: Baku (április 29-e, negyedik hétvége); Spielberg (július 2-a, tizedik); Spa-Francorchamps (július 30-a, tizenharmadik); Loszail (október 8-a, tizennyolcadik); Mexikóváros (október 29-e, huszadik); valamint Interlagos (november 5-e, huszonegyedik).

Brazíliában tehát zsinórban harmadszor lesz sprintfutam, ami az idei eseményekből kiindulva jó választásnak tűnik. Ausztriában csak idén volt a megszokottól eltérő a formátum, míg Azerbajdzsánban, Belgiumban, a versenynaptárba visszatérő Katarban és Mexikóban most először fogják kipróbálni ezt a lebonyolítást.

Feltűnő, hogy a hatból három sprintet az utolsó hat hétvégén fogják megrendezni. Mindez valószínűleg nem véletlen, és az F1 vezetése nem csak a pályák versenyezhetőségét vette figyelembe. Mindez ugyanis azt jelenti, hogy 1 pont híján eggyel több futamgyőzelemnyi egységet lehet begyűjteni a hajrában, vagyis minden bizonnyal később fog eldőlni a bajnoki cím.

Friss