2024. április 23. 10:50

KezdőlapF1Ők a pályán kívül is ölik egymást? – ezért nem vacsoráztak együtt...

Ők a pályán kívül is ölik egymást? – ezért nem vacsoráztak együtt az F1-es csapatfőnökök

-

Christian Horner szerint egyszerű a válasz arra a kérdésre, hogy a csapatfőnökök miért nem szerveztek közös vacsorát, követve a pilóták példáját. A Red Bull vezére nem aggódik a magát kissé elengedő Max Verstappen súlya miatt.

Az Abu-dzabi Nagydíj hétvégéjének, de talán az egész szezonnak az egyik legszebb mozzanata volt, amikor a mezőny mind a húsz tagja együtt vacsorázott. Az eseményt Lewis Hamilton szervezte a visszavonuló Sebastian Vettel tiszteletére, ahogyan a számlát is a hétszeres világbajnok állta, miközben a jelek szerint minden résztvevő remekül érezte magát.

Hamilton például viszonylag közel ült Max Verstappenhez, akivel tavaly éles, csúnya pillanatoktól sem mentes küzdelmet vívott a vb-címért, de idén Brazíliában is összeütköztek. Felmerül a kérdés, hogy a csapatfőnökök miért nem szerveztek hasonlót úgy, hogy nekik bizonyos szempontból könnyebb lett volna megoldaniuk, hiszen csak tízen vannak.

„Sajnos a csapatfőnökök között nincs akkora szeretet, mint a pilótáknál” – válaszolta erre a kérdésre a Red Bullt irányító Christian Horner a bikások egyik szponzora által szervezett jótékonysági eseményen. Mindez tehát azt jelenti, hogy az istállók első emberei között sokkal mélyebb az ellentét, mint a versenyzők esetében, még úgy is, hogy utóbbi néha sokkal látványosabb formában mutatkozik meg.

Mindez nem is meglepő, gondoljunk csak a Red Bull közelmúltbeli költségplafonbotrányára! A riválisok kígyót-békát kiáltottak az energiaitalos alakulatra, akik szerint túlságosan szigorú büntetést kaptak, ráadásul Horner azt is nehezményezi, hogy az ügy napokkal azelőtt robbant ki, hogy az FIA nyilvánosságra hozta a vizsgálat eredményeit. Három éve pedig a Ferrari vált „közellenséggé”, amikor kiderült, hogy minden bizonnyal szabálytalan motort használnak.

Az ilyen esetek sokkal mélyebb nyomot hagynak a csapatvezetőkben. Mindezek ellenére nem is olyan régen előfordult, hogy együtt vacsoráztak, igaz, ehhez egy papíron náluk is hatalmasabb erő kellett, és még így sem volt ott mindenki. Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója még Imolában szervezett egy ilyen eseményt, amelyen az Aston Martint irényító Mike Krack nem volt jelen.

Ami a versenyzők vacsoráját illeti, a pilóták aligha fogták vissza magukat. Persze ezt a szezonzáró előtt a többség már megtehette, hiszen sokaknak nem volt már igazi tét, de alapesetben szigorú diétát kell betartaniuk. Horner azonban nem aggódik emiatt, sőt, azzal viccelődött, hogy Verstappen már korábban elengedte magát ezen a téren.

„Kicsit olyanok, mint a zsokék, akiknek egy bizonyos súlyon kell lenniük – utalt a versenyzőkre. – Miután Max néhány futammal a vége előtt megnyerte az egyéni bajnokságot, [a Red Bull pedig] a konstruktőri pontversenyt, láttuk, hogy ez a súly kezd egy kicsit [felfelé] kúszni az austini steakhouse-ok és a brazíliai taqueriák révén. Mire jövő februárban újra autóba ül, vissza fog térni a régi súlyához.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss