2024. március 29. 12:14

KezdőlapF1Mindenki megfeledkezett róla, most 86 millió forintnak megfelelő összegért vették meg Lauda...

Mindenki megfeledkezett róla, most 86 millió forintnak megfelelő összegért vették meg Lauda ajándékát

-

A Ferrari és a Forma-1 történelmének egy darabkájával lett gazdagabb az, aki a Dorotheum aukciósház árverésén 86 millió forintnak megfelelő euróért megvásárolta az 50 éves utcai Ferrarit.

A Ferrari 365 GT4-et Lauda azután kapta ajándékba Enzo Ferraritól, hogy 1973-ban aláírt a Scuderiához. Persze, ebben még nincs semmi különleges, hiszen azért nem az osztrák pilóta volt az egyetlen, aki Ferrarit kapott a maranellóiak versenyzőjeként, noha így is történelmi darabról van szó, hiszen mégiscsak a sportág, az F1 és a Ferrari legendájának szolgálati járművéről beszélünk.

Ám, ami igazán egyedivé teszi ezt a modellt, az az, hogy miután Lauda eladta, nyoma veszett.

Az 1972-ben, a Párizsi Autószalonon bemutatkozó, a Pininfarina irányítása mellett Leonardo Fioravanti által tervezett, 4,4 literes, 340 lóerős V12-es motorral szerelt autót Lauda többnyire arra használta, hogy Olaszországból Ausztriába utazzon haza vele, ám mivel egyedi rendszáma meglehetősen nehézkessé tette a határátlépést, két évvel később, az 1975-ös vb-cím megnyerése után kalandos úton megvált tőle.

Lauda nem volt rest maga lemosni első utcai Ferrariját

A friss világbajnok felhívta az egyik barátját Innsbruckban, aki a bátyja segítségével elintézte a bonyolult papírmunkát, így minden akadály elhárult a tulajdonosváltás elől. A kocsinak ezután még két ismert tulajdonosa volt, akik közül a második kívül és belül is megváltoztatta a Ferrari színét, illetve feketére festette a krómozott ablakkereteket.

Ezután az autónak hosszú időre nyoma veszett, és csak néhány évvel ezelőtt bukkant fel újra, viszonylag jó állapotban, mindössze 88 ezer kilométerrel. A legutóbbi tulajdonosának kilétét nem fedték fel, de azt igen, hogy fogalma sem volt arról, hogy Lauda egykori szolgálati autója van a birtokában, és csak akkor döbbent rá erre, amikor rákeresett az alvázszámra.

Lauda neve végül megtette a hatását, a világ egyik legrégebbi aukciós házának, a Dorotheum-nak az árverésén a kocsi ugyanis 207 ezer euróért, azaz nagyjából 86 millió forintért kelt el.

A Mercedes szép gesztussal tette a csapat mindennapjainak részévé Laudát

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Autobild.es

Friss