2024. április 18. 19:02

KezdőlapF1Pszichológiai játszma zajlik Hamilton és Verstappen között?

Pszichológiai játszma zajlik Hamilton és Verstappen között?

-

Lewis Hamilton és Max Verstappen rivalizálása eljutott arra a pontra, ahol már nem tudnak egymással ütközés nélkül harcolni a pályán?

Érdekes, ám könnyen lehet, hogy a valóságot tükröző teória született arról, hogy miért lesz a folytatásban rendkívül nehéz elkerülni az újabb, egymással történő ütközéseket Lewis Hamiltonnak és Max Verstappennek. Jack Nicholls, a BBC Sport kommentárora kifejtette, hogy a kettős a tavaly történtek nyomán már inkább balesetet szenved, mintsem engedjen a másiknak.

„Talán kissé túlzó ezt mondani, de olykor az az ember érzése, mintha Verstappen, és talán most már Hamilton is, inkább ütközne, mintsem alulmaradjon a másikkal szemben. Tényleg úgy érződik, mintha már itt tartanánk” – mondta Nicholls a Chequered Flag podcastban.

Szavaival pedig egyetértett a műsorban vendégeskedő Jack Aitken, a Williams tartalékpilótája is. „Egyetlen centit sem hagyhatnak egymásnak, mert amint valamelyikük megteszi, az jókora mentális győzelemmel ér fel, nem igaz? – mondta az F1-ben 2020-ban, a Lewis Hamiltont helyettesítő George Russell helyén bemutatkozó brit pilóta. – Amikor egy ilyen fickó ellen harcolsz, tudod, hogy bármikor is találkozzatok össze a pályán, nem adhatsz neki semmit. Minden alkalommal nyerned kell, minden kanyarban, mindig, amikor fej-fej mellett vagytok, mert akkora csapás, amikor nem te nyersz, mert tudod, hogy a tágabb képet kell nézni.”

Ezért büntették Verstappent és nem Hamiltont a Brazil Nagydíj felügyelői

„Azon tűnődöm, ez lehet-e az oka annak, hogy Verstappen egy kicsit kedvesebb Leclerc-rel. A kedves szó talán kissé túlzás, mert így is keményen versenyez ellene, de nem ütköznek össze. Nagyobb tisztelettel van Leclerc iránt, mert nem hiszem, hogy ugyanakkora fenyegetésnek tartja őt, mint Hamiltont.”

A hétszeres világbajnok szerint ugyanakkor leginkább Verstappen az, aki kipécézte őt. „Úgy érzem, hogy ez önmagáért beszél – nyilatkozta a Channel 4-nak, amikor megkérdezték, hogy miért érzi így. – Elég meghallgatni, amit egyes ellenfelek rólam mondanak, majd visszanézni, hogy ezek a személyek miként viselkednek a pályán a közelemben. Ebből látszik, hogy egy kicsit más a helyzet, mint a többiekkel. Nem tudom pontosan megmagyarázni, hogy miért, de részben bizonyára köze van az itt töltött időmhöz, a tapasztalatomhoz és a sikereimhez.”

Verstappen nem akart nekimenni Hamiltonnak, de újra megtenné

„Onnan tudom ezt, hogy amikor én érkeztem meg a sportágba, valaki máson volt a célkereszt, aki sikereket ért el, a célom pedig az volt, hogy kihívás elé állítsam ezeket a versenyzőket. Az ember meg akarta mutatni, hogy milyen kemény fából faragták, mennyire jó az adott személyhez képest és a többi.”

Hamilton szerint tehát Verstappen leginkább azért kemény ennyire vele, mert jelezni akarja, hogy már nem a hétszeres világbajnok a mezőny legjobbja. Brazíliai ütközésük ugyanakkor megmutatta, hogy a britnek sem kell a szomszédba mennie egy kis agresszivitásért, és ha már Aitken Leclerc-t emlegette, az is figyelemreméltó, hogy Hamilton az idei Brit Nagydíjon hajszálra ugyanolyan esetet úszott meg a monacóival, amilyenben tavaly Verstappennel összeütközött, amikor a Copse kanyarba fej-fej mellett fordult be vele. Lehet, hogy mostanra tényleg egyikük sem tud már a szabályok adta kereteken belül összecsapni a másikkal?


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss