2024. április 19. 05:53

KezdőlapF1Véget ér az F1-es világbajnok száműzetése, változnak az előírások

Véget ér az F1-es világbajnok száműzetése, változnak az előírások

-

2023-ra enyhítenek a Forma-1-es hétvégék COVID-szabályozásán, ennek keretében többé nem lesz kötelező a védőoltás a paddockba történő belépéshez. A döntésnek alighanem Nico Rosberg örül a legjobban.

A 2020-as idény kezdete óta a Forma-1-es hétvégékre nem ugyanazok az előírások érvényesek, mint korábban. Ennek oka természetesen a három éve megjelent koronavírus-járvány, amelynek következtében az F1-es paddockban is szigorú intézkedéseket vezettek be. Ezeket aztán folyamatosan enyhítették, most pedig egy újabb lépést tettek ezen az úton.

A tavalyi szezon nagy részében a média képviselői, valamint egyes meghívott vendégek már betehették a lábukat a paddockba, idén pedig már nem volt kötelező teszt, ahogyan maszkot sem kellett viselni. A Motorsport Világtanács legutóbbi, bolognai ülésén úgy döntött, hogy 2023-ra további elemeket vesz ki a 2020-ban behozott előírásokból.

Ennek értelmében mostantól nem kötelező beoltatni magukat azoknak, akik a paddock vagy a bokszutca területén, esetleg a versenyirányításban dolgoznak, ahogyan az ez alóli felmentést biztosító egészségügyi dokumentumot sem szükséges bemutatni. Korábban mindenkinek legalább kettő, a WHO által elismert vakcinával kellett rendelkeznie ahhoz, hogy részt vehessen a hétvégén.

Ennek alighanem Nico Rosberg örül a legjobban, aki ennek az évnek a nagy részében nem léphetett be a paddockba, így online vett részt a Sky Sports közvetítéseiben. Ennek oka, hogy mivel korábbi koronavírus-fertőzése miatt orvosa nem javasolta neki az oltást, nem vette fel azt, így nem tett eleget az érvényben lévő szabályoknak.

A másik ezzel kapcsolatos döntés, hogy a pályák mellett ezentúl nem lesz kötelező jelleggel tesztelési lehetőséget biztosító létesítmény. Idén ez még szerepelt az előírások között, bár az FIA már csak „erősen ajánlotta” ezt a belépőknek. A szövetség azt az ígéretet tette, hogy 2023-ban tájékoztatni fogja a közelben lévő helyszínekről azokat, akik valamilyen oknál fogva teszteltetnék magukat.

Ami nem változik, hogy aki tüneteket vagy főleg pozitív tesztet produkál, annak továbbra is tilos lesz a belépés a paddockba. A pilótáknak tehát továbbra sem árt vigyázni, különben legalább egy futamot ki kell hagyniuk, ahogyan az már jó néhány versenyzővel megtörtént az elmúlt három idényben. Mindez extrém esetben a világbajnoki címet is befolyásolhatja.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss