2024. április 24. 17:59

KezdőlapF1Valóra vált álom: édesapjával versenyezhet együtt az idei F1-es szezon nagy visszatérője

Valóra vált álom: édesapjával versenyezhet együtt az idei F1-es szezon nagy visszatérője

-

Kevin Magnussen édesapjával, az egykor szintén F1-es pilótaként tevékenykedő Jannal egy csapatban fog indulni a jövő évi Daytonai 24 órás futamon. A páros a mostani hétvégén is együtt versenyez Abu-Dzabiban.

Hivatalossá vált, hogy teljesül a Magnussen-család vágya, és Kevin, illetve édesapja, Jan egy párost alkothatnak a 2023-as Daytonai 24 órás versenyen. A dán pilóták az MDK Motorsports színeiben vesznek részt a legendás viadalon, és egy Porsche 911 GT3 R volánja mögött próbálnak meg minél jobb eredményt elérni.

Az eseményre január 28-án, illetve 29-én kerül sor, vagyis a viadal semmilyen szempontból nem csúszik bele az F1-es versenynaptárba. Az előszezoni teszteket csak február 23-án kezdik meg, és az autóbemutatók is csak a hónap elején szoktak elkezdődni. Az ifjabbik Magnussennek tehát ezzel nem kell foglalkoznia, más kérdés, hogy számára így még hosszabb lesz az egyébként sem rövid idény.

A Haas pilótája eddig kétszer vett részt a Daytonai 24 órás versenyen: 2021-ben a hatodik, míg idén összességében a tizenkettedik, kategóriáján belül ugyancsak a hatodik helyet szerezte meg az egysége. Tavaly az egész IMSA-szezont teljesítette, miután az előző év végén kikerült a Forma-1-ből, és idén is ez volt a terv, de aztán jött a visszatérési lehetőség, amelyre természetesen nem mondott nemet.

Édesapja nála és rutinosabbnak számít ezen a versenyen, hiszen 2014 és 2019 között minden évben elindult rajta, és második próbálkozása kategóriagyőzelemmel zárult. Jan Magnussen ráadásul az egész sorozatot figyelembe véve is kifejezetten sikeres, hiszen 2017-ben és 2018-ban is bajnokká koronázták az IMSA-ban.

Most pedig visszatér a sorozatba, hiszen nemcsak a Daytonában fog indulni, hanem a többi futamon is. Mindez természetesen a fiára nem vonatkozik, hiszen ő jövőre is az F1-ben szerepel, így ő csak ezen az egy viadalon ül a volán mögé az IMSA-ban. A 30 esztendős versenyző rendkívül hálás az MDK Motorsports tulajdonosának.

„Elképesztően izgatott vagyok emiatt – nyilatkozta. – A Rolex [Daytonai] 24 órás egy legendás [verseny], és az elmúlt két évben fantasztikus pillanatokat éltem ott át a Chip Ganassai Racinggel. Csodálatos, hogy édesapámmal együtt teljesíthetünk egy ilyen futamot. Még egyszer mondom, nem tudom eléggé megköszönni Mark Kvamme-nek, hogy ezt összehozta.”

A páros egyébként nem először áll össze, hiszen a 2021-es Le Mans-i 24 órás versenyen ez már megtörtént, akkor összesítésben a huszonkilencedik, az LMP2-es kategóriában pedig a tizenhetedik pozícióban zártak. Sőt, Magnussenék ezen a hétvégén is egy csapatot alkotnak az abu-dzabi Gulf 12 órás futamon.

Friss