2024. április 27. 03:50

KezdőlapF1Felesége elárulta, mi járt Michael Schumacher fejében, mielőtt a Ferrarihoz igazolt

Felesége elárulta, mi járt Michael Schumacher fejében, mielőtt a Ferrarihoz igazolt

-

Michael Schumacher felesége felidézte azt az időszakot, amikor férje a Ferrarihoz szerződött. Corinna Schumacher a hétszeres világbajnok egykori harcostársát, Jean Todtot igaz barátnak titulálta.

Michael Schumacher minden idők egyik legnagyobb Forma-1-es pilótája volt, és bár statisztikailag már nem ő a legsikeresebb, sokan őt tartják minden idők legjobbjának. Ehhez nagyban hozzájárult a 2000 és 2004 közötti időszak, amikor zsinórban öt világbajnoki címet nyert a Ferrarival, amire előtte és utána sem volt képes senki.

Embed from Getty Images Ahhoz azonban, hogy mindez lehetségessé váljon, egy fontos döntést kellett meghoznia. 1995-ben zsinórban a második világbajnoki címét szerezte meg a csúcson lévő Benettonnal, és akár ő maga is úgy érezhette, hogy a pályája csúcsán van. Ekkor kereste meg a Ferrari, amely már több mint egy évtizede csak árnyéka volt önmagának, 1991 óta pedig kifejezetten pocsékul szerepelt, hiszen abban az öt évben csupán két győzelmet szereztek, és vélhetően azokat a futamokat is Schumacher nyerte volna, ha nem sújtja technikai probléma.

A német versenyző tehát nehéz döntés előtt állt, és ebben kikérte felesége véleményét is. „Még mindig emlékszem, hogyan történt – jelentette ki Corinna Schumacher a Canal+ dokumentumfilmjében. – A kertben voltunk, amikor Michael megkérdezte tőlem, hogy »mit szólnál, ha elmennék a Ferrarihoz?«. Azt mondtam, hogy »ha meg tudod tenni, az nagyszerű«.”

Az végül hamar bebizonyosodott, hogy jó döntés volt elhagynia a Benettont, hiszen a Ferrari már az első évében megelőzte őket a tabellán. A végcélt viszont nehezen érte el, hiszen egészen 2000-ig kellett várnia harmadik bajnoki címére, ami egyben a Ferrari első egyéni győzelme volt 1979 és Jody Scheckter óta. Schumachert követte a maranellóiakhoz Ross Brawn technikai igazgató, valamint Rory Byrne főtervező, akik szintén kulcsfigurák voltak, ahogyan Jean Todt csapatfőnök is, aki viszont a német pilóta előtt érkezett az olasz istállóhoz, és nagy szerepet játszott abban, hogy létrejöjjön az átigazolás.

„Michaelnek remek érzéke van ahhoz, hogy [tudja, hogy] kire számíthat – magyarázta Corinna Schumacher. – Azt hiszem, ez már akkor is megvolt Jeannal, amikor azt mondta, szeretne valamit csinálni vele [közösen]. Nagyon jó lenne, ha Michael el tudná mesélni annak az időszaknak a teljes történetét, mert én nem mindig voltam ott.”

Aligha szorul magyarázatra, hogy az utolsó mondat mire utal: 2013. december 29-én Schumacher súlyos síbalesetet szenvedett, és azóta csak nagyon kevesen tudják, hogy pontosan milyen állapotban éli mindennapjait. Köztük van Todt is, akivel a kapcsolata az évek során barátsággá alakult, és aki a filmben úgy fogalmazott, hogy a hétszeres világbajnok „mindig is jelen lesz az életében”. Nem véletlen, hogy az azóta az FIA elnökévé megválasztott, majd 12 év után a posztról tavaly leköszönő szakember rendszeresen látogathatja egykori versenyzőjét.

Embed from Getty Images „Az első években nagyon szórakoztató volt Michael barátjának lenni – jelentette ki Schumacher felesége. – Ha azonban fordul a kocka, és hirtelen valaki nem tudja tovább csinálni, segítségre van szüksége, vagy ha már nem csak nyaralásról van szó, esetleg valami szomorú dolog történik, akkor az ember látja, ki a barátja. Azt kell mondanom, hogy Jean teljesen egyértelműen ezen kevesek közé tartozik. Michael számára jó dolog, hogy tudja, olyasvalaki, mint Jean ott van nekünk, amikor kérdéseink vannak. Amikor az ember tudja, hogy van mellette valaki, aki ellenszolgáltatás nélkül tesz érte, és együtt gondolkodik vele. Ez egy ajándék.”

Friss