2024. április 20. 12:17

KezdőlapF1Botrányos futamon döntött rekordot, majd ismét zokogva örült a Ferrari első brazilja...

Botrányos futamon döntött rekordot, majd ismét zokogva örült a Ferrari első brazilja (videók)

-

Rubens Barrichello megnyerte a brazil Stock Car bajnokságot, miután balesetbe keveredett riválisaival. A brazil pilóta 50 évesen végzett a tabella élén, amivel rekordot döntött.

Hiába múlt el májusban 50 éves, Rubens Barrichello még mindig aktív autóversenyző, és most már hosszú évek óta a helyi Stock Carban indul, amelynek most rendezték a szezonzáróját Interlagosban. A brazil pilóta jó esélyekkel vágott neki a hétvégének, hiszen vezette a tabellát, így lehetősége nyílt arra, hogy 2014 után másodszor is a széria bajnoka legyen.

Egészen pontosan 298 ponttal állt az élen, 8-cal megelőzve Daniel Serrát, és további 2-vel a címvédő Gabriel Casagrandét. Sőt, mivel egy hétvégén elméletben akár 56 pontot is lehet szerezni, még az argentin Matias Rossinak is volt matematikai esélye a végső győzelemre a többek között Ricardo Zontát, Nelson Piquet Jr-t és Felipe Massát felvonultató mezőnyben.

Az első futam viszonylag simán lezajlott: a versenyt Felipe Baptista nyerte meg, a három bajnokaspiráns pedig egymás mögött végzett Serra, Barrichello, Casagrande sorrendben. Mindez azt jelentette, hogy a tizenegyszeres F1-es futamgyőztes előnye 4 pontra csökkent Serrával, és 13-ra nőtt a címvédővel szemben. Ami Rossit illeti, pár körön át vezetett, ám gondja akadt a bokszban, így végleg kiszállt a versenyfutásból.

Mivel az ottani szabályok szerint a második futam rajtrácsán az első tíz sorrendje megfordul, a három éllovas a hetedik, a nyolcadik, illetve a kilencedik helyről indult. Serra viszont lerajtolta Barrichellót, aki a Senna S-be érkezve kicsit összeért riválisával, majd megpördült. Serra nagyobb probléma nélkül tovább tudott menni, miután Casagrande kocsija „megtámasztotta” az övét, a címvédőnek viszont le kellett mennie a pályáról.

Ekkor jött az incidens második felvonása, ugyanis Casagrande veszélyesen tért vissza az aszfaltcsíkra, és telibe találta Serra autóját, akinek fel kellett adnia a futamot. Barrichello eközben egészen a tizenhetedik helyig esett vissza, vagyis úgy tűnt, hogy állva maradt ellenfele elorozhatja előle a bajnoki címet, amennyiben kellően elöl végez. Az egykori F1-es pilótának azonban nem kellett sokáig aggódnia, ugyanis Casagrandét kizárták szándékos balesetokozás miatt.

Barrichello végül a tizenegyedik pozícióig zárkózott fel, de ennek már nem volt jelentősége. A Jordan, a Stewart, a Ferrari, a Honda, a Brawn GP, illetve a Williams egykori versenyzője 50 évesen lett bajnok, ami rekordnak számít a brazil Stock Carban. A futamot egyébként a háromszoros első Ricardo Mauricio nyerte Piquet előtt.

Miután kiszállt az autóból, Barrichellóból és a csapattagok egy részéből is előtörtek az érzelmek. A brazil pilótától ez nem újdonság, hiszen a 2000-es Német Nagydíjon a levezető körön és a dobogón is zokogott, miután életében először futamot nyert az F1-ben. Az 50 esztendős versenyző köszönetet mondott mindazoknak, akik szurkoltak neki.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss