2024. április 24. 23:14

KezdőlapF1Hamilton úttörőt csinált az öccséből – módosíttatta érte a Mercedes szimulátorát

Hamilton úttörőt csinált az öccséből – módosíttatta érte a Mercedes szimulátorát

-

Régi vágya teljesült Lewis Hamilton féltestvérének. A Mercedes megszervezte, hogy Nicolas Hamilton egy napot a csapat szimulátorában tölthessen, a család legnagyobb örömére.

Lewis Hamiltonnak teljesen megszokott rutin, hogy beül a Mercedes szimulátorába, éppen ezért elmondása szerint nem is nagyon szereti ezt a fajta munkát. Mások azonban sok mindent megadnának azért, hogy akár csak pár percre beülhessenek, és élvezhessék a játékoknál sokkal valósághűbb élményt adó ultramodern szerkezetet, amelyet persze a profi versenyzők nem szórakozásra használnak.

Közéjük tartozott Hamilton féltestvére, Nicolas is, akit ráadásul nem csupán az korlátozott, hogy ebben a tekintetben ő is földi halandónak számított. A hétszeres világbajnok öccse ugyanis cerebrális parézis, avagy Little-kór miatt gyerekkora óta mozgássérült. Éppen ezért jelentősen át kellett alakítani a berendezést ahhoz, hogy teljesüljön a vágya.

A Mercedes azonban eleget tett a testvérpár kérésének, és az ifjabbik Hamilton hétfőn egy egész napot tölthetett a szimulátorban, ráadásul még a versenyzői overált is magára ölthette. Erről bátyja tett közzé bejegyzést saját Instagram-oldalán, és a képekből kiderül, hogy mindketten nagyon élvezték a programot. Ahogyan minden bizonnyal édesapjuk, Anthony Hamilton is, aki az egyik fotó tanúsága szerint szintén jelen volt az eseményen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

 „Az év korábbi szakaszában Nicolas és én megkérdeztük a csapatomat, hogy meg tudjuk-e ezt valósítani, és most itt vagyunk – fogalmazott a 37 éves pilóta. – A szimulátorban töltött idő elképesztően limitált, és egy olyan ember számára, mint az öcsém, nem elérhető. Egyedi módosításokra volt szükség az ülésen, a kormányon és a pedálokon, hogy ezt lehetővé tegyük. Az egész napot benne töltötte, és ő az első fogyatékkal élő személy, aki ezt valaha is megtette. Mindig is nagy harcos volt, és megtiszteltetés volt látni ezt a napját. Az itt látható mosoly soha nem hervadt le az arcáról. Alig várom, hogy többet is megoszthassak erről a különleges napról. Köszönöm a Mercedesnek az időt és a munkát, amit beleöltek, hogy ezt lehetővé tegyék, és valóra váljon az öcsém álma.”

Nicolas Hamilton egyébként fogyatékossága ellenére nem lelkes amatőrként ült be a szimulátorba, hiszen ő maga is autóversenyző. 2015-ben debütálhatott a brit túraautó-bajnokságban, 2019 óta pedig szinte folyamatosan ott van a rajtrácson. Eddigi 117 futamán egyetlen pontot szerzett, amikor a 2020-as Brands Hatch-i harmadik versenyen tizenötödikként ért célba.

Manapság valóban kuriózum, hogy egy ilyen szinten mozgássérült ember F1-es szimulátorba ülhet, nemhogy valódi autóba. A hőskorban azonban mindez nem volt példa nélküli: Alan Stacey az 50-es évek végén, 60-as évek elején korai haláláig műlábbal versenyzett, Archie Scott Brownnak pedig úgy sikerült elindulnia egy Forma-1-es versenyen, hogy jobb kéz nélkül született, lábai szinte hátrafelé álltak, és nem volt sípcsontja, amikor világra jött.

Friss