2024. április 25. 17:27

KezdőlapF1Megőrült a csapatfőnökpiac – a McLaren vezetője is távozik

Megőrült a csapatfőnökpiac – a McLaren vezetője is távozik

-

Andreas Seidl távozik a McLaren csapatfőnöki pozíciójából, és az Sauber vezérigazgatója lesz. A wokingiak máris kinevezték az utódját.

Nem áll meg a bejelentések sora a Forma-1-ben: nem sokkal azután, hogy kiderült, Frédéric Vassaur az Alfa Romeótól a Ferrarihoz távozik, a hinwiliek egy új érkezőt jelentettek be. Ő pedig nem más, mint az eddig a McLarent irányító Andreas Seidl, aki a Sauber vezérigazgatója lesz, és már azt is nyilvánosságra hozták, hogy az ő helyét ki fogja átvenni.

A német szakember a BMW Forma-1-es programjában vállalt szerepet, így már van némi kötődése a Sauberhez. Később a Porsche LMP1-es programját irányította, majd 2019-ben csatlakozott a McLarenhez, és neve egybeforrt a fellendüléssel. A wokingiak ugyanis történetük egyik legmélyebb korszakából igyekeztek kilábalni, és Seidl segítségével ez hamar sikerült is nekik.

Már az első évében megszerezték a konstruktőri negyedik helyet, ami óriási sikernek számított. Itt azonban még nem volt vége, hiszen egy évvel később csak a Mercedes és a Red Bull előzte meg őket, amiben persze a Racing Point pontlevonása és a Ferrari visszaesése is szerepet játszott. Tavaly végül kikaptak a Ferraritól, de kilenc év után ismét pole pozíciót, illetve győzelmet szereztek Lando Norris, illetve Daniel Ricciardo révén. Idén csak az ötödik pozícióban zártak az Alpine mögött.

Seidl kinevezése az Alfa Romeóhoz váratlan, de logikus fejlemény. Mindez vélhetően már annak szól, hogy az Audi 2024-től kezdve felvásárolja a Saubert, és a csapat élén nyilvánvalóan jól mutat egy német szakember. Ráadásul ahol csak járt, fellendítette az adott csapatot, ami alighanem még a nemzeti hovatartozásánál is fontosabb.

„Nagyszerű, hogy januártól csatlakozhatok a Sauber-csoporthoz – nyilatkozta Seidl. – Ennek a csapatnak gazdag történelme van a Forma-1-ben, és egy olyan szervezet, amelyet nagyon jól ismerek abból az időből, amikor négy évig Hinwilben dolgoztam és éltem. Alig várom, hogy csatlakozhassak a csapathoz, és együtt dolgozhassak a Sauber-csoport munkatársaival a közösen kitűzött ambiciózus célok megvalósításán. Szeretném megköszönni Finn Rausingnak és mindenkinek a Sauber-csoportnál, hogy engem választottak, alig várom, hogy munkámmal megháláljam a bizalmat.”

„Hatalmas öröm, hogy Andreas Seidlt a Sauber-csoport vezérigazgatójaként köszönthetjük újra Hinwilben – jelentette ki Rausing, a Sauber Holding igazgatótanácsának elnöke. – Andreas páratlan tapasztalattal rendelkezik, és elhozza a Sauber-csoporthoz a tartós siker eléréséhez szükséges ismereteket. Egy felfelé ívelő pályán lévő vállalatot vesz át, és osztja a szervezetünk növekedése iránti elkötelezettségünket. Várom a hosszú és sikeres közös éveket.”

A McLaren azonnal ki is nevezte Seidl utódját Andrea Stella személyében. Az olasz szakember 2015 óta dolgozik a McLarennél, 2019-től mostanáig az ügyvezető igazgatói posztot töltötte be a brit alakulatnál. Korábban több mint egy évtizedet a Ferrarinál húzott le, ahol Michael Schumacher és Kimi Räikkönen teljesítménymérnökeként, majd a finn versenyző, illetve Fernando Alonso versenymérnökeként dolgozott.

„Kiváltságosnak érzem magam, hogy a McLaren F1-es csapatának tagjaként átvehetem a csapafőnöki pozíciót. Hálás vagyok Zak [Brownnak] a belém vetett bizalmukért, valamint minden kollégámnak és azoknak, akik támogattak az F1-es pályafutásom alatt. Reálisan látjuk, hogy mennyi munkát kell elvégeznünk ahhoz, hogy újra feljebb lépjünk a mezőnyben, de izgatott vagyok, hogy egy tehetséggel, tapasztalattal, versenyszellemmel és elhivatottsággal teli csapattal együtt indulhatok el ezen az úton. Alig várom, hogy szorosan együtt dolgozhassak mindannyiukkal, Landóval és Oscar [Piastrival], hogy együtt érjünk el nagy sikereket, és élvezzük az utazást.”

„Nagy örömömre szolgál, hogy Andrea Stella tölti be a csapatfőnöki pozíciót, és technikai, valamint operatív szinten is ő fogja vezetni az F1-es programunkat – mondta Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója. – Andrea rendkívül tehetséges, tapasztalt és elismert tagja a csapatunknak, aki komoly sikereket ért el a Forma-1-ben. Az, hogy átveszi ezt a szerepet, remek példája annak, hogy milyen erős a csapatunk, és izgatottan várom, hogy szorosabban együtt dolgozhassunk, és közösen törekedjünk arra, hogy feljebb lépjünk a mezőnyben és futamokat nyerjünk. Andreasszal nagyon élveztem a közös munkát. Nagyszerű vezetést nyújtott a csapat számára, és jelentős szerepet játszott a felzárkózási tervünkben, valamint a mezőny elejére történő visszatérésünkhöz vezető folyamatban. Köszönöm, hogy ennek során végig nyílt volt, ami időt adott nekünk a megfelelő tervezésre.”

„2019-ben csatlakoztam a McLarenhez, és nagyon élveztem a munkát Zakkel és a csapattal – ezek már a leköszönő Seidl szavai. – Jó eredményeket értünk el, és mindig szép emlékeim lesznek, a monzai [győzelem] pedig személyes karrierem egyik csúcspontja. A csapat nagyszerű pályán van, én pedig szeretnék mindenkinek köszönetet mondani a támogatásért, a bizalomért és az elkötelezettségért. Köszönöm Zaknek és a részvényeseknek, hogy megértéssel fogadták a döntésemet, miszerint új kihívás elé nézek. Minden jót kívánok Andreának és a csapatnak a jövőre nézve!”

Friss